Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Melnās kafijas tradīcijas vakars

Valsts prezidenta Egila Levita uzruna

Laikraksts Latvietis Nr. 730, 2022. g. 9. dec.
Egils Levits -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LV_prezidents_logo

30. novembra vakara jundā tradicionāli tiek godināti 1919. gada Brīvības cīņās pie Daugavas tiltiem un Vareļu mājām kritušie 14 Latvijas Kara skolas kadeti. Melnās kafijas tradīcijas vakarā Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Jānis Kažociņš nolasīja Valsts prezidenta Egila Levita uzrunu.

Augsti godājamais aizsardzības ministra kungs!

Augsti godājamais Nacionālo bruņoto spēku komandieri!

Kadeti, virsnieki, dāmas un kungi!

Tieši pirms 103 gadiem pirmie kara skolas kursanti atgriezās no cīņas pret Bermonta karavīriem. Bija gūta izšķiroša uzvara. Viņiem pavērās jauna dzīve Latvijas valstī, kuras izcīnīšanā viņi paši bija piedalījušies.

Vēl pēc dažiem mēnešiem Latvija pilnībā tika atbrīvota no iebrucējiem, un jaunie kadeti varēja atgriezties pie pārtrauktajām mācībām, turpināt pildīt savus dienesta pienākumus. Tas bija iedvesmojošs laiks, kad cerības mijās ar zaudējuma sāpēm. Jo vistuvākie karabiedri – 14 jauni puiši, ar kuriem kopā tika triekts un smiets, – smagajās cīņās pret Bermontu bija zaudēti. Viņi krita par Latviju, par mūsu tautas brīvību un ideāliem. Neatkarīgā un suverēnā Latvija ir tas augstais mērķis, kam viņi atsaucās un ziedoja savas dzīvības.

30. novembra vakara jundā tradicionāli tiek godināti 1919. gada Brīvības cīņās pie Daugavas tiltiem un Vareļu mājām kritušie 14 Latvijas Kara skolas kadeti. Šai tradīcijai esam uzticīgi, jo tauta un valsts atceras par Latviju kritušos, godina šo jauno cilvēku piemiņu.

Mūsdienu paaudzes reiz izcīnīto Latviju ir saņēmušas mantojumā. Latviju aizstāvēt, nosargāt un pilnveidot tagad ir mūsu atbildība. Mēs izsaucam šo kritušo puišu vārdus, simboliski metot tiltu uz šodienas pasauli un brīvo, demokrātisko Latviju. Katrs, kurš izvēlas likt uz spēles savu dzīvību, sargāt savu tēvzemi, ir pelnījis tautas visdziļāko cieņu. Katra zaudēta dzīvība kaujas laukā vai, gatavojoties pildīt virsnieka pienākumus, ir traģisks zaudējums visai Latvijas tautai. Tāpēc šovakar atcerēsimies un pieminēsim 2. kursa kadeti Janu Vilcāni, kura jūlijā devās mūžībā, pildot dienesta uzdevumus.

Galdā ir rupjmaize, marmelāde un kafija. Tādu pašu cienastu pirms 103 gadiem baudīja jaunie kadeti, kuri tikko bija guvuši smagu kauju pieredzi. Melnās kafijas vakars mūs vieno kopīgā pārliecībā un pienākuma apziņā ar Neatkarības kara varoņiem. Mūsu priekšteču veikums iedvesmo, no viņiem varam smelties spēku, un no viņiem mācās nākamie jaunie virsnieki.

Tautas mīlestībā varoņi dzīvo nemirstīgi. Sargāsim savu Tēvzemi ar tādu pašu apņēmību kā mūsu varoņi.

Sveicu jūs Melnās kafijas tradīcijas vakarā!

Godināsim par Latviju kritušos kadetus!

Kopā stiprināsim savas valsts drošību!

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits

Uzrunu nolasīja Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos​​​​​​ Jānis Kažociņš.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com