Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ziemassvētku vecīša bārda

Muzeja „Latvieši pasaulē“ decembra „Mēneša priekšmets“

Laikraksts Latvietis Nr. 734, 2023. g. 9. janv.
Danute Grīnfelde -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs-2v

Ferlanda Krūmiņa Ziemassvētku vecīša bārda. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

Ferlands Krūmiņš Ziemassvētku vecīša tērpā 2005. gadā Jonkeros, ASV.

Bērni ar Ziemassvētku vecīti ap 1948. gadu bēgļu nometnē Ventdorfā, Vācijā.

Ja amerikāņu vai angļu Ziemassvētku vecīši mēdz naktī klusi atstāt dāvanas, latviešu Ziemassvētku vecītis nāk ciemos Ziemassvētku vakarā. Šī tradīcija turpinājās gan Otrā pasaules kara bēgļu nometnēs, gan mūsdienās. Godinot šo tradīciju, par decembra mēneša priekšmetu esam izvēlējušies Ziemassvētku vecīša bārdu.

Kas ir „Mēneša priekšmets“?

Ik mēnesi Rīgā var iepazīties ar vienu priekšmetu no muzeja Latvieši pasaulē krājuma. Katrs izstādes Mēneša priekšmets eksponāts atspoguļo kādu īpašu stāstu par latviešu dzīvi ārpus Latvijas. Muzeja Latvieši pasaulē mēneša priekšmets ir atrodams Latvijas Nacionālās bibliotēkas pirmā stāva vestibilā pie ieejas restorānā Klīversala.

Pantiņš Ziemassvētku vecītim

Atšķirībā no amerikāņu vai angļu Ziemassvētku vecīšiem, kuri mēdz klusi atstāt dāvanas Ziemassvētku vakarā vai naktī, lai bērni saņemtu dāvanas, uzmostoties no rīta, latviešu Ziemassvētku vecītis ciemos nāk Ziemassvētku vakarā. Latviešu bērni svētku dāvanas parasti nopelna, Ziemassvētku vecītim skaitot īpaši sagatavotu pantiņu vai nodziedot dziesmiņu. Šī tradīcija tika piekopta arī bēgļu nometnēs tūliņ pēc Otrā pasaules kara, kad Ziemassvētku vecītis ar paštaisītu vates bārdu un ādas kažoku apciemoja latviešu bēgļu bērnus. Arī mūsdienās šī tradīcija turpinās, un Ziemassvētku vecītis latviešu ģimenēs visā pasaulē tiek gaidīts ciemos 24. decembra vakarā. Tiesa, Ziemassvētku vecītis kažoku un rakstainos dūraiņus nomainījis atbilstoši modei un tērpjas sarkani baltā tērpā!

Ziemassvētku vecīša bārda

Izmantojis Ferlands Krūmiņš latviešu Ziemassvētku pasākumos Ņujorkas apkaimē, Amerikā.

Šī bārda ir daļa no Ziemassvētku vecīša tērpa, kuru Ferlands Krūmiņš (1920-2011) vilka, tēlojot Ziemassvētku vecīti latviešu pasākumos Ņujorkas apkaimē 21. gadsimta sākumā. Šī noteikti nebija Ferlanda Krūmiņa vienīgā vecīša bārda, jo ir zināms, ka viņš klausījies latviešu bērnu skaitītos pantiņus vismaz 40 gadu garumā, pildot Ziemassvētku vecīša pienākumus Ņujorkas Daugavas Vanagu apvienības, Ņujorkas ev. lut. draudzes Jonkeru Sestdienas skolas un Bībeles stundu sarīkojumos.

Danute Grīnfelde,
muzejs un pētniecības centrs „Latvieši pasaulē“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com