Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Šaha karaliene Adelaidē

FIDE valdes priekšsēdētāja vietniece Dana Reizniece-Ozola

Laikraksts Latvietis Nr. 747, 2022. g. 12. apr.
Aivars Līdums -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Māra Līduma, Aivars Līdums, Inga Līduma, Dana Reizniece-Ozola. FOTO no Aivara Līduma personīgā arhīva.

No kreisās: Alans Goldsmits (Goldsmith), Dana Reizniece-Ozola, Aivars Līdums. FOTO no Aivara Līduma personīgā arhīva.

Šī gada marta beigās oficiālā vizītē Austrāliju un Jaunzēlandi apciemoja Pasaules Šaha Federācijas (FIDE) valdes priekšsēdētāja vietniece Dana Reizniece-Ozola. Pirmo reizi FIDE simtsgadu garā pastāvēšanas laikā tādu svarīgu posteni ieņem viena sieviete!

Dana ir Latvijas šahiste un bijusī politiķe. Dzimusi 1981. gadā Kuldīgā, kur 8 gadu vecumā iemācījās pirmos šaha gājienus. Skolas gados Dana ļoti nopietni pievērsās šaham un jau 16 gadu vecumā kļuva par Latvijas sieviešu šaha čempioni un pēc tam trīs reizes pēc kārtas atkārtoja šo panākumu.

1998. gadā pirmo reizi U-18 vecumu grupā izcīnīja Eiropas čempiones titulu. Aizstāvēja Latvijas krāsas astoņās Šaha Olimpiādēs, spēlējot Latvijas sieviešu izlases komandā pie pirmā galdiņa. Sekoja vēl daudz citas uzvaras, kas deva iespēju 2001. gadā iegūt sieviešu lielmeistara titulu.

Arī aktīvi darbojās politikā. Tika ievēlēta 10.,11.,12. un 13. Saeimā. 2014. gadā apstiprināta par ekonomikas ministri un 2016. gadā kļuva par finanšu ministri. 2021. gada sākumā Dana nolika Saeimas deputātes mandātu, lai kļūtu par FIDE valdes priekšsēdētāja vietnieci.

22. martā, telefonā saņēmu sekojošo īsziņu no Danas: „Labvakar, godātais A. Līduma kungs! Sveicinu Jūs no Singapūras pa ceļam uz Jaunzēlandi un Austrāliju. 2.04. ielidošu Adelaidē un būšu tur, cerībā satikt Jūs. Vai būsiet, lūdzu, pieejams? Dana Reizniece-Ozola.“

Pirmo reizi pirms dažiem gadiem man un sievai Mārai bija īsa iepazīšanās ar Danu Liepājas Šaha Rokādes turnīra atklāšanā. Acīmredzot viņa zināja par Līdumu ģimenes ilggadējo saistību ar šahu, rīkojot vairākus pasaules mēroga turnīrus Adelaidē, atbalstot jaunatnes šahistus Latvijā un 1991. gadā ielūdzot piecus labākos Latvijas šahistus piedalīties internacionālā turnīrā Adelaidē. Šī bija pirmā iespēja latviešu šahistiem piedalīties rietumu valsts turnīros, jo diemžēl Padomju laikā tas bija noliegts. Latvieši līdz ar to varēja visā pilnībā izmantot savu šaha potenciālu, un četri no viņiem drīz pēc tam ieguva lielmeistara titulu. Viņi nekad neaizmirsa, ka Adelaide bija pirmā, kas pavēra durvis pilnvērtīgākai šaha karjerai.

2. aprīļa rītā sagaidīju Danu Adelaides lidostā. Pēc tam bija tikšanās Adelaides šaha centrā ar Dienvidaustrālijas šaha savienības prezidentu Alan Goldsmitu (Goldsmith), kurš tai laikā trenēja grupiņu 7-10 gadus vecus šahistus. Danai tad bija iespēja uzrunāt jaunos šaha entuziastus, un to viņa izdarīja ar tādu iedvesmu un enerģiju, ka bija prieks noklausīties. Nolēmām pusdienot Adelaides kalnos Lobethal Road vīnotavā, kura latviešiem ir labi pazīstama, jo pieder Ingai Līdumai un viņas vīram David Nīlam (Neyle). Mūs uzņēma ļoti sirsnīgi, un bija patīkami atvilkt elpu tik skaistā vīnogu lauku apkārtnē. Pēc pusdienām Danai bija iespēja iepazīties ar Ilmāru, Zintu un Vari Līdumiem, kuri ar ģimenēm gatavojas apciemot Latviju Dziesmu un Deju svētku laikā.

Bija patiešām jauki tuvāk iepazīties ar Danu Reiznieci-Ozolu. Viņa ir vienreizēja sieviete. Latviete ar neizsmeļamu enerģiju un darba spējam. Jau 41 gada vecumā viņa ir sasniegusi daudz vairāk nekā daudzi cilvēki sasniedz mūža garumā. Latvija ar tādu cilvēku var lepoties!

Man bija prieks, ka Dana savā pārpildītajā režīmā atrada laiku, lai 22 stundas varētu pavadīt Adelaidē.

Aivars Līdums
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com