Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Veltījums Latvijas kultūrvietām

Top grāmata „KULTŪRTELPA – 21. gadsimta kultūras būves Latvijā“

Laikraksts Latvietis Nr. 750, 2023. g. 3. maijā
Karina Pētersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LNB-Atbalsta-biedriba

Jaunā Mežaparka Lielā estrāde. FOTO Jānis Dripe.

Jaunā Mežaparka Lielā estrāde. FOTO Jānis Dripe.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrībā top arhitekta Jāņa Dripes grāmata KULTŪRTELPA – 21. gadsimta kultūras būves Latvijā. Bagātīgais, mākslinieciskais un vērtīgais izdevums apkopos nozīmīgākās un izcilākās kultūras būves Latvijā, kas celtas vai atjaunotas pēc Latvijas neatkarības atgūšanas. Grāmatā būs fotogrāfijas un teksti latviešu un angļu valodā par vairāk nekā 60 kultūrvietām visā valstī. Sākot ar nacionāli nozīmīgām un simboliskām celtnēm kā Gaismas pils, Okupācijas muzejs, Mežaparka estrāde, Mākslas muzejs un reģionālās koncertzāles, līdz bērnu mūzikas un mākslas skolām un bibliotēkām Latvijas novados. Pēdējās desmitgadēs Latvijā tapušas un atdzimušas tik daudzas kultūras būves, ka tās visas grāmatā pat nav bijis iespējams iekļaut. Daudzas pilsētas var lepoties ar savām kultūrvietām, kas kļuvušas par to seju un simbolu un bagātina visas Latvijas kultūrtelpu. Tādēļ šīs vietas ir svarīgas un nozīmīgas ne tikai kā fiziskas telpas, tās ir kultūras un latvietības centri, kur koncentrējas latviešu gars, vērtības, dzīvesziņa, mantojums, tradīcijas.

Tas ir īpaši nozīmīgi nelielām nācijām. Katra bibliotēka, muzejs, koncertzāle, skola ir apliecinājums Latvijas apņēmībai, gribai un varēšanai. Nacionālo bibliotēku tās arhitekts Gunārs Birkerts nodēvēja par latviešu DNS glabātāju. Okupācijas muzeja misija ir atcerēties, pieminēt, atgādināt. Lielās Mežaparka estrādes vizuālais tēls veidots līdzībās ar dabu, tā ir kā sidraba birzs – gaismas un skaidrības simbols, skanošs trauks tautas kopdziedāšanas kultūrai. Tādējādi topošā grāmata būs ne tikai par arhitektūru, bet vairāk par Latvijas kultūru, par valodu, tradīcijām, identitāti, ko caur šīm vietām nododam nākamajām paaudzēm.

Izdevuma publicēšana 2023. gadā iegūst īpašu nozīmi un jēgu – šogad jaunajā Mežaparka Lielajā estrādē mēs svinēsim Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku 150. gadskārtu.

Grāmata būs vizuāli bagāts un saturā vērtīgs izdevums latviešu un angļu valodā. Tā top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latvijas pašvaldību un sabiedrības atbalstu. Biedrība kā sabiedriskā labuma organizācija kultūras un labdarības projektus var īstenot, tikai pateicoties ziedotāju atbalstam. Lai grāmatu izdotu, vēl nepieciešami 15 000 eiro, tādēļ būsim pateicīgi ikvienam, kas atbalstīs grāmatas izdošanu ar savu ziedojumu! Katrs ziedojums grāmatas tapšanai ir ļoti būtisks. Ziedojot 300 EUR, saņemsiet vienu grāmatas eksemplāru. Ikviena ziedotāja vārds tiks atspoguļots šajā izdevumā (ziedojot līdz 1. jūnijam), Biedrības ziedotāju reģistrā vai Gaismas pils Lielajā ziedotāju sienā.

Ziedot iespējams:

ar kredītkarti: www.gaisma.lv, izvēloties ziedojuma mērķi – Grāmatai Kultūrtelpa;

ar bankas pārskaitījumu, norādot ziedojuma mērķi: Grāmatai Kultūrtelpa;

Beneficiary: Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība
Registration Nr.: 50008034971
Account Nr. : LV84HABA0551006763188
Beneficiary's bank: AS Swedbank
Address: Balasta dambis 15, Rīga,LV-1048, Latvija
BIC/S.W.I.F.T.: HABALV22

Jūsu atbalsts un ziedojums būs apliecinājums tam, cik ļoti šāds izdevums nepieciešams, lai sev un pasaulei atgādinātu un reprezentētu mums būtiskas vērtības un caur grāmatā iekļautajām būvēm stāstītu pasaulei par Latviju un latviešiem.

Karina Pētersone,
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības direktore



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com