Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Koncerts kabarē noskaņās „Tāda ir dzīve...“

Latvijas Nacionālā operā

Laikraksts Latvietis Nr. 750, 2023. g. 3. maijā
Irbe Treile -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LNOB

Ilona Bagele. FOTO Viktorija Koposova.

Latvijas Nacionālās operas mūziķu grupa un vienmēr harismātiskā operas soliste Ilona Bagele 6. maijā Operas Lielajā zālē piedāvās jaunu koncertprogrammu Tāda ir dzīve... ar leģendārā vācu komponista Kurta Veila mūziku.

Kabarē stila koncertā izskanēs kompozīcijas no pasaulslavenās Trīsgrašu operas, nepabeigtā mūzikla Haklberijs Fins, dziesmuspēles Mahagonija, operas Zuduši zvaigznēs u.c. To aranžijas veidojis ievērojamais vibrofonists un pasauslavenā kamerorķestra Kremerata Baltica mūziķis Andrejs Puškarevs.

Koncerta radošās komandas sniegumā Latvijas Nacionālās operas skatītājiem jau bijusi iespēja baudīt mūzikas un sajūtu izrādi Cantando y Amando (Lielās Mūzikas balvas 2012 laureāts kategorijā Gada uzvedums) un koncertprogrammu Tenoru trio. Arrivederci Roma. Koncertā piedalās Ilona Bagele (mecosoprāns), Andris Ābelīte (trompete), Ilze Ozoliņa (klavieres), Svetlana Okuņa (vijole), Inga Ozola (čells), Normunds Everts (sitamie instrumenti), Inita Āboliņa (akordeons), un Viktors Veļičko (kontrabass). Koncerta režisore ir Elita Bukovska, mākslinieciskās koncepcijas autore – Ilze Ozoliņa, kostīmu māksliniece – Kristīne Pasternaka.

„Savā pirmajā solokoncertā Beletāžas zālē kopā ar Ilzi Ozoliņu izbūrāmies cauri Kurta Veila mūzikai, kas mani jau tolaik ļoti uzrunāja. Arī pirmo solokoncertu Jaunajā zālē toreizējais direktors Andrejs Žagars piedāvāja veidot ar šī komponista mūziku, bet man vairāk gribējās dziedāt Astoru Pjacollu un tapa „Cantando y Amando“. Teicu, ka Kurts Veils jāatliek uz vēlāku laiku, un tagad tas ir pienācis. Viņa mūzika ir ļoti izjusta un emocionāla, un tās skanējumam būtisks ir visas mūsu komandas kopdarbs. Skaidrs, ka es esmu soliste, bet tikai kopējā skanējumā šī mūzika, šīs aranžijas kļūst patiesi interesantas. Šādu mūziku ļoti sen nebiju dziedājusi, un man koncerts „Tāda ir dzīve…” būs atgriešanās kabarē žanrā,” stāsta Ilona Bagele.

Ebreju izcelsmes vācu komponists Kurts Veils 20. gs. pirmajā pusē radījis simfonisko un instrumentālo mūziku, kantātes, vokālās mūzikas ciklus, taču visplašāk pazīstami ir viņa darbi opermūzikas, muzikālā teātra un kinomūzikas žanrā, kas ļauj viņu saukt par vienu no sava laika populārākajiem skatuves komponistiem Vācijā. Pasaules slavu ieguvusi viņa radītā mūzika asu sociālo satīru piepildītajai Trīsgrašu operai, kas veidota sadarbībā ar dramaturgu Bertoltu Brehtu. Mūža otro pusi komponists aizvadījis Amerikas Savienotajās Valstīs, kur par radīto mūziku saņēmis prestižas balvas un nominācijas.

Koncerts Tāda ir dzīve... notiks opernama Lielajā zālē ar nolaistu dzelzs priekškaru, radot unikālu akustiku kamermūzikas izpildīšanai. Lūdzam ņemt vērā, ka vietas balkonu sānos un tālākajās rindās ir ar ierobežotu redzamību!

Biļetes var iegādāties LNOB kasēs un internetā: https://www.opera.lv/lv/izrade/tada-ir-dzive.../

Irbe Treile,
Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja
2023. gada 24. aprīlī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com