Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Diasporas teātru festivāls „DĀVANA LATVIJAI“

Dziesmu un deju svētkos

Laikraksts Latvietis Nr. 748, 2022. g. 20. apr.
Dace Čaklā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Latviešu Kultūras centrs Birmingemā (LKCB) sadarbībā ar Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienību (PLATS) un Ziemeļrīgas Kultūras apvienību ir sagatavojis diasporas teātru festivālu Dāvana Latvijai Dziesmu un deju svētkos. Festivāls norisināsies Rīgā, 1. jūlijā Kultūras pilī Ziemeļblāzma. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja noskatīties četras 2022. gadā diasporas teātru saietā PLATS solis Stokholmā godalgotās, atzinību guvušās un ekspertu augsti novērtētās latviešu izrādes, kas tapušas Dānijā, Īrijā, Norvēģijā un Lielbritānijā. Izrāžu pamatā ir latviešu un Latvijā dzīvojošu autoru dramaturģija, kas iestudēta diasporas teātros un uz skatuves spēlēs diasporas amatierteātru aktieri.

Tieši LKCB izvēlējas dalībniekus šim festivālam no izrādēm, kas tika rādītas Diasporas teātru saietā PLATS solis 2022. gada oktobrī Stokholmā. Visas šīs izrādes ir redzējusi, vērtējusi un analizējusi Stokholmā klāt esošā ekspertu žūrija – režisore Māra Ķimele, režisore Laura Groza, teātra kritiķis Atis Rozentāls un multimākslinieks Dzintars Krūmiņš.

Diasporas teātru festivālā Dāvana Latvijai skatītājiem tiek piedāvāti gan PLATS solis Grand Prix ieguvēji Miglas pilnas acis no Norvēģijas, Sudraba balvas ieguvēji Čir, čir! no Lielbritānijas, Bronzas balvas ieguvēji Miglā iesprostotie no Īrijas, gan arī LKCB izvēlētā Edas zvaigšņu stunda, kas ir cienījams paraugs diasporas teātra no Dānijas un Latvijas režisores Ineses Legzdiņas sadarbībai.

LKCB vadītājs un festivāla mākslinieciskais vadītājs Ingmārs Čaklais uzsver, ka: „Festivāla organizātori, dalībnieki un sadarbības partneri šo dāvanu gatavojuši ar lielu rūpību un ir pateicīgi par iespēju teātriem būt Rīgā laikā, kad šeit pulcējas latvieši ne tikai no daudzām pasaules valstīm, bet arī no visiem Latvijas novadiem. Tā ir mūsu diasporas latviešu teātru dāvana Latvijai!“

Savukārt, PLATS valdes priekšsēde Sandra Bondarevska saka: „Es ļoti ceru, ka Dāvana Latvijai nav tikai šīs vienas reizes pasākums. Paldies Latviešu Kultūras centram Birmingemā un Ziemeļrīgas Kultūras apvienībai, kas ir izrādījuši iniciatīvu un uzņēmušies to rīkot. Savā organizācijā esam pārsprieduši, ka ar laiku diasporas teātru festivālam jāaug un tā rīkošanu uzņemtos PLATS. Es turu īkšķus, lai šī pirmā dāvana izdotos un lai mēs vēl ilgi varētu dāvināt Latvijai savu veikumu un spēles prieku.“

* * *

Diasporas teātru festivāls Dāvana Latvijai norisinās vienas dienas garumā un programmā iekļautas zemāk aprakstītās izrādes:

Latviešu – dāņu biedrības amatierteātris Pūpols (Vejle, Dānija). Lelde Stumbre EDAS ZVAIGŽŅU STUNDA. Režisore Inese Legzdiņa (Latvija). Skaņas montāža un horeogrāfija – Inese Legzdiņa Izrādē satiekas divi vientuļi cilvēki – Eda, kura savu dzīvi jau ir nodzīvojusi un Leo – jauns vīrietis, kam viss vēl priekšā. Eda saskata jaunajā cilvēkā līdzību ar sevi un, izmantojot savu pieredzi, cenšas palīdzēt labot to, kas traucē viņa laimei. Diasporas teātru saietā PLATS solis 2022 Stokholmā Edas zvaigžņu stunda saņēma Atzinības rakstu no ekspertu žūrijas ar šādu formulējumu Par eksitenciālas tēmas jūtīgu risinājumu.

Īrijas latviešu jauktais koris LA'IR, sadarbībā ar Īrijas latviešu amatierteātri Sliedes (Īrija). Sandra Bondarevska MIGLĀ IESPROSTOTIE (dziesmu spēle). Režisore Sandra Bondarevska. Mūzika Signis Jaunzems un Rasa Stonkus. Horeogrāfija – Digna Miščenko un Roberts Eglītis. Velkot paralēles ar Covid pandēmiju – bailēm, neziņu, mājsēdi un diemžēl arī upuriem, izrādes stāsts ir par to, kā dabas iegribu spiesti cilvēki nonāk situācijā, kuru nespēj ietekmēt.

Diasporas teātru saietā PLATS solis 2022 Stokholmā Miglā iesprostotie saņēma Atzinības rakstu ar formulējumu Par kopienas spēku un emocionāli piesātinātu priekšnesumu. Ekspertu žūrijas vērtējumā ieguva saieta BRONZAS BALVU. Digna Miščenko un Roberts Eglītis ieguva balvu par LABĀKO HOREOGRĀFIJU, Rasa Stonkus un Signis Jaunzems par LABĀKO MUZIKĀLO NOFORMĒJUMU. Draugu žūrija izrādei piešķīra SPECBALVU par muzikāli dramaturģiskas dziesmu spēles materiāla jaunradi.

Bergenas latviešu amatierteātris LATiBergen (Bergena, Norvēģija). Pēc Tamāras Horihas Zerņas romāna Meitiņa motīviem MIGLAS PILNAS ACIS. Režisore Liāra Ozola. Scenogrāfija Liāra Ozola. Skaņa un citi tehniskie risinājumi – Zigmunds Ozols. Mākslinieciskais noformējums Kikī no Pasakas. Izrādes notikumi risinās 2014. gada pavasarī Donbasā, bet 2022. gada 24. februāra rītā, pēc krievijas prezidenta pavēles, krievijas bruņotie spēki uzsāka pilna apjoma uzbrukumu Ukrainai. „Kur tu biji 8 gadus?!” – viens no biežāk uzdotajiem prokremlisko propogandistu jautājumiem. Mēs mēģināsim atbildēt uz šo provokatīvo jautājumu.

Diasporas teātru saietā PLATS solis 2022 Stokholmā Miglas pilnas acis saņēma Atzinības rakstu ar šādu formulējumu Par patiesu un meistarīgu aktuālās tēmas atspoguļojumu, un ekspertu žūrijas vērtējumā ieguva saieta GRAND PRIX. Liāra Ozola ieguva arī balvu kā saieta LABĀKAIS REŽISORS un LABĀKAIS SCENOGRĀFS.

Birmingemas Mazais teātris (Birmingema, Lielbritānija). Hermanis Paukšs ČIR, ČIR! (komēdija). Režisors Ingmārs Čaklais. Telpa un tērpi – Santa Siliņa (Īrija). Horeogrāfs Kirils Burlovs (Londona,Lielbritinija). Skaņa Dzintars Romāns. Tehniskais atbalsts Māris Roberts Čaklais.

Šī komēdija ir pasaka pieaugušajiem par kādas impērijas dzīvi, plānotiem un neplānotiem notikumiem pavisam īsā laika posmā. Izrāde uzdod vairākus eksistenciāli svarīgus jautājumus un meklē atbildes uz tiem.

Vai tā būs pasaka ar laimīgām beigām?

Diasporas teātru saietā PLATS solis 2022 Stokholmā Čir, čir! saņēma Atzinības rakstu ar šādu formulējumu Par jaudu un vērienīgumu ambiciozas ieceres realizēšanā, ekspertu žūrijas vērtējumā ieguva saieta SUDRABA BALVU un Inguss Priede ieguva balvu arī kā saieta LABĀKAIS AKTIERIS. DRAUGU ŽŪRIJAS vērtējumā Ivars Keišs bija saieta LABĀKAIS AKTIERIS, Dace Čaklā – saieta LABĀKĀ AKTRISE. SKATĪTĀJU vērtējumā Čir, čir! bija saieta LABĀKĀ IZRĀDE, Inguss Priede saieta LABĀKAIS AKTIERIS, Dace Čaklā saieta LABĀKĀ AKTRISE.

* * *

Biļetes uz izrādēm var iegādāties biļešu izplatītāja vietnē www.bilesuparadīze”, kas piedāvā gan festivāla biļeti, ar kuru var apmeklēt visas izrādes, gan arī biļetes uz katru izrādi atsevišķi.

Festivāla biļete:

https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/128230

Biļetes uz izrādēm:

Plkst. 13.30 Edas zvaigžņu stunda (Dānija): https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/128231

Plkst. 15.30 Miglā iesprostotie (Īrija): https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/128232

Plkst. 18. 00 Miglas pilnas acis (Norvēģija): https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/128233

Plkst. 20 00 Čir, čir! (Lielbritānija): https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/128234

* * *

Latviešu Kultūras centrs Birmingemā (LKCB) ir bezpeļņas labdarības organizācija, kas saglabā, uztur, attīsta un veicina latviešu kultūru Lielbritānijā un pasaulē. LKCB aicina savā paspārnē tautiešus radīt jaunas aktivitātes jebkurā jomā. Centrs aicina savam pulkam pievienoties tikai tos, kas gatavi paši dibināt, veidot vai aktīvi virzīt kādas aktivitātes vai procesus. Visi pārējie aicināti lietot, izmantot, baudīt un vērtēt.

Vairāk informācija https://www.facebook.com/LatviesuKulturascentrs un www.kulturascentrs.com.

* * *

Par Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienību (PLATS) ir 2021. gada 16. janvārī dibināta bezpeļņas organizācija, kas šobrīd apvieno 20 diasporas latviešu teātru kopas no trīs kontinentiem un 10 dažādām valstīm – ASV, Austrālijas, Dānijas, Itālijas, Īrijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Somijas, Šveices un Zviedrijas. PLATS dalībnieki ir ārvalstīs mītošie teātru profesionāļi, kuriem rūp Latvijas tēla spodrināšana un latviešu teātra mākslas attīstība ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. PLATS misija ir nodrošināt ciešu saikni starp latviešu amatierteātriem pasaulē.

Vairāk par PLATS: www.plats.live un Facebook lapā https://www.facebook.com/PLATSlatviesuteatri

Dace Čaklā,
Latviešu Kultūras centrs Birmingemā Projektu koordinātore



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com