Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


SAVĒJIE! Latvieši – profesionāļi pasaulē 21. gadsimtā

Novembra „Mēneša priekšmets“ muzejā „Latvieši pasaulē“

Laikraksts Latvietis Nr. 734, 2023. g. 9. janv.
Danute Grīnfelde -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs-2v

Saimniecība „Vairogi“ – animācijas filmas „Akmeņi manās kabatās“ (2014) dekorācija. Veidojusi un muzejam „Latvieši pasaulē“ uzdāvinājusi māksliniece Signe Baumane. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

Signes Baumanes dzimtas mājas „Vairogi“ 1953. gadā.

Animācijas filmas „Akmeņi manās kabatās“ kadrs, kurā attēlotas „Vairogu“ mājas.

Māksliniece Signe Baumane. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

Starp ārzemēs dzīvojošiem un strādājošiem latviešiem ir tādi, kuri lepni nes Latvijas vārdu pasaulē – cilvēki, kuri ir sasnieguši augstus profesionālus rezultātus visdažādākajos amatos un nozarēs ārpus savas dzimtās zemes robežām.

Ne visi no viņiem ir dzimuši Latvijā, ne katrs prot latviešu valodu, daži no viņiem ir atgriezušies senču zemē. Taču viņi visi ar savu vārdu, dzīvesziņu un mantoto saikni ar Latviju – ir Savējie!

Vairāk par latviešiem – profesionāļiem ārpus Latvijas 21. gadsimtā var uzzināt muzeja Latvieši pasaulē digitālajā izstādē Savējie! – www.savejie.lapamuzejs.lv

Signe Baumane ir spilgta autorkino pārstāve, vairāku animācijas filmu režisore, māksliniece un scenāriste. Dzimusi Latvijā, viņa kopš 1995. gada dzīvo Ņujorkā. 2014. gadā iznāca Signes pilnmetrāžas animācijas filma Akmeņi manās kabatās – patiesos notikumos un dzīvesstāstos balstīts stāsts par piecām autores dzimtas sievietēm. Daļa no filmas darbības notiek Signes Baumanes dzimtas mājās Vairogi.

Signe Baumane atceras: Es bērnībā gandrīz visas brīvdienas pavadīju „Vairogos“ – nedēļas nogales, vasaras, skolas brīvlaikus. Māja meža vidū ar vecām ēkām un seniem priekšmetiem man likās kā neatklātu dārgumu vieta, kurā parakņājoties var uziet visādus brīnumus. Bet tā arī bija vieta, kas bija manas ģimenes konkrēta vēsture. „Vairogi“ man ir mana saite ar ģimenes vēsturi un saite ar Latvijas vēsturi un kultūru. Stāsti, kas, ienākot mājas sētā, kļūst reāli.

2022. gada oktobrī pirmizrādi piedzīvoja Signes Baumanes jaunākā pilnmetrāžas animācijas filma Mans laulību projekts, kas stāsta par attiecībām un laulībām no sievietes skatpunkta.

Danute Grīnfelde,
muzejs un pētniecības centrs „Latvieši pasaulē“




Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com