Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Veidojas Austrālijas Latviešu 59. Kultūras dienas

„Visi kopā zem vienas saules“

Laikraksts Latvietis Nr. 739, 2023. g. 15. febr.
Susan un Pēteris Dārziņi -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL59KD

AL59KD rīcības komitejas locekļi pirmajā paplašinātajā sēdē sestdien, 4. februārī.
No kreisās puses pirmajā rindā: Juris Misiņš, Pēteris Cīrulis, Ilze Nāgela, Jānis Kārkliņš, Anita Andersone, Linda Graudiņa, Ieva Buša-Tomovska, Valda Jefimova, Ieva Ozoliņa, Anda Banikos, Kalvis Jaunalksnis, Susan Dārziņa, Pēteris Dārziņš.
No kreisās puses otrajā rindā: Iveta Samule, Lia Buchannan, Ilze Kasparsone, Roberts Birze, Ingrīda Eimane, Ēriks Cīrulis, Susann Mitchell, Sally Cīrulis, Andris Eimanis, Pēteris Saulītis.
Trūkst: Sandra Birze, Linda Clucas, Ingrīda Dārziņa, Maija Drēziņa, Linda Drēziņa, Lūkas Elberts, Andis Graudiņš, Laila Gross, Helga Jansone, Andrejs Jaudzems, Pauls Kasparsons, Ronans Lārmanis, Lija Rone, Ed Ronis, Māra Rumpe, Ēriks Stepanuks, Kaspars Švolmanis, Andris Švolmanis.
FOTO Gatis Zundurs.

Lielos vilcienos jau galvenie notikumi ir skaidri, bet daudz, daudz sīku lietiņu tagad kārtojamas. Bet kas jau ir pilnīgi skaidrs, ka Kultūras Dienas, kas ietver mūziku, teātri, vizuālo mākslu, latviešu viesu mākslinieku izrādes, bērnu rītu, tirdziņu, filmas, dančus, sadziedāšanos un vēl daudz ko citu, prasa cītīgu plānošanu. Attiecīgi plaša rīcības komiteja nepieciešama. Komiteja tikās sestdien, 4. februārī, Melburnas Latviešu namā.

Rīcības komitejas priekšsēži Susan un Pēteris Dārziņi atgādināja Kultūras Dienu tēmu – Visi kopā zem vienas saules. No Kultūras dienu viedokļa Austrālijas latviešu diasporu varētu sadalīt trīs galvenās mērķgrupās, proti: trimdinieki jeb 1. diaspora, viņu bērni un mazbērni un 2. – jeb jaunā diaspora. Katrai šai grupai ir savas īpatnības un vēlmes.

Mēs ar cieņu gribam piesaistīt trimdiniekus, kas dibināja latviešu sabiedrību Austrālijā, kas cēla namus un kas dibināja Kultūras dienas. Neizbēgami, laika gaitā šī grupa sarukusi, un vairums jau aizsaulē. Tomēr šie tautieši ir stingri nacionāli noskaņoti, ir sabiedrības atbalstītāji, un mēs sagaidām, ka viņi Kultūras Dienas baudīs un ar savu klātbūtni tās atbalstīs.

Trimdinieku bērni un mazbērni ir skaitliski lielākā latviešu diasporas grupa Austrālijā. Šis ir apliecināts ar to, ka iepriekšējā tautas skaitīšanā vairāk nekā 20 000 Austrālijas iedzīvotāji atzina pašus sevi kā latviešus. Bet, ir skaidrs, ka tikai maza proporcija šo tautiešu piedalās Austrālijas latviešu sabiedrības notikumos. Iemesli, kāpēc šie tautieši nepiedalās latviešu sabiedrībā, ir daudz un dažādi – var domāt, ka galvenais būtu, ka viņi precējušies ar nelatviešiem un tātad viņu dzīves draugi un bērni lielākoties latviski nerunā un nejūt piederību latviešu sabiedrībai.

Šis atbirums sabiedrībai ir liels zaudējums.

Mēs ceram ar dažādiem Kultūras dienu pasākumiem, kuri baudāmi pilnīgi bez latviešu valodas prašanas, pievilkt šos tautiešus, kas reti piedalās, vai pat nekad nepiedalās, latviešu sabiedrībā. Svarīgs Kultūras dienu mērķis ir piesaistīt šo daļu sabiedrības, kas spētu bagātināt sabiedrību un palīdzēt nodrošināt tās ilgtspēju. Piedalīšanās Kultūras dienās un labsajūta, kas caur to rodas, varētu būt dzinulis dažiem šīs grupas ļaudīm iesaistīties vairāk latviešu sabiedrībā un pilnveidot viņu pilsonisko līdzdalību.

Jaunās diasporas tautieši atbraukuši uz Austrāliju no Latvijas, lai gūtu labāku dzīvi, un latviešu sabiedrība viņiem nav pirmajā vietā. Tomēr, ar īpaši pievilcīgiem latviešu uzvedumiem mēs ceram šos ļaudis iesaistīt Kultūras dienās un vispār tuvināt viņus latviešu sabiedrībai Austrālijā.

Tāpēc mēs esam izvēlējušies Kultūras dienām devīzi Visi kopā zem vienas saules!

Susan un Pēteris Dārziņi,
AL59. KD rīcības komitejas priekšsēži
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com