Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


LMF atbalsts Ukrainai

Ārstu veikumu ir novērtējusi arī Latvija

Laikraksts Latvietis Nr. 731, 2022. g. 14. dec.
Kamena Kaidaka -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LMF

No kreisās: Labdarības fonda „Ziedot.lv“ vadītāja Rūta Dimanta, LMF dibinātājs un LĀZA eksprezidents prof. Bertrams Zariņš, LMF un LĀZA administratore Latvijā Kamena Kaidaka, „Ziedot.lv“ komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne un viens no pirmajiem brīvprātīgajiem Ukrainas atbalstītājiem Pēteris Dimants Latviešu ārstu un zobārstu apvienības (LĀZA) 75 gadu jubilejas sarīkojumā P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā 2022. gada 23. septembrī. FOTO Jānis Brencis.

18.11.2022. Valsts prezidents Egils Levits pasniedz valsts apbalvojumu Olafam Libermanim. FOTO Ilmārs Znotiņš - Valsts prezidenta kanceleja.

18.11.2022. Valsts prezidents Egils Levits pasniedz valsts apbalvojumu Mārtiņam Malzubrim. FOTO Ilmārs Znotiņš - Valsts prezidenta kanceleja.

Ukraina, karš, brīvība, palīdzība – šie ir 2022. gada biežāk lietotie vārdi. Un aiz šiem vārdiem ir notikumi un cilvēki.

Visu šo gadu Latvijas Medicīnas fonds (LMF), ko jau pirms 30 gadiem izveidoja ārsti Bertrams un Kristaps Zariņi (ASV), ir finansiāli palīdzējis tiem, kas cietuši no Krievijas uzbrukuma Ukrainai. Ja rēķina skaitļos, tad Ukrainas atbalstam ziedoti 173 000 EUR. Tomēr skaitļos neizsakāmais atbalsts ir bijis tikpat nozīmīgs, par ko liecina daudzie siltie pateicības vārdi no Ukrainas ļaudīm. dec.Fonda atbalstu saņēmuši Ukrainas kara bēgļi – 150 veselības jomas speciālisti, kas strādā Latvijas ārstniecības iestādēs. Sadarbībā ar vienu no pirmajiem brīvprātīgajiem kurjeriem Pēteri Dimantu LMF finansēja un nogādāja Ukrainā pilnībā aprīkotu neatliekamās palīdzības ambulanci. Atsaucoties Brūču un izgulējumu apvienības lūgumam, fonds apmaksāja ievainoto transportēšanu uz Latviju, kur tiem tika nodrošināta augsti kvalificēta medicīniskā palīdzība, LMF ziedoja līdzekļus Ukrainas iedzīvotāju medicīniskai aprūpei, ko koordinē P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas attīstības biedrība. Cieša un konstruktīva sadarbība LMF ir izveidojusies ar Latvijas labdarības fondu Ziedot.lv, kura pārziņā ir akūtākās Ukrainas vajadzības. LMF valde pieņēma lēmumu finansiāli atbalstīt pašaizliedzīgos latviešu ārstus Modri Malzubri un Olafu Libermani, kuri jau no kara pirmajām dienām devās uz Ukrainu ārstēt ievainotos. Patiess prieks, ka ārstu veikumu ir novērtējusi arī Latvija.

Valsts prezidents 18. novembrī Rīgas pilī pasniedza augstākos Latvijas valsts apbalvojumus 90 izcilām personībām. Triju Zvaigžņu ordeni saņēma Olafs Libermanis – mikroķirurgs, SIA Brūču klīnika vadītājs – par izcilo darbu mikroķirurģijā un pašaizliedzību, sniedzot palīdzību karā ievainotajiem Ukrainas karavīriem.

Triju Zvaigžņu ordeni saņēma Mārtiņš Malzubris – traumatologs, ortopēds, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas Traumatoloģijas centra nodaļas vadītājs – par izcilo darbu traumatoloģijā un rekonstruktīvajā ķirurģijā un pašaizliedzību, sniedzot palīdzību karā ievainotajiem Ukrainas karavīriem.

Abu Latvijas ārstu pašaizliedzību novērtēja arī Latvijas sabiedrība. Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris ir Latvijas Lepnuma nominācijas Cilvēcība un drosme šā gada balvas saņēmēji.

Latviešu ārstu nākotnes plāni ir turpināt sniegt rekonstruktīvo mikroķirurģijas palīdzību slimnīcās Ukrainā, turpināt personāla apmācību. Tiek izstrādāti arī militārās traumas un rekonstruktīvās mikroķirurģijas apmācības moduļi, kuru mērķis ir radīt vienkāršu un efektīvu mācību sistēmu.

Karš turpinās, un būs vajadzīgs atbalsts visiem, kas cieš no tā vissmagāk. Būs vajadzīgs papildināt ārstu profesionālās prasmes, sniedzot mācību stipendijas, būs vajadzības, par kurām šobrīd vēl nenojaušam.

Latvijas Medicīnas fonds saka lielu paldies visiem saviem ziedotājiem, kas atbalsta fonda darbību!

Gaišu un mierpilnu Ziemassvētku gaidīšanas laiku – šiem vārdiem nu ir gluži jauns un daudz dziļāks skanējums.

Lai miers virs zemes!

Kamena Kaidaka
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com