Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latviešu Ciems Melburnā

Svinības un suns

Laikraksts Latvietis Nr. 730, 2022. g. 9. dec.
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LatviesuCiems

Oktoberfesta svinēšana. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

„Melburnas kauss“ diena. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Cepuru demonstrēšana „Melburnas kausa“ dienā. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

„Melburnas kauss“ diena. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

„Melburnas kauss“ diena. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Pippa ciemos Ciemā. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Pippa ciemos Ciemā. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Oktoberfests

Arī šajā gadā Latviešu Ciema aprūpes nama ļaudis 19. oktobrī sanāca, lai kopīgi nosvinētu Vācijas zemei piederošus svētkus – Oktoberfest. Ļaudis nāca ar prieku un labprāt arī piedalījās, dziedot, ēdot, dzerot un skatoties sagatavotās īsfilmas.

Skanīgi skanēja dziesmas, kurās tika cildināts alutiņš, čaklā meldermeitiņa un jautrība, ko sagādā miestiņš, kuru brūvējuši dažādi aldari. Kā piemēram vienā no dziesmām:

Seskis dara alutiņu un krupīts nesa ūdentiņu sakumpušu muguriņu…
Pieci graudi, sešas mucas, kas par brangu alutiņ'!
Salds kā medus, auksts kā ledus,
Ak, tu Dieva dāvaniņ'!

Pēc daudzajām dziesmām, kuras īpaši apkopotas izveidotajā dziesmu grāmatā Oktoberfest svētkiem, var noprast, ka alus visos laikos ir bijis ļoti iecienīts dzēriens arī Latvijā. Par ko vairāk varat lasīt ...lpp.

Oktoberfesta vadītāji bija saģērbušies tērpos, atbilstoši šai svētku dienai, un tas pēcpusdienu darīja vēl jo lustīgāku! Virtuves darbinieki bija sagatavojuši bagātīgu maltīti, kura labi garšoja kopā ar dažādiem atspirdzinošajiem dzērieniem.

Anita pastāstīja par šīs dienas vēsturisko izcelsmi, izstāstīja daudz citas interesantas nianses, kuras saistās ar šo Vācijā tik plaši svinamo dienu.

Vēlāk visi kopīgi noskatījāmies vairākas sagatavotas īsfilmas no Oktoberfesta svētku norises vietām, tad arī vācu dančus un noklausījāmies īpatnējo jodelēšanas dziedāšanu.

Tā laiks, tīri nemanot bija aiztecējis, un sanākušie lēnām devās prom, lai sagatavotos vakara cēlienam.

„Melburnas kauss“ Ciemā

Arī Latviešu Ciema aprūpes nama ļaudis 1. novembrī sanāca kopā uz Kausa dienas pēcpusdienu, lai kopā svinētu šo Viktorijas pavalstij tik nozīmīgo dienu.

Sanākušie sēdās pie galdiem, uz kuriem bija izbārstītas rožu ziedlapiņas, un vāzēs rotājās smaržīgas rozes tikko grieztas no Ciema salijušajiem dārziem.

Šampānieša glāzēs tika pildīti atspirdzinoši dzērieni un baudītas īpašas, šai dienai sagādātas uzkodas.

Pirms zirgu skrējiena katrs no atnākušajiem varēja izlozēt kādu no 24 zirgiem, kuri šogad piedalījās sacensībās. Baudot uzkodas un uzdzerot burbuļojošo limonādi, iedzīvotāji dziedāja dziesmas no dziesmu grāmatām, kuras sagatavotas Kausa dienai.

Tad vienā brīdī visu skatiens tika piekalts pie televīzijas ekrāna. Tikai īss mirklis, un šī gada uzvarētāji zirgu skriešanas sacensībās tika noskaidroti.

Pēc skrējiena pie balvām tika pirmo trīs vietu izlozētāji. Pēc tam sanākušie turpināja dziedāt dziesmas no dziesmu grāmatām un dzerot kafiju, klāt baudīt kūkas un kliņģeri.

Paldies visiem, kuri piedalījās, lai šo dienu radītu priecīgu un skaistu!

Pippa ciemos!

Pippa ar savu saimnieci Lindu ir vienmēr gaidīti ciemiņi Latviešu Ciema aprūpes namā! Pippa ar Lindu nāk apciemot aprūpes namā dzīvojošos ļaudis vienu reizi mēnesi. Tas ir vēl viens no brīvprātīgajiem sirds darbiem, ko veic kāds, kurš nāk apciemot Ciemā dzīvojošos ļaudis.

Aicināju uz nelielu sarunu Lindu, lai uzzinātu, ko vairāk par Pippu.

Pippa ir trīs gadus veca Zelta retrīvera (golden retriever) pusaudzīte, kura jau no mazām dienām ir radināta pie cilvēkiem un, galvenais, – mīlestības. Pippa ir daudz mīļota, paijāta ģimenē, kur augusi, un labi jūtās tad, kad var iekārtoties blakus kādam uz dīvāna un sajust siltu roku.

Saimniece Linda stāsta, ka šīs sugas suņi parasti ir draudzīgi un labprāt pavada laiku ar cilvēkiem, bet Pippai šūpulī ir ielikta īpaši liela mīlestība un izpratne, kā palīdzēt ar savu klātbūtni.

Pippa ir gājusi parastā suņu skolā, lai apmācītos pieklājīgas manieres, kad iet sabiedrībā, bet nekāda cita – speciāla izglītošana nav bijusi vajadzīga. Un to klausoties, ir saprotams, jo vai tad mīlestību var iemācīt?

Linda stāsta, ka pati strādā mājdzīvnieku terapijā (pet therapy) un ikdienā redz, cik ļoti cilvēkiem palīdz šādi apciemojumi. Tie uzmundrina, uzlabo omu, atver sirdi siltumam un mīlestībai, atver durvis dažādiem atmiņu stāstiem un izvilina smaidu ikvienā sejā!

Atnākot otrā reizē kādā vietā Pippa pati jūt, ko cilvēki grib. Pati zina, kur viņai jāiet, kurš viņu gaida un kur kādam jānoņem bēdas...

Jautāju, vai pēc šādiem apciemojumiem Pippa nav pārgurusi? Saimniece atbild, ka Pippa vēl ir jauna. Paguļ kādu stundu un atkal ir spēka un mīlestības pilna, lai dotos tālāk pasaulē dāvāt savu lielo mīlestību un labprāt saņemtu arī to pretī!

Paldies Lindai un Pippai par viņu lielo svētīgo darbu!

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com