Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latviešu fonds – nākotne ar dvēseli

Nav par vēlu pieteikt projektus

Laikraksts Latvietis Nr. 738, 2023. g. 8. febr.
Ilze Pētersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LatviesuFonds

Latviešu Fonds

Atbilde no Chat GPT.

Ievadot 2023. gadu, Latviešu Fonds uzrunā tautiešus: lūdzu piesakiet projektus! Mēs gaidām jaunas idejas latvietības labā un priecājamies par katru iesniegumu latviešu vai angļu valodā. Mēs veicinām latviskas apziņas saglabāšanu nākotnē! Konkursa noteikumi ir izskaidroti Latviešu Fonda mājas lapā www.latviesufonds.com. Lielie projekti ir atbalstīti līdz $10 000 un mazi projekti līdz $2000. Šogad pieņemam pieteikumus līdz pat 15. februārim. Nav par vēlu! Ceram uz jūsu atsaucību!

2022. gads paliks atmiņā kā traumu pilns gads ačgārnā laikmetā: ar karu, klimata maiņām un citām krīzēm, mēs dzīvojam pasaulē, kur haoss eksistē kopā ar science fiction panākumiem – automašīnas vada pašas sevi, un raķetes tiek sūtītas uz Marsu. Nupat lasīju New York Times par jaunu datoru programmu – Chat GPT, kas, starp citu, uzraksta skolēniem domrakstus, sakarīgākus un pilnīgākus, nekā paši ir spējīgi. Runa iet par generative Artificial Intelligence. Speciālisti pareģo, ka trīs gadu laikā 90 % no interneta satura tiks radīts ar šādu „radošo mākslīgo intelektu“. Neticami! Gribēju pati eksperimentēt ar šo brīnumu. Vīrs ievietoja Chat GPT manā kompjūterā, un es komandēju: Write a paragraph describing what is special about the Latvian Foundation. Saņēmu te parādīto atbildi.

LF neorganizē dziesmu svētkus, valodas stundas vai vēstures lekcijas, bet gan atbalsta šādus pasākumus. Citādi, tīri labs apraksts! Komandēju Chat GPT atkal, šoreiz latviski – Latvieši mīl bērzus. Uzraksti dzeju latviešu valodā kā šī mīlestība izpaužas.“ Rezultāts:

„Latvijas zeme, zaļa un spēcīga,
Kur bērzi aug augsti un skaisti.
Tā ir māte, kas mūs audzina un vēdina,
Un mēs esam tās bērni, lepni un gaiši“

Nu, patīkami, ka Latvija ir „zaļa un spēcīga“ (kaut negribu, lai mani „vēdina“), bet ir skaidrs, ka šī nav dzeja, tikai vārdu kombinācija. Ko mans eksperiments IR atklājis, ir, ka Chat programma ir pareizi sapratusi iepriekšējo uzdevumu – izskaidrot, kas ir sevišķs par Latviešu Fondu  – „volunteers who are passionate about preserving and sharing Latvian culture“. Mēs esam apvienība ar „dvēseli“, kas tic, ka „Latviešu kultūra ir mūsu spēks“. Mēs ticam, ka dodot latvietībai, „Varbūt siltums Tevī ielīs, Tāds, ko dalīt var, ne glabāt.“

Ilze Pētersone
Laikrakstam „Latvietis“
2023. g. janvāris



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com