Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Plaukstošā pasaule“

Koncerta programma Melburnā

Laikraksts Latvietis Nr. 751, 2023. g. 10. maijā
Sofija Kirsanova -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sofija Kirsanova. FOTO Pia Johnson.

Rosalinda Peidža (Rosalind Page). FOTO no Rosalindas Peidžas personīgā arhīva.

Koncerta programma Plaukstošā pasaule („Blossoming World“) Primrose Potter salonā (Melbourne Recital Centre), ko atskaņos Sofija Kirsanova un Timotijs Jangs (Timothy Young) šoreiz ir veltīta tieši pazīstamākajiem Rietumeiropas vijoles mūzikas skaņdarbu šedevriem. Bet tomēr, arī šai programmai ir saistība ar Latviju un latviešu mākslu, taču šoreiz vairāk tieši ar dzeju un glezniecību.

Īpašs notikums šajā programmā būs austrāliešu komponistes Rosalind Page speciāli Sofijai rakstītais jaundarba pasaules pirmatskaņojums. Dr. Rosalind Page ir plaši atzīta komponiste, kas radījusi mūziku dažādos žanros, un tie atskaņoti Lielbritānijā, Eiropā, ASV, Ķīnā un Japānā. Rozalinda ir saņēmusi starptautisku novērtējumu par saviem darbiem, un viņas vokālie darbi guvuši īpašu atzinību.

Komponiste Rosalind Page un Sofija iepazinās sadarbība ar austrāliešu modernās mūzikas ansambli Syzygy Ensemble, kad 2021. gadā Sofija kopā ar ansambli ABC Radio ierakstīja Rosalind Page darbu „If I Close My Eyes“. Vēlāk, 2022. gadā, Sofija kopā ar Syzygy arī pirmatskaņojuši latviešu komponistes Lindas Leimanes Sofijai un ansamblim rakstīto jaundarbu Archytechtonics of A Chrystal Soul un citus austrāliešu komponistu darbus koncertā Hanson Dyer Hall, Melburnā un tai skaitā arī Rosalindas mūziku.

Rozalinda ir rakstījusi sēriju ar darbiem, kas radušies austrāliešu/latviešu mākslinieka Imanta Tillera darbu iedvesmā. Viņa saka: „Kad es skatos uz Imanta gleznām, es dzirdu mūziku, skaņas, es iedomājos skaņdarbu. Un tā tas ir noticis kopā pirmā skaņdarba, ko uzrakstīju. Kaut kas mani uzrunā no pašiem dziļumiem viņa darbos. Vizuālais, filozofiskais, personiskais, skaņa.“

Inspirējoties no I. Tillera mākslas darbiem radušās šīs kompozīcijas:

I. Lacrimae rerum (piano, cello, clarinet and cymbal),
II. Tabula Rasa (piano and dice),
III. Paradiso (cello, cymbal and dice),
IV. Infinite Distances (string quartet no.3),
V. HORIZON (choir),
VI. If I Close My Eyes (piano, cello, violin, clarinet and flute).

Kora darbs HORIZON, kas arī pieder šai sērijai, tika pirmatskaņots 2018. gadā Imanta Tillera personālizstādes Ceļojums uz nekurieni atklāšanā, kas notika Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Rīgā. Kad tikai tika sākta plānota izstāde, LNMM (Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja) Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas ARSENĀLS vadītāja Elita Ansone bija atbraukusi no Latvijas uz Austrāliju, un Tillers viņu iepazīstināja ar Rozalindu. Rozalinda tikai izteica domu, ka varētu rakstīt darbu par Tillera gleznu. Elita Ansone teica – jā! Viņa sazinājās ar Radio kori Latvijā, un jaunradītais darbs HORIZON tika pirmatskaņots Tillera izstādes atklāšanā Rīgā un vēlāk Tallinas mūzikas dienās, Igaunijā.

Vēl viena īpaša saistība ar latvisko ir tāda, ka HORIZON rakstīts ar Vizmas Belševicas vārdiem. Rozalindu ar Belševicas dzeju iepazīstināja islandiešu dzejnieks Hrabns Andress Hardarsons (Hrafn Andrés Harðarson), kas tulkojis Belševicas dzeju izdevumam Islandē.

If I Close My Eyes, ko Sofija izpildīja ar Syzygy, ir pēdējais no Tillera iedvesmas darbu virknes. Un arī šim darbam ir saistība ar Belševicas dzeju. Tēlainā iedvesma un alegorija smelta no Belševicas dzejoļa Ievas trīsvienība:

Kaut kur drebēja mīkstas zemes kamols,
Sarkana liesma, kas uzliesmo no cietuma,
No zaļa un rūgta kāta
zem koka asiņojošā sirds
sāka ziedēt.

Rozalinda raksta par savu darbu If I Close My Eyes, un šeit atkal iedvesma no Baltijas: „Es iztēlojos, ka klavieres ir atbalss no atmiņas, it kā zvani no Vecrīgas un Tallinas baznīcām, atskanētu no laika un atmiņas, kas iegrimusi dziļi Baltijas jūrā – vēsture, kas atbalsojas no ūdens dzīlēm.“

Rozalinda redz saistību starp daudziem saviem darbiem. Kā viņa pati saka: „Viss beigu beigās griežas pa apli.“

Tā Rosalindas mīlestība uz Baltijas valstīm, to mākslu un sadarbība ar latviešu vijolnieci Sofiju iedvesmoja rakstīt vēl vienu jaunu darbu. Tā radās Empatia vijolei un klavierēm, kas tiks pirmatskaņots 19. maija koncertā. Skaņdarbs ir par uzplaukšanu caur emocionālo empātiju.

Koncertā blakus Rozalindas darbam skanēs mīlestības starojuma iedvesmota mūzika vijolei un klavierēm. Tādi labi pazīstami šedevri kā Bēthovena slavenā Pavasara sonāte, J. S. Baha Prelūdija no Partitas vijolei solo Mi mažorā, Frica Kreislera, Dvoržāka, L. Boulanger un Bacēvičas (Grazina Bacewicz) darbi Sofijas Kirsanova un Timotija Janga (Timothy Young) izpildījumā uzburs iedvesmas, cerības un pacilātības noskaņu.

Latviešu vijolniece Sofija Kirsanova ir uzstājusies visā Eiropā, Izraēlā un Austrālijā. Viņa ir uzticīga latviešu komponistu popularizētāja starptautiskā mērogā un dedzīga jaundarbu pasūtītāja.

Timotijs Jangs (Timothy Young) ir klavierspēles nodaļas vadītājs Austrālijas Nacionālajā mūzikas akadēmijā (ANAM), kur viņš ir rezidējošais mākslinieks gandrīz 20 gadus. Viņš regulāri uzstājas koncertos kā solists un sadarbībā ar vadošajiem Austrālijas un starptautiskajiem mūziķiem un ansambļiem.

Piektdien, 19. maijā, plkst. 19.00 Melbourne Recital Centre

www.melbournerecital.com.au/events/2023/sophia-kirsanova/

Sofija Kirsanova
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com