Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Harija Piekalna izstāde „Dievs, Māte zeme un Laiks“

LV vēstniecībā Kanberā

Laikraksts Latvietis Nr. 749, 2023. g. 26. apr.
Latvijas vēstniecība Austrālijā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Latvijas vēstnieks Austrālijā un Jaunzēlandē Marģers Krams, mākslinieks Harijs Piekalns. FOTO Latvijas vēstniecība Austrālijā.

Harija Piekalna izstāde Latvijas vēstniecībā. FOTO Ojārs Greste.

Harija Piekalna izstāde Latvijas vēstniecībā. FOTO Ojārs Greste.

2023. gada 21. martā Latvijas vēstnieks Austrālijā un Jaunzēlandē Marģers Krams vēstniecības telpās atklāja latviešu mākslinieka Harija Piekalna izstādi Dievs, Māte zeme un Laiks.

Latvijas vēstniecībā Austrālijā apskatāmo darbu autors ir Kanberā dzīvojošais latviešu mākslinieks Harijs Piekalns (dzimis Austrālijā, 1954), kurš ieguvis maģistra grādu glezniecībā Austrālijas Nacionālās universitātes Mākslas un dizaina skolā, 2018. gadā.

Izstādīto kompozīciju ietvars ir ģeometriskā abstrakcija. Ģeometriskie simboli sniedz atsauci uz  latviešu pirmskristietības kultūras dievībām – Dievs, Māte zeme un Laiks. Mākslinieka pielietotie ģeometriskie simboli ir salīdzināmi ar daudzām pirmskristietības/pirmskoloniālām kultūru izpausmēm visā pasaulē.

H. Piekalna prakses pamatā ir apņemšanās ievērot materialitāti, veidojot dabiskus pigmentus, saistvielas un grunti, ko mākslinieks izgatavo pats.

Pigments vai okers tiek savākts no dažādām Austrālijas vietām. Latviešu mākslinieks atzīst amerikāņu mākslinieka Roberta Smitsona (Robert Smithson) (1938-1973) jēdzienu vieta un ne-vieta: tas nozīmē, ka pastāv metaforiska saikne starp ieguves vietu un vietu, kur ģeoloģiskais materiāls tiek transportēts un izmantots studijā un pēc tam mākslas darbiem ceļojot no vietas uz vietu izstāžu telpās. Pastāv klusējoša saikne starp pigmenta avotu un darbu, kurā tas tiek izmantots.

Krāsa ir zeme. Mākslinieks ciena okera pigmenta sakrālo dabu un tā nozīmi Austrālijas pamatnācijas kultūras praksē.

Latvijas vēstniecība Austrālijā aicina ikvienu interesentu aplūkot izstādi un saskatīt iespējams gan latviešu kultūrai, gan arī aborigēnu kultūrai kopīgās iezīmes – zemes mīlestību.

Latvijas vēstniecība Austrālijā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com