Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Diasporas skolu konkurss „Zelta pūka“

Notiek pirmo reizi

Laikraksts Latvietis Nr. 749, 2023. g. 26. apr.
Liene Valdmane -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

2023. gadā Latviešu valodas aģentūra uzsāk jaunu tradīciju, lai pateiktos diasporas latviešu skolu komandām – skolu vadītājiem, skolotājiem un vecākiem, kuri entuziastiski un pašaizliedzīgi veic izcilu darbu latviešu valodas kopšanā un saglabāšanā ārpus Latvijas robežām. Līdz 2023. gada 1. jūnijam ikviens interesents var izvirzīt savu kandidātu 10 konkursa nominācijām.

Nominācijas

Konkursa nominācijas tiek attiecinātas uz 2022.–2023. mācību gadu, izņemot nomināciju Dzintars, kurai nominants tiek izvirzīts par mūža ieguldījumu.

Kategorija Skolvadība un notikumi:

nominācija Pērkons – diasporas latviešu skolas vadītājs, kas pārsteidz un iedvesmo, savērpj pasākumus un notikumus, ar karstu sirdi un vēsu prātu vada un saliedē;

nominācija Ozolzīle – stabilākā un mīlētākā diasporas latviešu skolas tradīcija, rituāls vai pasākums;

nominācija Rasa šī mācību gada interesantākā un brīnumainākā diasporas latviešu skolas nodarbība, aktivitāte vai pasākums.

Kategorija Pedagoģiskā darbība:

nominācija Liesma – diasporas skolotājs, kurš šajā mācību gadā aizrauj ar pārsteidzošu un neizsīkstošu enerģiju, entuziasmu, dinamiku un izdomu;

nominācija Liepa – diasporas skolotājs, kurš ir izcils un neatlaidīgs latvisko tradīciju sargātājs un turpinātājs;

nominācija Saule – diasporas skolotājs, kura sirds siltums un mīlestība pret bērniem, Latviju un latviešu valodu iededz spožu gaismu mācību procesā;

nominācija Zalktis – diasporas skolotājs, kura pedagoģiskā gudrība un viedums palīdz gan kolēģiem un vecākiem, gan stiprina latviešu valodas zināšanas bērniem un jauniešiem;

nominācija Jūra – diasporas skolotājs, kurš nodarbībās Latviju atklāj kā attīstītu un modernu valsti, iepazīstinot ar aktuālajiem notikumiem un veidojot bērnu un jauniešu piederību mūsdienu Latvijai.

Kategorija Mūža ieguldījums:

nominācija Dzintars – skolotājs, kurš savu mūžu veltījis latviešu valodas saglabāšanai diasporā.

Kategorija Atbalsts:

nominācija Mežvītenis – vecāks, kurš šajā mācību gadā bijis neatsverams balsts latviešu skolas darbībai.

Kandidātus nominācijām aicinām pieteikt līdz 2023. gada 1. jūnijam. Balsojums par izvirzītajiem nominantiem notiks no 2023. gada 2. līdz 30. jūnijam. Konkursa rezultāti tiks paziņoti 2023. gada 11. jūlijā.

Konkursa balvu fonds: 1000 EUR. Katras nominācijas uzvarētājs saņems piemiņas balvu un dāvanu karti 100 EUR vērtībā grāmatu iegādei www.janisroze.lv (nodrošina sūtīšanu arī uz ārvalstīm).

Nominantus var izvirzīt ikviens – skolēni, vecāki, skolotāji, skolu vadītāji, diasporas organizācijas, biedrības u.c. Viena persona var pieteikt nominantus vienai vai vairākām nominācijām, taču viena persona vienai konkrētai nominācijai var izvirzīt tikai vienu nominantu.

Konkursa nolikums: https://ieej.lv/fyW9S

Elektroniska anketa nominantu pieteikšanai: https://ieej.lv/1vbvG

Latviešu valodas aģentūras latviskās izglītības diasporā atbalsta sistēma ir veidota, balstoties uz diasporas nevalstisko organizāciju, diasporas skolu vadītāju un skolotāju identificētajām vajadzībām. Tā stiprina diasporas skolu ilgstamību un pēctecību – tiek nodrošināta latviešu skolu darbība un pastāvēšana, skolu materiāltehniskās bāzes veidošana, ir izveidota un regulāri papildināta visiem pieejama apjomīga mācību un metodisko līdzekļu krātuve www.maciunmacies.lv, regulāri tiek izglītoti diasporas skolotāji gan klātienē, gan attālināti, organizēti dažādi diasporas ģimenes, bērnus un jauniešus iesaistoši konkursi un tiešsaistes pasākumi. Atbalsta pasākumi tiek finansēti no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta programmas Valsts valodas politika un pārvalde.

Liene Valdmane,
Latviešu valodas aģentūras metodiķe
liene.valdmane@valoda.lv



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com