Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Mans Lieldienu stāstiņš

Lieldienu olām bija ļoti īss mirdzēšanas brīdis

Laikraksts Latvietis Nr. 748, 2022. g. 20. apr.
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Lieldienu olas. FOTO Ingrīda Biezaite.

Kā balts, slīdošs mākonis debesīs tuvojas Lieldienas. Lēni un nenovēršami.

Ir pienākusi zaļā ceturtdiena, un es saprotu, ka esmu tukšiniekos. Man nav olas – ne šokolādes, ne vistu. Man nav sīpolu mizas, kuras vajadzēja sākt krāt no iepriekšējām Lieldienām, un man nav plāna, kā lai atrisina šo bezcerīgo notikumu gaitu!?

Viens gan man ir skaidrs – mums ir ielūgums pie radiem uz brokastīm svētdienas rītā, kur tiekas kupls radu pulks, un tur notiek olu kaujas, kas vienlaicīgi ir krāsaino olu modes skate.

Atbraucu uz Latviešu Ciemu...

Esmu atbraukusi uz darbu ceturtdienas rītā un eju pa gaiteni. Te, pie biroja ieraugu daudz un dažādus krāsainus saldumus, un sev par prieku un pārsteigumu ieraugu konfekšu kasti par simbolisku maksu, ko vēl dienu iepriekš līdz bezcerībai biju meklējusi lielveikalā. Tā ir caurspīdīga konfekšu kārba, kur ligzdiņās ir satupušas gardas šokolādes konfektes, kuras pēc skata atgādina mazas apaļas oliņas vai lielus pūpolus.

Kas var būt vēl labāks ciema kukulis Lieldienu svētdienas rītā pie kafijas!? Vēl kādu cāļu kartiņu klāt, sapņoju?...

Kamēr brīnos un vienlaicīgi domāju par neticamo veiksmi, dzirdu balsi no biroja, kura nosaka: „Ņem tik ciet, naudu atnesīsi vēlāk!“

Es arvien vēl turpinu priecāties par veiksmi, kas tik pēkšņi man ir nokritusi priekšā, un tad vēl nezinu, ka priekšā stāv vēl viena brīnumiem pilna diena.

Tā, ejot tālāk pa gaiteni, satieku nākamo darbinieku, kurš man saka: „Man ir baltas olas, vai Tu nevēlies kādas?“ Es pieticīgi bilstu, ka pietiktu ar četrām, bet es tieku pie astoņām baltām olām! Tad, kad nesu guvumu uz skapi, lai rūpīgi to noglabātu, no malas dziru komentāru, ka izskatās, ka nesu kādu zelta stienīti. Laikam mana gaita un laimīgais, alkatīgais skats nodod mani. Jā, tik dārgas man tās ir!

Ieeju savā darba kabinetā un sasveicinos ar kolēģi, kura izrāda milzīgu maisu, pilnu līdz augšai ar brūnām un zeltainām sīpolu mizām. Cik tad ilgi šādas būtu krātas, esmu pārsteigta. Darbiniece vien žigli paskaidro, ka viņas brālis ir pavārs! A, ha. Tad jau gan sakrājas... Tad jau varēšu arī es aizņemties kādu sauju!

Tikmēr aiz stūra ar rokas mājienu mani aicina viena iedzīvotāja ar jautājumu: „Vai uz brīdi ienāksi pie manis?“ Sekoju ar. Iedzīvotāja man dāvina skaistu Lieldienu kartiņu, kuru ir gatavojusi pati ar skaistiem Lieldienu apsveikuma uzrakstiem latviešu valodā. Tā svētku prieks un miers ir ieplūdis manā sirdī. Paldies visiem par to, vien nočukstu, vēršot skatienu debesīs!

Lieldienas ir klāt!

Svētdienas rītā katliņš ar lupatās cieši notītām olām burbuļo kā traks. Un, kas par jauku smaržu izplatās visā telpā, kad oliņas vārās sīpolu mizās. Un nepacietīgā gaidīšana.

Pirkstiem degot, tinam laukā oliņas. Dzijas pavedieni, lupatas, mizas, zaļumiņi. No malas raugoties liekas netīrs darbs, bet īstenībā ļoti smalks un atbildīgs! Šogad oliņas ir sanākušas dzeltenas kā saulītes, nosmērētas ar eļļu tās mirdz un zaigo. Nospiedumi no iepriekš pietītām lapiņām un putraimiem ir kā izplūdis akvarelis uz tām. Oliņas ir tik zeltainas, kā saulriets rudenī. Ja vien būtu laiks, tajās varētu lūkoties stundām, bet mums ir jāsteidzas ciemos.

Noliekam olas, kuras vēl ir siltas, lielā traukā galda vidū, kuru ar rūpību ir saklājuši mūsu radi. Un pēc pāris minūtēm mūsu skaistās olas ir pārvērtušās čaumalās. Man ir gadījusies visstiprākā ola un radi smej, ka sekojot senlatviešu tradīcijām mājās nestu visas saplēstās olas, kuras ir izcīnītas olu kaujās.

Bet es tik smeju, ka šīm Lieldienu olām bija ļoti īss mirdzēšanas brīdis – tās no agra rīta uzlēca kā saulīte un, nesagaidot vakaru, tika notiesātas.

Cik jauki, ka esot prom tik tālu no mājām – Latvijas, Lieldienas var svētīt mums tik mīļā, saprotamā un mums tik vienojošā valodā, tad klusi pie sevis priecājos...

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com