Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Vēsturisko VEF ražoto HAMMOND ērģeļu atjaunošana

Aicinājums atbalstīt

Laikraksts Latvietis Nr. 744, 2023. g. 22. martā
Antra Dreģe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Hammond ērģeles Liepājas Lutera baznīcā. FOTO Valters Pelns.

Hammond ērģeles Liepājas Lutera baznīcā. FOTO Valters Pelns.

Dāvinājuma plāksne. FOTO Valters Pelns.

2021. gadā tika aizsākts projekts, kura mērķis ir atjaunot vēsturiskās, VEF ražotās Liepājas Lutera baznīcas HAMMOND elektriskās ērģeles, lai tās atkal skanētu dievkalpojumos un koncertos. Koncertos HAMMOND atbalstam Rīgā un Liepājā klausītāji līdz šim saziedojuši 912 eiro. Restaurācijai vēl nepieciešami ap 7900 eiro.

Par Hammond vēsturi

Elektronisko ērģeļu izgudrotājs Lorenss Hamonds (Laurens Hammond, 1895-1973) bija amerikāņu inženieris un uzņēmējs. Jau 17 gadu vecumā viņš ieguva pirmo patentu paša radītam barometram, bet 1920. gadā izgudroja jauna veida pulksteni, kas strādāja bez skaņas un vēlāk ļāva Hamondam izveidot arī savu pulksteņu ražošanas uzņēmumu Čikāgā. Hamonda izgudrojumu sarakstā ir arī sinhronais dzinējs, žiroskops, dažādi kaujas ieroči un elektriskais bridža galds. Bet sensacionālās elektriskās ērģeles meistars patentēja 1934. gadā, un vieni no pirmajiem viņa izgudrojumu novērtēja konveijera tēvs Henrijs Fords un komponists Džordžs Gēršvins.

Jau pēc trim gadiem par HAMMOND ērģelēm uzzināja arī Latvijā – 1937. gadā šādas elektriskās ērģeles sāka ražot Valsts Elektrotehniskā fabrika (VEF), izmantojot pašmāju koksni apdarei un unikālu mākslinieka konstruktora Ādolfa Irbītes dizainu. Irbītem piemita savs dizaina stils, kas apvienoja vienkāršību, funkcionalitāti un perfektu skaistuma izjūtu. To novērtēja ikviens viņa radītā radioaparāta lietotājs un arī profesionāļi – Irbītes izstrādātais VEF radioaparātu veidols Grand Prix un zelta medaļas saņēma arī Vispasaules izstādēs Parīzē un Briselē. VEF ražotās ērģeles valstī kļuva ļoti pieprasītas.

Aktuālā situācija

Fakts, ka arī mūsu valstī reiz ražots šis kulta instruments, izraisījis lielu rezonansi un interesi Latvijas mūziķu aprindās. Diemžēl liela daļa no autentiskajām VEF ražotajām HAMMOND ērģelēm gājusi bojā. Līdz mūsdienām saglabājušies trīs VEFā ražotie instrumenti – viens no tiem ir HAMMOND, kuru 1937. gadā prezidents Kārlis Ulmanis uzdāvināja Liepājas Lutera baznīcai.

Liepājas HAMMOND, kas dievkalpojumos un koncertos vēl skanēja šī gadsimta sākumā, nu jau vairāk nekā 15 gadus nav darba kārtībā. Lai ērģeles atjaunotu, vispirms jāsāk ar instrumenta stāvokļa izpēti. Tieši tādēļ virtuozais džeza pianists, HAMMOND ērģelnieks un jauno džeza mūziķu skolotājs Atis Andersons kopā ar projekta producenti Antru Dreģi ir uzsākuši darbu pie vēsturiskā VEF instrumenta atjaunošanas. Projektā iesaistījies arī RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes Elektroakustiskās laboratorijas vadītājs, docents Vitālijs Aišpurs, kurš ir arī šogad izdotās grāmatas Elektroakustika autors.

Ar Liepājas 2022. gada projektu konkursa un VKKF Kultūras mantojuma nozares līdzfinansējumu un pateicoties līdzšinējam ziedotāju atbalstam, šobrīd ir sākta instrumenta stāvokļa padziļināta izpēte. Vitālija Aišpura vadībā ir atklātas toņģeneratoru mehāniku rotācijas problēmas, apzinātas piekšpastiprinātāja bojātās detaļas, jaudas pastiprinātāja bojājumi. Precīzākai diagnostikai ērģeles ir pilnībā jāizjauc un jāinspicē visi mezgli, jo no ārpuses to stāvoklis nav redzams.

2023. gada martā ierodamies no Nīderlandes gaidām elektrisko vintage instrumentu restauratoru Gandertu de Bo, kurš veiks instrumenta skaņu sistēmu atjaunošanu. Meistaram ir liela pieredze un reputācija tieši HAMMOND ērģeļu atjaunošanā, un pašreiz viņš restaurē Leslie skaļruni, kas ceļos uz Latviju, lai stātos pēckara periodā nozaudēto oriģinālo skandu vietā.

Turpmāk būs jāparūpējas arī par instrumenta koka daļu restaurāciju, kā arī atbilstošu gaismas un skaņas aprīkojumu pie ērģelēm, lai instrumenta lietošana būtu mūziķiem ērta un atbilstu mūsdienu tehniskajām prasībām. Vienlaikus nepieciešams risināt arī ērģeļtelpas siltuma jautājumu ziemas periodā, kā arī apkopot visus projekta gaitā iegūtos materiālus un izveidot pastāvīgu ekspozīciju par HAMMOND ērģelēm.

Kopējā ērģeļu atjaunošanas projektam nepieciešamā summa ir 16 425 eiro. Šobrīd caur VKKF projektu konkursu Kultūras mantojuma nozarē piesaistīti 3600 eiro, caur Liepājas kultūras projektu konkursu – 4000 eiro, koncertos savāktie ziedojumi – 912 eiro (kopā 8512 eiro). Lai iecerētos darbus varētu pabeigt, nepieciešami vēl 7913 eiro, no kuriem 3000 – Leslie skaļrunim un ērģeļu mehānismu remontam, kas plānots š.g. martā.

Novērtēsim ikvienu ziedojumu, lai jau vasarā instruments priecētu ar savu skaņu liepājniekus un Liepājas viesus!

Konts ziedojumiem ar norādi Liepājas Lutera baznīcas Hammond ērģeļu remontam:

Kultūras biedrība SPEKTRS
Reģ. Nr. 40008050207
HABA LV22
LV24HABA0551009477455

Vairāk par projektu: https://ej.uz/hammond

Aktuālās ziņas: https://www.facebook.com/kulturasbiedribaspektrs

Antra Dreģe,
projekta vadītāja



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com