Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Nepieļaut Krievijas nesodāmību

Prezidents tiekas ar ES tieslietu komisāru

Laikraksts Latvietis Nr. 739, 2023. g. 15. febr.
Egils Levits -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LV_prezidents_logo

No kreisās: Latvijas Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar Eiropas Savienības tieslietu komisāru Didjē Reindersu. FOTO Ilmārs Znotiņš - Valsts prezidenta kanceleja.

10. februārī Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāru Didjē Reindersu (Mr Didier Reynders), lai pārrunātu juridisko ietvaru īpaša (ad hoc) starptautiska tribunāla izveidei Krievijas agresijas nozieguma izmeklēšanai un iztiesāšanai.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja ES līdzšinējo darbu juridisku priekšnoteikumu radīšanā Krievijas saukšanai pie atbildības. E. Levits īpaši apsveica Eiropas Parlamenta 19. janvārī pieņemto rezolūciju, kas aicina izveidot starptautisku tribunālu, lai saskaņā ar starptautiskajām tiesībām sauktu Krieviju pie atbildības par agresiju Ukrainā, un 9.–10. februārī Eiropadomē atbalstīto Starptautiska centra agresijas nozieguma izmeklēšanai (ICPA) izveidi.

„Starptautiskajai sabiedrībai jāreaģē stingri, vienoti un izlēmīgi, lai panāktu valsts un individuālo atbildību par Krievijas veiktajiem noziegumiem pret Ukrainu. Jānovērš jebkādi mēģinājumi graut starptautisko kārtību un vājināt starptautisko standartu ievērošanu,“ uzsvēra Valsts prezidents.

D. Reinderss pateicās par līdzšinējo Latvijas aktīvo balsi idejas par tribunāla izveidi skaidrošanā ne vien Eiropas, bet arī globālā līmenī. Valsts prezidents apliecināja, ka Latvija turpinās dažādos starptautiskajos formātos aicināt atbalstīt tribunāla izveidi, tādējādi sūtot Krievijai nepārprotamu signālu: starptautiskā sabiedrība būs gatava nodrošināt starptautisko tiesiskumu un nepieļaus nesodāmību.

Valsts prezidents arī atzīmēja, ka ir ļoti svarīgi saglabāt sankciju politiku pret Krieviju, novēršot iespējas sankciju apiešanai gan nacionālajā, gan ES līmenī. „Jāatrod juridiski mehānismi, kā Ukrainas valsts atjaunošanai pārņemt un izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus. Agresoram ir jāatlīdzina Ukrainai radītie zaudējumi, kas ar katru dienu tikai pieaug,“ norādīja E. Levits.

Sarunas noslēgumā Eiropas Savienības tieslietu komisārs atzinīgi izteicās par tiesiskuma un likuma varas darbību Latvijā.

LR Valsts prezidents Egils Levits
10.02.2023.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com