Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Leoša Janāčeka operas „Jenūfa“

Pirmizrāde Latvijas Nacionālajā operā

Laikraksts Latvietis Nr. 739, 2023. g. 15. febr.
Irbe Treile -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LNOB

Jenufa

Eiropas slavu ieguvušais Leoša Janāčeka operas Jenūfa iestudējums Alvja Hermaņa režijā un scenogrāfijā no 23. februāra skatāms Latvijas Nacionālajā operā.

Iestudējumu veidojuši videomāksliniece Ineta Sipunova, horeogrāfe Alla Sigalova, kostīmu māksliniece Anna Votkinsa, gaismu mākslinieks Gļebs Fiļštinskis. Latvijas Nacionālajā operā Jenūfu iestudē muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš un režisora asistente Marielle Kāna. Titullomā – Dana Bramane un Inna Kločko. Lomās – Helēna Zubanoviča, Eliška Veisova, Andris Ludvigs, Raimonds Bramanis, Artjoms Safronovs un citi. Iestudējumā piedalās arī sešpadsmit Latvijas Nacionālā baleta mākslinieces un Rīgas Baleta skolas audzēknes, kā arī Latvijas Nacionālās operas koris.

Režisora un scenogrāfa Alvja Hermaņa iestudējuma pirmizrāde notika 2014. gadā Briseles opernamā La Monnaie. Uzvedums tapa sadarbībā ar Teatro Communale di Bologna. Krāšņo iestudējumu augstu vērtēja gan kritika, gan skatītāji. Latvijas Nacionālās operas iestudējumā tiks izmantotas oriģinālās dekorācijas, rekvizīti un kostīmi, kas radīti La Monnaie operas darbnīcās.

Alvis Hermanis Leoša Janāčeka šedevrā īpaši izceļ Centrāleiropas reģiona kultūrai raksturīgo etnogrāfisko krāšņumu, Morāvijas kolorīta izspēlē nezaudējot Jenūfas dzīves drāmai tik raksturīgo dramatisko spriedzi. Pēc Gabrielas Preisovas drāmas Viņas pameita veidotā Jenūfa ir čehu komponista Leoša Janāčeka slavenākā opera. Tā pirmizrādīta 1904. gadā Brno; Latvijas Nacionālajā operā šis būs jau trešais Jenūfas iestudējums.

Skaudrais stāsts par godu un negodu, par mīlestību, noziegumu un piedošanu atklāj baisus notikumus kādā Morāvijas ciematiņā. Jenūfa gaida bērnu no bezatbildīgā un grādīgus dzērienus cienošā Števas. Arī Števas brālis Laca mīl Jenūfu, tomēr, neguvis viņas pretmīlu, greizsirdības lēkmē ar nazi sakropļo Jenūfai seju, lai brālis uz to nekad vairs neskatītos. Kad Jenūfa atzīstas Ķesterienei, kādas attiecības viņu saistījušas ar Števu, pamāte dara visu, lai noslēptu negodu no kaimiņiem. Centienos netraucēt Lacam ņemt Jenūfu par sievu, Ķesteriene slepus noslīcina Jenūfas jaundzimušo bērnu. Vai ir iespējams piedot nepiedodamo?

„Iestudējot šo operu, būtiska uzmanība tika pievērsta Janāčeka stila interpretācijas niansēm. Iedziļinoties valodas, melodikas un ritma struktūru uzbūves attiecībās, operas iestudēšanas procesā esam ieguvuši jaunu pieredzi. Emociju gamma sniedzas no trausli intīmas un introvertas eksaltācijas līdz dramatiski sakāpinātam un klaji kliedzošam jūtu izvirdumam. Šis noteikti ir mākslas darbs, kas liek domāt un just, atstājot dziļu un neizdzēšamu pēcgaršu,“ saka diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Opera Jenūfa šosezon tiks izrādīta tikai piecas reizes: 23., 26. un 28. februārī, kā arī 5. un 7. maijā. Sarunas pirms pirmizrādes par operu Jenūfa notiks 20. februārī plkst. 18.30 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē.

Biļetes var iegādāties LNOB kasē un internetā: https://www.opera.lv/lv/izrade/jenufa/

Irbe Treile,
Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja
2023. gada 10. februārī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com