Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

„Brīnumlīdzeklis“

Laikraksts Latvietis Nr. 739, 2023. g. 15. febr.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Čūsku eļļas reklāma.

Sveicināti, lasītāji!

Latvija ir aplaimota ar spēcīgu līdzekli cīņā pret visiem vīrusiem – gripu, HIV, un, protams, kovidu. Izrādās, ka nav vajadzīgas nekādas vakcinācijas, nekādas zāles, un pat nekādas maskas. Esot vajadzīgs tikai „kosmētikas līdzeklis“ – mutes skalojamais – Xyntrus. Brīnumlīdzekļa izplatītāji apgalvo: „Izskalojot muti, var piecas stundas droši iet sabiedrībā, cilvēkos un nebaidīties inficēties ar jebkuru no mums zināmajiem vīrusiem, nebūs nekāda iespēja inficēties. Kā arī, ja paši jūtamies apslimuši, dodamies cilvēkos, un zinām, ka mēs nevienu neinficēsim.“

LTV raidījums de facto ziņo, ka Xyntrus reklāma esot skanējusi monitoros vairākās ārstniecības iestādēs Rīgā, bet pēc jautājumiem no de facto komandas, vismaz Rīgas 2. slimnīca ir beigusi sadarbību ar reklāmas firmu, un monitors no traumpunkta jau pazudis.

de facto nav varējis dabūt no Xyntrus izplatītāja zinātniskus pierādījumus to apgalvojumiem, un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs veikšot pārbaudījumus, vai to nevar uzskatīt par negodīgas komercprakses piemēru. „Ja pārkāpumus konstatēs, tad reklāmu var aizliegt izplatīt, bet pie nopietnākiem pārkāpumiem arī uzlikt naudas sodu“ ziņo de facto.

Bet vai tas pietiek? Te nav runa par kādiem sīkiem trūkumiem pārdodamā precē. Te ir dzīvības un nāves jautājums. Ja mēs ticam vēstījumam, tad pietiek izskalot muti ar šo drošo radījumu katras piecas stundas (tas esot uz ūdens bāzes, un ir domāts ik dienas lietošanai), un esam pilnīgi aizsargāti pret inficēšanos „ar jebkuru no mums zināmajiem vīrusiem“. Nav vajadzīgas ne maskas, ne distancēšana, ne roku mazgāšana, un kur vēl vakcinācija. Šo secinājumu iztēlo Xyntrus izplatītāja video sižetā*.

19. gadsimtā Amerikā bija izplatīta prakse pārdot čūsku eļļu ar dažādām piedevām kā medicīnas līdzekli pret visām iespējamām kaitēm, un tāpēc angļu valodā ir iegājusi frāze „čūsku eļļas pārdevējs“ („snake oil salesman“), lai apzīmētu kādu, kurš pārdot viltus zāles vai vispār viltus preci.

Mums ir atbildīgie resori, kuru pienākums būtu paziņot vai te ir darīšana ar čūsku eļļu, vai ar kaut ko labu, bet ne tik labu kā reklamē, vai varbūt tomēr ar patiesu brīnumlīdzekli. Jo tie no mums bez medicīniskās izglītības var minēt, bet nevar droši zināt vai ticēt komercuzņēmumam. Sekas ir nopietnas, un sods par nepatiesiem apgalvojumiem vajadzētu būt lielam.

GN
2023. g. 15. febr.

* https://www.facebook.com/SIA.SAVANTI/videos/1658358721231276/



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com