Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jauna Latvijas vēsturisko džeza ierakstu skaņuplate

Arī dokumentālā filma par Latvijas pirmo džeza festivālu

Laikraksts Latvietis Nr. 739, 2023. g. 15. febr.
Mareks Ameriks -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Skaņuplates „The Lost Latvian TV Studio Sessions 1967“ vāks.

Kontrabasists Juris Āķis.

Bundzinieks Einārs Raibais.

KIKOK 1962.

KIKOK 1962.

Džeza mūzikas izdevniecība Jersika Records laidusi klajā jaunu Latvijas vēsturisko džeza ierakstu skaņuplati The Lost Latvian TV Studio Sessions 1967 un piedāvā dokumentālo filmu KIKOK 1962. Latvijas pirmais džeza festivāls.

Jaunā skaņuplate turpina Latvijas džeza vēsturisko ierakstu sēriju un 2021. gadā iznākušajai Raimonda Paula Trio platei THE LOST LATVIAN RADIO STUDIO SESSIONS 1965/1966 seko unikāls ieraksts, kurā varam klausīties Pēterburgas džeza pianistu Juriju Viharevu (Yuri Vikharev) un leģendāru Latvijas džeza mūziķu ritma grupu – bundzinieku Eināru Raibo un kontrabasistu Juri Āķi, kurš savos arhīvos šos ierakstus ir atradis un uzticējis Jersika Records to izdošanu. Ieraksti ir veikti 1967. gadā Latvijas Televīzijas studijā, gatavojoties Bruno Ojas vadītajam raidījumam.

„Šī trio spēlētā mūzika ir ļoti laba liecība, ka Latvijā 1967. gadā mūziķi ir augstvērtīgi izpildījuši tā laika aktuālo Rietumu džeza mūziku. Saklausām „be-bop, hard-bop, cool-jazz“ un arī nedaudz no free-jazz un avangarda. Izpildīto skaņdarbu autoru vidū ir tādi pasaulē ikoniski džeza mūziķi kā Mailzs Deivis (Miles Davis) un Telonius Monks (Thelonius Monk). Tas vien, ka Latvijā šāda mūzika ir atskaņota publiski 1960tajos gados vietējo mūziķu izpildījumā, ir ievērības cienīgi un ir svarīga Latvijas džeza vēstures liecība“ atzīmē izdevniecības Jersika Records vadītājs un producents Mareks Ameriks.

Skaņu plates tīzeris: https://youtu.be/KaTRZHYCpyk

Juris Āķis par šo ierakstu sesiju stāsta: „Džeza koncerts Latvijas televīzijā bija paredzēts 1967. gada 21. augustā, bet mans labs draugs Viktors Levites, kas toreiz arī tur strādāja kā inženieris, sarunāja ar savu kolēģi Paulu Dambi, lai viņš sarunā laiku, kad mēs varam atnākt dienu agrāk un izmēģināt savu repertuāru, redzēt studiju. Iepazīstinu ar dalībniekiem: Jurijs Viharevs no Pēterburgas spēlē klavieres, Juris Āķis – kontrabass un Einārs Raibais – bungas. Viss arī notika un nākošā dienā, kā paredzēts mūs sagaidīja vakara vadītāji Bruno Oja un Pēteris Pečerskis un kontrobasists no Maskavas – Georgs Gevorgjans. Mēs viņu jau sen pazinām un piekritām šim eksperimentam, spēlēt vienlaicīgi ar diviem kontrobasiem. Pēc daudziem gadiem, es saņēmu sūtījumu no Sanktpēterburgas, kas arī bija 1967. gada 20. augusta mēģinājuma ieraksts.“

Džeza pētnieks Indriķis Veitners saka: „Einārs Raibais ir viena no leģendārākajām un mīklainākajām personām Latvijas populārās mūzikas vēsturē. Savulaik uzskatīts par vienu no labākajiem džeza bundziniekiem, viņa vārds saistāms arī ar teju mītisko latviešu rokgrupu „Katedrāle“. Raibā ierakstu atrašana jau pats par sevi ir unikāla un pārsteidzoša. Nav šaubu, ka šo ieskaņojumu izdošana būs viens no nozīmīgākajiem veikumiem Latvijas džeza vēstures atklāšanā pēdējo gadu laikā.“

Ieraksta digitālu restaurāciju no oriģinālajām magnētiskajām lentēm veica skaņu režisors Mārtiņš Krastiņš. Skaņu plates bukletā lasāmi mūzikas apskatnieka un vēsturnieka Mikus Soloveja ievadvārdi. Plates dizainu veidojis Edgars Ameriks. Tā tapšanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Jauno skaņu plati var iegādāties visos mūzikas veikalos kā arī izdevniecības Jersika Records mājas lapā vai Bandcamp platformā. Albums noklausāms arī populārākajās straumēšanas vietnēs.

Saite uz straumēšanas vietnēm: https://share.amuse.io/CeTWW1BiJwoi

Līdz ar jaunās skaņuplates iznākšanu džeza izdevniecība Jersika Records piedāvā ārī dokumentālo filmu par Latvijas pirmo džeza festivālu KIKOK 1962, kad 1962. gada 18. decembrī, Rīgā, Mūkusalas ielā uz vienu vakaru tika sapulcināta visa Rīgas džeza scēna. Filmā piedalās un ar savām atmiņām dalās festivāla dalībnieki, organizētāji un aculiecininieki mūziķi Juris Āķis, Raimonds Pauls, Aivars Zītars, Aivars Krūmiņš, Aldis Ermanbriks un skaņu inženieris Mārtiņš Saulespurēns, kā arī savu komentāru sniedz džeza mūzikas pētnieks, profesors Indriķis Veitners. Filmas scenārija autors ir mūzikas kritiķis un vēsturnieks Mikus Solovejs. Filmas režisors – Jersika Records dibinātājs un vadītājs, producents un dīdžejs Mareks Ameriks. Filmas tapšanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds un tā skatāma Jersika Records YouTube kontā.

Saite uz filmu: https://youtu.be/d6EijIP7eqU

Mareks Ameriks,
Izdevniecības „Jersika Records“ vadītājs



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com