Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jaunatnes Dienas atgriežas Adelaidē (3)

Koru meistarklase, basketbols un Vecgada vakara balle

Laikraksts Latvietis Nr. 737, 2023. g. 31. janv.
Jānis Kārkliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL37JD

Basketbola sacensības. FOTO Pēteris Strazds.

Basketbola komandas. FOTO Pēteris Strazds.

Vecgada vakara balle. FOTO Kalvis Švolmanis.

Vecgada vakara balle. FOTO Kalvis Švolmanis.

Noslēgums. Sākums LL735, LL736.

Jau pienācis 31. decembris, un Jaunatnes dienas tiešām nāca uz beigām. Tomēr, skaistajā sestdienas rītā bija izvēle ko darīt. Varēja doties uz Tālavu un piedalīties koru meistarklasē, vai doties uz Concordia College un spēlēt vai skatīties, kā citi spēlē basketbolu, vai vienkārši atpūsties un gatavoties Vecgada vakara ballei. Izvēle bija liela.

Tautiešiem, kuri gatavojas Dziesmu svētkiem šī gada vidū Latvijā, vai kam vienkārši patīk dziedāt korī, četru stundu garumā notika koru meistarklase. Uz meistarklasi, kura notika Tālavas Lielajā zālē un ko vadīja Ints Teterovskis, bija ieradušies ap 30 koristi. Ints ne vien klātesošajiem koristiem mācīja paredzētās dziesmas Dziesmu svētkiem, bet arī mazliet pastāstīja par dziesmām, kā arī par Dziesmu svētkiem, Dziesmu svētku diriģentiem un dziesmu komponistiem. Inta stāstītais daudz deva visiem, kas bija klāt, jo stāstījumi bija ne tikai interesanti, bet arī deva lielāku iespēju saprast par dziesmām, ko dzied un kāpēc tās tieši tiks dziedātas. Paldies Intam Teterovskim, kurš pēc tik grūti nostrādātām Jaunatnes dienām vēl varēja atrast laiku dalīties ar savu pieredzi, vadot meistarklasi.

Tie, kuriem nebija vēlme piedalīties kora meistarklasē, vai kam nav dziedamā rīkle, varēja doties uz Concordia College, Highgate priekšpilsētā, lai noskatītos vai piedalītos basketbola spēlē starp divām tradicionāli „ienaidnieku“ komandām – Melburnas MLS un Adelaides ASK. Ap 30 skatītāji ar interesi noskatījās, kā abas komandas pilnā sparā spēlēja ļoti kvalitatīvu spēli. Spēle sākās, MLS ņemot priekšroku, un man Adelaides komandas piekritēji pat teica: „nu izskatās, ka jūs atkal vinnēsit.” Tomēr ļoti ātri lietas mainījās, un ASK puiši sāka nopietni spēlēt un drīzumā bija priekšā. Priekšrocību mājinieki uzturēja līdz spēles beigām, punktu starpībai pieaugot ar katru minūti. Kad nozvanīja spēles beigu zvans, ASK vinnēja ar 74 pret MLS 45. Apsveicu abu komandu spēlētājus, ka tik agri no rīta pēc Sadziedāšanās vakara un uzdzīvošanas pēc Jaunatnes muzikālā sarīkojuma, varēja nospēlēt tik aktīvu spēli.

Pēc grūti nospēlētas spēles visi devās uz Daugavas Vanagu namu. Bija jauki pavadīt pāris stundiņas, pasēžot saulītē Daugavas Vanagu nama dārzā, iedzert kādu aliņu vai ko vieglāku un papļāpāt pirms gatavošanos uz Vecgada vakara balli. Paldies Akselim Ceplītim par basketbola spēles izkārtošanu un visiem, kas pielika roku gan basketbola stadionā, gan Daugavas Vanagos par jauki pavadītu rītu un agro pēcpusdienu.

Pēc atpūšanās un sagatavošanās bija laiks doties uz Vecgada vakara balli. Balle notika skaisti un gaumīgi izdekorētā Tālavas Lielajā zālē. Balles tēma šogad bija krāsas. Viesi bija lūgti ierasties krāsaini apģērbušies – vai savā mīļākajā krāsā, vai vienkārši košās vai atšķirīgās krāsās, lai kopīgi varētu sagaidīt 2023. gadu un priecīgi nobeigt 37. Jaunatnes dienu sarīkojumu virkni.

Uz ielūgumu nākt uz Vecgada vakara balli bija atsaukušies ap 180 ballētāju, kuri pavadīja ļoti patīkamu vakaru. Bija jauki redzēt, ka starp balles dalībniekiem bija ne vien jaunieši, bet arī tie, kuri vairs oficiāli jaunieši neskaitās. Balles ir domātas visiem, un ir reize, kur visi var sanākt kopā un papriecāties. Tūlīt pēc garšīgām yiros vakariņām pie mikrofona nāca Jaunatnes dienu rīcības komitejas locekļi. Latvieši laikam bez runām nevar iztikt. Tamāra un Mārtiņš Līdumi, kā arī citi rīcības komitejas locekļi pateicās viesiem, Jaunatnes dienu dalībniekiem un rīkotājiem par skaisti pavadītu nedēļu.

Tāpat kā latvieši nevar iztikt bez runām, viņi nevar arī iztikt bez dejošanas. Vakaru klātesošie pavadīja dejojot pie ieskaņotās mūzikas gan latviešu, gan angļu valodās. Dejas grīda bija pilna ar dejotājiem visu vakaru. Dejošanu pārtrauca divi Latvijas viesi ar vijoli un akordeonu, spontāni novadot trīs dančus un rotaļas. Nemanot bija jau pienākusi pusnakts, un grupa jauniešu noskaitīja sekundes līdz gadu maiņai. Visi viens otru sirsnīgi apsveica Jaunajā gadā, novēlot sekmīgu un raženu 2023. gadu. Negribīgi viesi sāka doties uz mājas pusi, lai atpūstos un gaidītu, ko 2023. gads nesīs. Paldies visiem, kas bija rūpējušies par tik skaistu un patīkamu vakaru.

Ar to arī bija beigušās Austrālijas latviešu 37. Jaunatnes dienas, un visi devāmies katrs uz savu pusi – vai tas bija uz 3x3 nometni, Annas Ziedares Vasaras Vidusskolu, Tērvetes bērnu nometni, vai vienkārši atpakaļ mājās. Liels paldies Tamārai un Mārtiņam Līdumiem un viņu vadītajai rīcības komitejai par jauki pavadītām četrām dienām un naktīm. Paldies arī visiem darba rūķīšiem un padomdevējiem, kuri strādāja aizkulisēs, lai šīs Jaunatnes dienas tik sekmīgi izdotos. Jaunatnes dienas pierādīja, ka latvietībai šeit, tālajā Austrālijā, vēl ir ilga nākotne. Mums ir ļoti talantīga jaunatne gan kultūras, gan administratīvā, gan sporta laukos, un kamēr jaunatne turpinās darboties, Latvija un latvietība paliks dzīva Austrālijā.

Nākošās, Austrālijas latviešu 38. Jaunatnes dienas, paredzētas 2024. gada decembrī Sidnejā. Novēlu Sidnejas latviešu jauniešiem labas sekmes un ticu, ka tās izdosies tikpat sekmīgi kā šīs Jaunatnes dienas.

Uz redzēšanos 2024. gadā Sidnejā!

Jānis Kārkliņš
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com