Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ziedoņa muzejs svin dzejnieka deviņdesmitgadi

Izstādes atklāšana un grāmatas priekšlasījums Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Laikraksts Latvietis Nr. 751, 2023. g. 10. maijā
Kristiāna Pauliņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
ZiedonaMuzejs

Grāmatas „Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis“. FOTO Publicitātes foto.

LR kultūras ministrs Nauris Puntulis pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. FOTO Publicitātes foto.

Pasākums Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. FOTO Publicitātes foto.

LR kultūras ministrs Nauris Puntulis pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. FOTO Publicitātes foto.

Ziedoņa muzejs 3. maijā atzīmēja Imanta Ziedoņa deviņdesmitgadi ar ceļojošās izstādes Es atkal neatvados atklāšanu un grāmatas Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis priekšlasījumu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Ceļojošā izstāde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs pieejama līdz 16. maijam.

Imants Ziedonis – viens no latviešu literatūras stūrakmeņiem un spēcīga personība Latvijas kultūras laukā. Viņa idejas un darbi atstājuši nospiedumu viņa laikā, līdzgaitniekos un paveiktais turpina dzīvot sabiedrībā joprojām. Šķietami neaizskarams, taču, lai arī sabiedrībā zināma personība, viņš, protams, pamatā ir cilvēks – kā mēs visi. Ar savas personības šķautnēm un izpausmēm, kas bijušas arī bezbēdīgas, smieklīgas, traģikomiskas, pretrunīgas, amizantas, pat neticamas. Izstāde Es atkal neatvados aicina svinēt Imanta Ziedoņa dzimšanas dienu un viņa klātesamību. Tā īpaši akcentē dzejnieka sūtību runāt par aktuālo un vitāli svarīgo, to vienmēr ietērpjot izcilā vārdu spēlē. Izstādē akcentēta arī Imantam tuvā dabas tēma dažādos veidos – atspoguļoti gan Imanta Dageru braucieni, viņa mājdzīvnieks ēzelis un citi krāšņi dabas tēmai veltīti stāsti. Ziedoņa muzeja komanda aicina Latvijas sabiedrību dalīties ar saviem stāstiem par to, kā viņu paši satikuši Imantu Ziedoni – personīgi vai kopā paveiktajos darbos. Izstāde uzdod jautājumus – kādu Imantu Ziedoni esat satikuši jūs un kāda bijusi šī tikšanās?

Šajā izstādē atspoguļota arī Ērika Hānberga un Ziedoņa muzeja veidotā grāmata par godu dzejnieka deviņdesmitgadei Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis. „Imanta Ziedoņa draugs un laika biedrs Ēriks Hānbergs ierosināja atkal atcerēties un sapulcināt grāmatā stāstus par cilvēku Imantu Ziedoni. Grāmatas lasīšana būs kā piedalīšanās šajās Imanta Ziedoņa deviņdesmitgades viesībās, kurās katrs var nākt ar savu tostu par daudzšķautni – mūsu visu Imantu Ziedoni. Grāmatas tapšanā piedalījies arī mākslinieks Aivars Vilipsons (Vilipsōns), kurš Ziedoņa delverības paspilgtinājis ar saviem mākslas darbiem,“ tā par grāmatu stāsta Ziedoņa muzeja vadītāja Rūta Šmite.

Ceļojošās izstādes sākumam izvēlēta Latvijas Nacionālā bibliotēka, lai Ziedoņa deviņdesmitgadei veltīto fonda Viegli koncertu laikā cilvēki jau varētu to apmeklēt. Pēc koncertu norises, no 18. līdz 30. maijam, izstāde būs apskatāma Rīgas Latviešu biedrības namā, tālāk tā dosies uz Latgales vēstniecību GORS. Savukārt, izstādes Es atkal neatvados pirmā daļa brīvi pieejama Ziedoņa muzeja galerijā, Sporta 2 kvartālā, Rīgā.

Vairāk informācijas par grāmatu un izstādi iespējams atrast Ziedoņa muzeja sociālo tīklu profilos: facebook.com/Ziedonamuzejs/, instagram.com/ziedonamuzejs/ un mājas lapā http://www.ziedonamuzejs.lv/.

Kristiāna Pauliņa
kristiana.paulina@ziedonamuzejs.lv
3.05.2023.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com