Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Diasporas amatierteātru festivāls „LAIPA“

Oslo dalībnieki nāca no septiņām valstīm

Laikraksts Latvietis Nr. 734, 2023. g. 9. janv.
Ieva Melbārde -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LAIPA_0

Amatierteātru festivāla LAIPA dalībnieki.

No 21. līdz 23. oktobrim Oslo notika 8. diasporas amatierteātru festivāls LAIPA. Tajā piedalījās 8 amatierteātri no 7 valstīm – Anglijas, ASV, Beļģijas, Islandes, Latvijas, Norvēģijas un Vācijas. Festivālā aktieri spēlēja latviešu autoru lugas un varēja piedalīties ar skatuvi saistītās, taču tematiski atšķirīgās meistarklasēs. Tās vadīja teātra profesionāļi no Latvijas. Eksperti ar aktieriem pārrunāja arī viņu izrādītās izrādes, tādējādi palīdzot celt viņu sniegumu.

Festivāls noris ļoti draudzīgā un ģimeniskā vidē – dalībnieki viens otru atbalsta un iedrošina. Festivāls LAIPA ir unikāls notikums diasporas amatierteātriem. Ar savu formātu tas ir ieņēmis stabilu vietu gada notikumu kalendārā. LAIPA nereti kalpojusi par universālu instrumentu, lai taptu, lai saņemtos laikā, kad nav gājis viegli, lai augtu un turpinātu būt! Šogad festivāla simbols ir īpašais olimpiskais tramplīns, kas simbolizē atspēriena punktu, sava veida skrejceļu pretim jaunajam, izzinot savas spējas.

Festivāls LAIPA ir ceļojošs; katru gadu to organizē kāds no diasporas amatierteātriem. 2021. gada festivāls notika Minsterē. Šī gada festivālu rīkoja Oslo latviešu amatierteātris O'Latte režisores Ievas Melbārdes vadībā.

Diasporas amatierteātru festivāla pirmsākumi meklējami pirms astoņiem gadiem Bredfordā, Lielbritānijā, kad to organizēja teātra trupas Saulespuķe vadītāja Gita Robalde. Gitas ceļa vārdi šī gada festivālam: „Esmu bezgala priecīga, ka diasporas amatierteātru festivāls „LAIPA“ ir dzīvs, dzīvotspējīgs, neskatoties ne uz kādām pasaulīgām vai mazākām kataklizmām. Festivāls notiks jau astoto reizi, pateicoties domubiedru neatlaidīgam, ilgtspējīgam un radošam ieguldījumam. „LAIPA“ ir un vienmēr būs ikgadēja radoša pārrobežu satikšanās darbībā, attīstībā un draudzībā!“

Nosaukumu LAIPA festivāls ieguva tā otrajā gadā. Toreiz tas norisinājās Latvijā – Birzgalē pie amatierteātra Laipa. Tā nu jau astoņus gadus šis festivāls nes šo skanīgo latviešu vārdu un ir kā laipa, kas savieno tos, kuri mīl teātri, kuri turpina kopt latviešu kultūras tradīcijas arī svešumā. Savukārt Birzgales amatierteātris Laipa vienīgais teātris no Latvijas, kas piedalās festivālā.

LAIPA 2022 organizatorteātra O'Latte režisore Ieva Melbārde par šīgada festivālu saka: „Es ļoti vēlos, lai Laipa 2022 kļūtu par iedvesmas avotu radošumam, sava potenciāla un spēju izzināšanai, prasmju slīpēšanai un motivācijas, entuziasma uzturēšanai. Un, protams, sirdssilta kopā būšana, savienojoties priekā un mīlestībā pret teātra mākslu, dziesmu, vienam pret otru. Sadraudzība pāri robežām, no sirds uz sirdi bez konkurences, sacensības, atbalstot, ceļot un stiprinot ticību sev un savai varēšanai. Lai top mīlestībā!“

Festivāls LAIPA nebūtu iespējams bez liela Eiropas Latviešu apvienības un PBLA atbalsta. Pateicamies Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai par finansiālu atbalstu.

Ieva Melbārde
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com