Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„BALSIS“ Melburnā 2023. gadā

Vēlreiz iegriezās Melburnā mūs iepriecināt

Laikraksts Latvietis Nr. 738, 2023. g. 8. febr.
Greims Andersons (Graham Anderson) -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Balsis

Jauniešu koris BALSIS dzied Svēta Krusta baznīcā Melburnā. FOTO Ojārs Greste.

Jauniešu koris BALSIS dzied Svēta Krusta baznīcā Melburnā. FOTO Ojārs Greste.

Jauniešu koris BALSIS dzied Svēta Krusta baznīcā Melburnā. FOTO Ojārs Greste.

Jauniešu koris BALSIS dzied Svēta Krusta baznīcā Melburnā. FOTO Ojārs Greste.

Dziesmu svētku virsdiriģents Ints Teterovskis ar savu populāro Jauniešu kori BALSIS janvārī Melburnā pavadīja 5 dienas. Viesošanās Melburnā bija daļa no kora prasīgās Austrālijas turnejas, kas sākās ar uzstāšanos Jaunatnes dienās Adelaidē decembra beigās un iekļāva arī divus atsevišķus tūres posmus Sidnejā – ar piedalīšanos Sidnejas festivālā pasaules slavenajā lietuviešu komponistu operā Saule un jūra trīs izrādēs Sidnejas pilsētas namā, kā arī uzstājoties divos koncertos Sidnejas latviešu saimei.

Melburnā korim bija saspringta programma piektdien, 13. janvārī, uzstājoties Viktorijas pavalsts bibliotēkā, sestdien piedaloties kora mēģinājumā ar Melburnas koru Dainu un Veseris dziedātājiem, bet svētdien – Svētā Krusta baznīcā, dziedot dievkalpojumā un vēlāk, pēcpusdienā, sniedzot savu koncertu.

BALSIS pēdējo reizi viesojas Melburnā 2020. gada februārī, lai ieskandinātu Sidnejas Kultūras dienas, kuras bija paredzētas tā gada beigās. Tas bija tieši tad, pirms korona vīruss pārtapa par Kovida pandēmiju, kuras iespaidā Kultūras dienas tika pārceltas par vienu gadu. Taču šoreiz Melburnas apmeklējumam impulsu deva kora piedalīšanās Adelaides Jaunatnes dienās.

Pirmā kora BALSIS uzstāšanās Melburnā bija piektdien, 13. janvārī, plkst. 13.00 Viktorijas pavalsts bibliotēkas nesen atjaunotajā 1.stāva Quad telpā, kurā atrodas rosīgs informācijas centrs un datorstacijas. Koris iepriecināja dažu simtus bibliotēkas apmeklētāju un ievērojamu skaitu vietējo latviešu interesentu, kas arī bija pulcējušies uz pop-up koncertu. Koris atsaucīgai publikai nodziedāja 5 dziesmas ar Inta iestarpinātiem jautriem un informatīviem paskaidrojumiem. Pateicamies bibliotēkas filantropijas vadītājai Džūdijai Bakanai (Judy Buchan) un vecākai producentei, auditorijas piesaistīšanas nodaļā Viktorijai Benetai (Victoria Bennett) par atsaucību šo uzstāšanos izkārtot. Ļoti novērtējam iespēju atkal parādīt plašākai sabiedrībai šo Latvijas kultūras spožumu. Bibliotēkas darbinieki bija ļoti pretimnākoši, vēlāk sniedzot pozitīvas atsauksmes, viena no kurām skanēja šādi: „Tikko piedzīvoju Latvijas Jauniešu kori Quad telpā. Viņi bija vienreizēji. Cilvēki piecēlās no sēdvietām un virzījās dziesmu skaņas virzienā. No Gandela centra (*bērnu nodarbību telpa) izskrēja pat bērni…“

Pēc uzstāšanās koristiem atlika laika ātrai ekskursijai aplūkot bibliotēkas greznās telpas – Cowen galerijā izstādīto latviešu mākslinieka Jāņa Šēnberga (Jan Šenberga), mākslas darbu Melburna 1998-99 un Bibliotēkas slaveno Kupola lasītavu (The Dome Reading Room). Vairākiem koristiem un viņu diriģentam viesošanos Melburnas Konservatorijā bija sarūpējusi Ingrīda Dārziņa, kur viņa un Karmena Drēziņa šobrīd mācās. Vienlaicīgi uz tikšanos ar kora pianisti Ievu Dzērvi bija ieradusies vijolniece Sofija Kirsanova, kura nesen Konservatorijā pabeigusi savas doktorantūras studijas.

Sestdien Ints un BALSIS kopā ar koru Dainas un Veseris koristiem un viņu vadītājiem Sandru un Robertu Birzēm, Latviešu namā piedalījās šī gada Latvijas Dziesmas Svētku koru koncertu repertuāra mēģinājumā. Mēģinājums bija īpaši vērtīgs vietējiem koristiem, kuri gatavojas lielajiem koru koncertiem jūlijā Rīgā.

Svētdienas pasākumi norisinājās, ļoti veiksmīgi iesaistoties vairākām Melburnas latviešu organizācijām, pamatā – Svētā Krusta baznīcai ar tās mācītāju Helgu Jansoni un draudzes vadītājam Pēterim Saulītim un MLOA priekšsēdētājai un koncerta rīkotājai Anitai Andersonei.

Dienu ievadīja ar dievkalpojumu, kurā piedalījās kupls skaits dievlūdzēju. BALSIS kuplināja dievkalpojumu ar divām dziesmām, kuras atskanēja no baznīcas balkona. Pēc dievkalpojuma bija iespēja iegādāties siltas pusdienas, ko bija sagādājusi draudzes saime ar Daugavas Vanagu un Ciema ļaužu palīdzību. Plkst. 14.00 baznīcā pulcējās vismaz 150 koncerta apmeklētāju. BALSIS dziedāja gan balkonā, gan lejā – altāra priekšā. Solo dziedāja Nauris Indzereis, kurš korim pievienojās pēc mācībām Dzintaros, Annas Ziedares Vasaras vidusskolā. Ērģeļu solo spēlēja Rūdolfs Stikuts. Koris dziedāja pārsvarā a cappella, reizēm arī pianistes Ievas Dzērves pavadījumā. Silti aplausi atskanēja korim, viņu diriģentam, solistiem un pianistei. Pēc koncerta arī koristi varēja beidzot uzēst un klātesošie, kopā ar kori, turpināja baudīt dziedāšanas prieku baznīcas zālē.

Īpaša pateicība jāizteic mācītājai Helgai Jansonei un draudzes priekšniekam Pēterim Saulītim, kā arī daudziem viņu komandas palīgiem par sajūsmas un enerģijas pilno atbalstu, palīdzot pilnveidot dievkalpojuma un koncerta apvienošanu, lai būtu iespēja apmeklēt abus pasākumus vienā dienā, vienā vietā. Ļoti tika novērtēta arī draudzes pretimnākšana, neprasot korim ne telpu īri, nedz arī ēdināšanas izdevumu segšanu. Draudzība starp Melburnas tautiešiem un BALSĪM arī plauka, pateicoties koristu naktsmāju organizētājai Ingrīdai Eimanei, kura rezultātā Henrija Pacera pretimnākšana izmitināt koristus Tērvetē vairs nebija vajadzīga.

Pirmdienas agrā rītā BALSIS devās automašīnu kolonnā tālāk, lai atgrieztos Sidnejā, pieturot Bonegillas Imigrantu centrā, lai nodziedātu dziesmu daudzo latviešu spokiem – dvēselēm, kuras pirms vairāk nekā 70 gadiem mina takas šajā teritorijā.

Vēlreiz liels paldies Intam Teterovskim un viņa talantīgajiem jauniešiem, ka viņi vēlreiz iegriezās Melburnā mūs iepriecināt.

Greims Andersons
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com