Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Bēgļu gaitās

Muzejs un pētniecības centrs „Latvieši pasaulē“ aicina iepazīt izstādi

Laikraksts Latvietis Nr. 741, 2023. g. 1. martā
Danute Grīnfelde -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs-2v

LaPa_Beglu_gaitas_1

Viens no izstādes eksponātiem - rotaļlieta „Bērītis“, kuru Juris Krustāns izveda no Latvijas bēgļu gaitās 1944. gada rudenī. Muzeja un pētniecības centra „Latvieši pasaulē“ krājuma priekšmets. Maijas Meirānes Šleseres dāvinājums.

Juris Krustāns ar Bērīti un māsa Maija Latvijā 1943. gadā. Foto no muzeja un pētniecības centra „Latvieši pasaulē“ krājuma. Maijas Meirānes Šleseres dāvinājums.

Leimaņu ģimene bēgļu gaitās ceļā uz Liepāju, 1944. gada jūlijā. Foto no muzeja un pētniecības centra „Latvieši pasaulē“ krājuma. Ērika Leimaņa dāvinājums.

LaPa_Beglu_gaitas_5

Krievijas uzbrukums Ukrainai daudzus Latvijas iedzīvotājus padarījis par bēgļu izmitinātājiem. Savulaik arī latvieši bijuši spiesti bēgt no savām mājām karadarbības dēļ. Muzejs un pētniecības centrs Latvieši pasaulē aicina uz izstādes Bēgļu gaitās atklāšanu 2. martā plkst. 18.00 Rīgā, Berga bazārā (ieeja no Dzirnavu ielas 84).

Kā Latvijas iedzīvotāji devās bēgļu gaitās?

Daudzi Latvijas iedzīvotāji devās bēgļu gaitās Otrā pasaules kara laikā – 1944. gada rudenī Kurzemē mitinājās vismaz 114 000 bēgļu. Viņi bēga no frontes kājām, zirgu pajūgos, vilcienos un auto, lai nokļūtu ostās. Ceļu apdraudēja kara darbība, bija grūti atrast patvērumu un pārtiku. Daļa latviešu bēgļu izbrauca uz Vāciju ar militāriem evakuācijas kuģiem. Vairāki tūkstoši slepenos braucienos mazās zvejnieku laivās tika pārcelti pāri jūrai uz Zviedriju. Citi, netiekot tālāk, pēc kara devās atpakaļ uz mājām, nu jau padomju okupētajā Latvijā.

Kas redzams izstādē?

Izstādi Bēgļu gaitās veido priekšmeti, kas 1944. gadā izceļojuši no Latvijas un nu atgriezušies mājās. Tās ir gan šķietami pašsaprotamas lietas – personu un amatu apliecinoši dokumenti, koferi, izdzīvošanai vajadzīgi piederumi, gan arī ģimenes relikvijas. Izvestās mantas vēlāk tika saudzīgi lietotas un rūpīgi glabātas, kļūstot par simboliskām piemiņas lietām. Izstādes priekšmeti stāsta par to īpašnieku vērtībām, kara pieredzi un piespiedu kārtā atstāto – līdzšinējo dzīvi, ģimeni, draugiem, mājām, karjeru, tēvzemi.

Kam izstāde paredzēta?

Izstāde būs interesenta katram, kuru interesē cilvēku dzīvesstāsti un civiliedzīvotāju pieredze kara laikā. Pamatskolas klašu skolēniem izstādē pieejama Latvijas skolas somā iekļauta nodarbība. Tajā skolēni ne tikai uzzina bēgļu stāstus, bet mazās grupās pēta izstādītos priekšmetus, meklē informāciju un veic atjautības un sadarbības uzdevumus.

Kur izstāde pieejama?

Izstāde un nodarbība no 3. marta līdz 31. maijam pieejama muzeja un pētniecības centra Latvieši pasaulē telpās Berga bazārā, ieeja no Dzirnavu ielas 84. Izstāde apskatāma otrdienās, trešdienās un piektdienās 12-18, ceturtdienās 12-20. Ieeja brīva.

Papildus informācija un apmeklējuma pieteikšana

Danute Grīnfelde,
T: +371 2918 4594,
E: danute.grinfelde@lapamuzejs.lv



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com