Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Valsts prezidents Azerbaidžānā

Pārrunā drošības un enerģijas avotu jautājumus

Laikraksts Latvietis Nr. 743, 2023. g. 15. martā
Latvijas Valsts prezidenta kanceleja -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Latvijas Valsts prezidents Egils Levits un Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs (H. E. Mr Ilham Aliyev) Azerbaidžānā. FOTO Ilmārs Znotiņš - Valsts prezidenta kanceleja.

Trešdien, 8. martā Valsts prezidents Egils Levits oficiālās vizītes laikā Azerbaidžānā, Baku tikās ar V. E. Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu (H. E. Mr Ilham Aliyev), lai pārrunātu abu valstu attiecības, Eiropas Savienības (ES)–Azerbaidžānas dialogu, Eiropas drošības jautājumus un alternatīvus enerģijas avotus Eiropai.

Pēc tikšanās Valsts prezidents uzsvēra, ka, turpinot abu valstu sekmīgās attiecības, Latvija ir ieinteresēta uzturēt politisko dialogu visos līmeņos. Šobrīd starp abu valstu pašvaldībām ir jau noslēgti 14 sadarbības līgumu. Jāatzīmē, ka Latvija un Azerbaidžāna nākamgad atzīmēs diplomātisko attiecību trīsdesmitgadi.

E. Levits atzīmēja, ka Latvijas un Azerbaidžānas ekonomiskās attiecības pēdējos gados attīstās ar pozitīvu tendenci. „Mēs esam ieinteresēti izpētīt turpmākās sadarbības perspektīvas tādās jomās kā informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, viedā enerģija un zaļās tehnoloģijas. Transports un loģistika ir vēl viena no sadarbības jomām. Jāpiebilst, ka mūsu nacionālā aviokompānija airBaltic šī gada maijā plāno atjaunot tiešo lidojumu starp Rīgu un Baku,“ atzīmēja E. Levits.

Valsts prezidents uzsvēra ES un Azerbaidžānas dialoga nozīmību. „Latvija atzinīgi vērtē ES un Azerbaidžānas saprašanās memorandu par sadarbību enerģētikas jomā. Azerbaidžānai ir svarīga loma ES dabasgāzes piegādes avotu un maršrutu dažādošanā, stiprinot Eiropas enerģētisko drošību. Mēs arī vēlamies attīstīt sadarbību atjaunīgās enerģijas jomā,“ akcentēja E. Levits.

Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvija kā NATO dalībvalsts ir par vēl ciešāku NATO sadarbību ar Azerbaidžānu programmā „Partnerattiecības mieram“. E. Levits šajā kontekstā apstiprināja, ka Latvija ir gandarīta pagarināt Latvijas vēstniecības Baku kā NATO kontaktpunkta mandātu līdz 2024. gadam.

Abu valstu prezidenti sarunā apspriedās par situāciju Ukrainā un palīdzību Ukrainai pret Krievijas sākto karu. „Latvija augstu vērtē Azerbaidžānas sniegto humāno palīdzību un energoapgādi, politisko atbalstu un neseno ģeneratoru piegādi Ukrainai. Arī Latvija dara visu iespējamo Ukrainas atbalstam – jau esam veltījuši vairāk nekā 1 % no IKP. Ilgstošu mieru Ukrainā var panākt, tikai un vienīgi balstoties uz starptautiskajām tiesībām un teritoriālo integritāti,“ sacīja E. Levits.

Tika apspriesta abu valstu sadarbība starptautiskajās institūcijās. Valsts prezidents vērsa uzmanību uz to, ka Latvija piešķir sadarbībai ar Azerbaidžānu lielu nozīmi arī ANO ietvaros. E. Levits novērtēja I. Alijeva kā Nepievienojušos valstu kustības priekšsēdētāja lomu ne tikai savā reģionā, bet arī globālā mērogā, koordinējot 120 valstu platformu. „Latvija vēlas stiprināt starptautiskās organizācijas un uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību – te redzam lielisku potenciālu turpmākajai sadarbībai ar Azerbaidžānu, kā arī Latvijai gatavojoties ANO Drošības padomes vēlēšanām 2025. gadā,“ teica E. Levits.

Valsts prezidents pievērsās arī dialogam Eiropas Padomes ietvaros, pieminot, ka Latvija uzņemsies šajā organizācijā prezidentūras pienākumus no šī gada maija līdz novembrim. E. Levits atzīmēja, ka Latvija kopā arī Eiropas Padomes dalībvalstīm kopā strādās pie demokrātijas, cilvēktiesību un tiesiskuma stiprināšanas Eiropā.

E. Levits sarunā ar I. Alijevu novērtēja X Baku globālo forumu „Šodienas pasaule: izaicinājumi un cerības“, atzīmējot šīs platformas iespējas, apvienojot plašu pasaules līderu pieredzi, kā arī Azerbaidžānas lomu starpkultūru dialoga veicināšanā.

Pārrunājot situāciju Karabahā, Valsts prezidents izteica Latvijas oficiālo nostāju – Latvija vēlas redzēt stabilu un pārtikušu Dienvidkaukāzu. Ir svarīgi rast ilgtspējīgu un miermīlīgu risinājumu Armēnijas un Azerbaidžānas konfliktam starptautisko tiesību ietvaros, atzīmēja E. Levits.

Latvijas Valsts prezidenta kanceleja
08.03.2023.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com