Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ievēlē CVK priekšsēdētāju, vietnieku un sekretāru

Komisiju vadīs Kristīne Saulīte

Laikraksts Latvietis Nr. 738, 2023. g. 8. febr.
Laura Krastiņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
CVK

Jaunā Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Saulīte. FOTO PBLA.

Saeima ceturtdien, 2. februārī, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājas amatā ievēlēja bijušo Pasaules Brīvo latviešu apvienības un Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē vadītāju Kristīni Saulīti.

Jaunievēlētā Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piektdien, 2023. gada 3. februārī, sanāca uz savu pirmo sēdi, kurā, aizklāti balsojot, no komisijas locekļu vidus ievēlēja komisijas priekšsēdētāja vietnieku un sekretāru. CVK priekšsēdētāja vietnieka amatā ar astoņām balsīm par un vienu pret tika ievēlēta Baiba Veisa („APVIENOTAIS SARAKSTS – Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija“), bet sekretāra amatā vienbalsīgi tika ievēlēts Ritvars Eglājs (Nacionālā apvienība „Visu Latvijai“-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK“).

Baiba Veisa šo amatu ieņems pirmo reizi, savukārt Ritvars Eglājs ir CVK loceklis kopš 2011. gada aprīļa, bet sekretāra amata pienākumus pilda kopš 2012. gada marta.

Jauno CVK sastāvu Saeima apstiprināja vakar, 2. februārī, par CVK priekšsēdētāju ievēlot Kristīni Saulīti un līdzšinējos komisijas locekļus – Ritvaru Eglāju un Dzintru Kusiņu (Zaļo un Zemnieku savienība). Savukārt pirmo reizi CVK ievēlēti Aldis Austers („PROGRESĪVIE“), Ringolds Balodis (LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ), Katarina Ogorodņika („Stabilitātei!“), Sanita Stelpe-Segliņa (Jaunā VIENOTĪBA) un Baiba Veisa.

Likums „Par Centrālo vēlēšanu komisiju“ noteic, ka CVK jāizveido ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc jaunās Saeimas sanākšanas. CVK sastāvā ir deviņi locekļi – vēlētāji. CVK priekšsēdētāju un septiņus komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli no tiesnešu vidus – Augstākā tiesa. Par CVK locekli Augstākās tiesas plēnums pērn 12. decembrī atkārtoti ievēlēja Senāta Civillietu departamenta senatori Mariku Senkāni.

CVK ir pastāvīga valsts iestāde, kuras pienākumos ietilpst nodrošināt Saeimas vēlēšanu likuma, Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma, Pašvaldības domes vēlēšanu likuma un likuma Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu izpildi, vienveidīgu un pareizu piemērošanu, kā arī kontrolēt šo likumu precīzu izpildi.

Laura Krastiņa
Centrālās vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja
3.02.2023.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com