Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Austrālijas Lietuviešu dienas

Notiek jau 31. reizi

Laikraksts Latvietis Nr. 740, 2023. g. 22. febr.
Romas Cibas -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Lietuviesu_dienas_0

Tautas deju dejotāji. FOTO Jurgita Černauskaitė.

Lietuviešu kopkoris. FOTO Ojārs Greste.

Sidnejas sieviešu vokālais ansamblis „Atspindys“ kopā ar diviem Melburnas dziedātājiem no grupas „Pazudusī klumpe“. FOTO Ojārs Greste.

Adelaides lietuviešu koris. FOTO Ojārs Greste.

No 26. līdz 31. decembrim 2022. gadā, Sidnejā notika Austrālijas Lietuviešu dienas. Šim vajadzēja būt 32. festivālam, taču 31. festivāls, kas bija paredzēts 2020. gadā, tika atcelts Covid dēļ. Es biju 2020. gada festivāla organizators, taču, tā kā Covid ietekmēja arī mūsu kluba, kura prezidents es biju, dzīvotspēju, man bija jāpiešķir sava laika prioritāte Lietuviešu Kluba pārdošanai un pārvietošanai. Kā tas notika, mēs pievienojāmies latviešiem Stratfīldā* (Strathfield) un Benkstaunā** (Bankstown). Tādēļ es pamudināju Biruti Aleknaiti uzņemties festivāla organizēšanas pienākumus. Viņa piekrita, ja vien palīdzēšu, ko es izdarīju. Organizācijas komitejā bija 14 locekļi; priekšsēdētāja – Birutė Aleknaitė.

Austrālijas Lietuviešu dienu festivāls notiek reizi divos gados; tās sākās 1960. gadā un rotē starp Adelaidi, Melburnu un Sidneju.

Festivāla galvenais uzsvars ir cildināt visus mūsu mantojuma aspektus. Kultūra (dziesma, deja, māksla, literatūra), sports (galvenokārt – basketbols, bet ietver arī citas disciplīnas, piemēram, volejbolu, zāliena un galda tenisu, peldēšanu, šautriņas un nūjošanu), politika, Austrālijas lietuviešu kopienu asociācijas Ltd. Federālā padome (iepriekš koncentrējās uz emancipāciju no Padomju Savienības, šobrīd uz lietuviešu identitātes saglabāšanu diasporā ar pastiprinātu saikni ar dzimteni), skautu nometnes (ikgadējās nometnes notiek savās pilsētās – Brisbanē, Sidnejā, Melburnā un Adelaidā), bet svētkos skauti rīko apvienotu nometni, un visbeidzot – sabiedrisku, rīkojot kultūras gadatirgu, izstādot un pārdodot nacionālas tematikas priekšmetus un suvenīrus (lietuviešu maizi, tradicionālās kūkas un cepumus, veļu, dzintara suvenīrus... utt.).

Sakarā ar ALD2022 (Austrālija Lietuviešu dienām) tika saņemti rakstiski apsveikumi: no premjerministra Entonija Albanese (Anthony Albanese), vietējā federālā locekļa un izglītības ministra Džeisona Klēra (Jason Clare), Jaundienvidvelsas (NSW) premjerministra Dominika Perrota (Dominic Perrottet) un multikulturālisma valsts ministra Marka Kūra (Mark Coure). Rakstiski apsveikumi saņemti arī no Lietuvas prezidenta Gitana Nausėdas, premjerministres Ingrīdas Simonytės, ārlietu ministra Gabriela Landsberģa (Gabrielius Landsbergis) un Pasaules lietuviešu kopienas prezidentes Daļas Henkes (Dalia Henke).

Festivālu atklāja Lietuvas vēstnieks Austrālijā Darius Degutis.

Tika izdots ALD2022 suvenīru buklets, kurā bija iekļauta arī programma. Rēvesbijas strādnieku klubā notika ALD2022 kultūras, politikas un saviesīgie pasākumi; Menai iekštelpu Sporta Centrā notika sporta sacensības; skauti apmetās Bādenpavelas (Baden Powell) skautu centrā, Penanthilsā (Pennant Hills).

Piecu dienu laikā festivālam bija vairāk nekā 1000 apmeklētāju. Vislabāk apmeklētākais pasākums – tautas deju koncerts – pulcēja vairāk nekā 500 apmeklētāju, ieskaitot dalībniekus.

Romas Cibas
Laikrakstam „Latvietis“

* Sidnejas Latviešu nams

** DV Sidnejā Nams



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com