Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Nama labad“ sarīkojums

Šogad rīkots jaunā veidā

Laikraksts Latvietis Nr. 752, 2023. g. 17. maijā
Ilze Švarca -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
MLNK_Jauns

Latviešu izcelsmes jaunietes lepni izpauž savu latvietību ar rotām. FOTO Ilze Švarca.

Beatrise un Andris Švolmaņi velk loterijas biļetes. FOTO Ilze Švarca.

Daugavas skolas bērnu koris Lilitas Lauriņas vadībā ar Viktora Brennera ģitāras pavadījumu. FOTO Ilze Švarca.

Karmena Drēziņa diriģē jauniešu kora „Ausma“ pirmo uzstāšanos. FOTO Ilze Švarca.

Ļaudis drūzmējās Melburnas Latviešu namā š.g. 18. martā, un labsajūta likās saredzama uz katras sejas! Melburnas Latviešu nama kooperatīva (MLNK) direktori un brīvprātīgie darbinieki izlēma šogad Nama Labad rīkot jaunā veidā, kā daļu no īpašās līdzekļu vākšanas akcijas. Sarīkojuma fokuss notika Lielajā zālē, kuru Ilze un Pauls Kasparsoni bija skaisti izpušķojuši ar baltu lapiņu ķēdēm, kas krustoja griestus, dodot lielajai telpai greznu, bet intīmu atmosfēru.

Gar zāles malām ap 14 amatnieku un pārdevēju uzstādīja preces, kuru dažādība un kvalitāte saistīja pircējus no paša rīta līdz pēc sarīkojuma beigām.

Bija jauki redzēt labi pazīstamos Melburnas baltiešu tirgotājus, kā Alni Druvu ar izciliem un Austrālijā grūti dabūjamiem baltiešu alkoholiskiem dzērieniem, piemēram, lāceņu liķieri. Sevišķi iepriecināja jaunās sejas, kā Maija Drēziņa, kura ar draudzeni piedāvāja bagātu klāstu tamborētu mantu, kā arī latviskus suņa tauriņus! Lietuvietes Goda Symons vīrs, kalējs Marks, piedāvāja liela formāta dzels baltiešu simbolus, ko izstādīt kā sienas vai dārza dekorācijas*, un jaukie Latviešu nama pārvaldnieki Iveta un Gatis Zunduri piedāvāja ne tikai ēdienu preces no Latvijas, bet arī viņu gardās latviešu gaumē marinētās un Latviešu nama sētā kūpinātās vistas.

Zāles vidū bija novietoti krēsli atpūtai un priekšnesumu skatīšanai. Lielu daļu pasākuma laika krēsli bija aizņemti, un katra brīva vieta zālē bija pilna stāvošiem pasākuma baudītājiem. Daudzpusīgais Andris Švolmanis ar savu izteikti vēso humoru pieteica muzikālos priekšnesumus un noslēdza sarīkojumu ar loterijas izvilkšanu un pateicību visiem dalībniekiem, brīvprātīgajiem, apmeklētajiem, ka arī anonīmajam ziedotajam, kas solījis dubultot dienas ienākumu summu, lai palīdzētu samaksāt par remontu Namā.

Pop up priekšnesumi deva perfektu interpunkciju dienas norisei. Vispirms Daugavas skolas skolnieku korītis skatītājus iepriecināja ar sirsnīgām, dzīvespriecīgām dziesmiņām, skolotājas Lilitas Lauriņas vadībā, kuras pozitīvais, sirsnīgais kontakts ar skolniekiem bija acīm redzams. Pēc pauzes uzstājās kori DAINA un VESERIS, un atkal pēc pārtraukuma sekoja tautas deju kopa RITENĪTIS. RITENĪŠA jaunieši dod ārkārtīgi labu iespaidu, gan dēļ viņu staltās stājas iespaidīgajos tautas tērpos, gan dēļ viņu pārliecinātām dejošanas spējām. Paldies jauniešu disciplīnai un pašaizliedzīgai un ilggadīgai vadītājai Lārai Brenerei!

Dienas visburvīgākais moments notika tad, kad sparīgās zēnu Ziemas dejas vidū apstājās mūzika. Zēni pēkšņā klusumā uz mirkli apmulsa. Bet tikai uz momentu: publika sāka sist ritmā plaukstas un dungot dejas melodiju, un zēni ar vēl lielāku prieku un sparu nodejoja deju, publikas spontānā pavadījumā. Labsajūta zālē, sakāpināta dēļ skatītāju un dejotāju sadarbības, izplūda garos un skaļos aplausos.

Melburnas latviešu jauniešu spējas turpināja publiku iespaidot nākamajos priekšnesumos. Andris Švolmanis pieteica AUSMU – jauniešu kori, kuru dibināja tikai pirms divām nedēļām. Uz skatuves uznāca desmit jaunieši. Pašpārliecināti viņi nodziedāja trīs pazīstamas koru dziesmas četrās balsīs: Tēvzemei, Mājās un Aijā. Tik pat pašpārliecināti un izteiksmīgi nodiriģēja Karmena Drēziņa un Ēriks Stepaņuks. Pārsteidzoši, apmulsinoši labi. Atkal gari, skaļi aplausi.

Kaspars Švolmanis – komponists, ģitārists un dziedātājs iepriecināja skatītājus ar savām dziesmām sarīkojuma sākumā un beigās. Kopā ar Maijas Dārziņas apburošo balsi, viņa dziesma Elpo, kura apraksta sajūtu sēžot AZVV brīvdabas baznīcā, apbūra klausītājus.

Lielajā zālē, kaut tā bija pilna, valdīja pilnīgs klusums. Un tad aplausi. Kaspara dziesmas var noklausīt Spotify, Apple Music un citur zem viņa skatuves vārda Kas Par. Kaspars Švolmanis, 22 gadus vecs students, dziedāja un spēlēja ģitāru vairākkārt dienas gaitā. Bet viņš arī bija atbildīgs par sarīkojuma pop-up koncertu vadīšanu.

Ilze Švarca: Vai diena izdevās tā, kā Tu biji iecerējis?

Kaspars Švolmanis: Sarīkojums bija fantastisks! Man patika, ka bija tik daudz nepazīstamu seju. Mums ir svarīgi piesaistīt visus, kam ir kaut kāda saistība ar latvietību, citādi nākotnē nebūs neviens, kas nāks uz mūsu pasākumiem! Man liekas, ka tirdziņš pievilka daudz publikas, un tad neformālie pop-up koncertiņi un labais ēdiens viņus piesaistīja palikt ilgāk. Nebija kā formālā koncertā, kur jāsēž uz vietas stundām ilgi – var nākt, iet, uzēst... Mums bija labs treniņš sagatavoties Kultūras dienām gada beigās!

IŠ: Jauniešu koris AUSMA bija burvīgs pārsteigums. Vai tiešām koris pastāv tikai divas nedēļās?

KŠ: Jā gan. Daudzi kora dalībnieki ir ļoti talantīgi mūziķi, kas var ātri iemācīties jaunas dziesmas. Šodien bija fantastisks sākums jauniešu korim. Mēs meklējam vēl dalībniekus vecumā no 16 līdz 30 gadiem. Mēģinājumi notiek piektdienas vakaros, plkst. 19 Melburnas Latviešu namā. Aicinām jauniešus atnākt un vienkārši paskatīties, paklausīties ar mums iepazīties. Bāriņš būs atvērts pēc mēģinājuma. Gribam ne tikai dziedāt, bet arī vienkārši pavadīt laiku ar citiem jauniem latviešiem. Dot forumu mūsu vecuma cilvēkiem ar interesi par latviešu lietam.

IŠ: Vai jārunā latviski, lai piedalītos korī?

KŠ: Nē. Tikai saistība ar latvietību pietiek. Dziesmas gan pārsvarā būs latviski, bet ir vieglāk iemācīties valodu, dziedot nekā runājot!

IŠ: Kas kori vada?

KŠ: Pašlaik mums ir četri vadītāji: Maija Dārziņa, Karmena Drēziņa, Ēriks Stepaņuks un es.

Var sazināties ar mums caur Instagram vai Facebook: https://www.instagram.com/jauniesukorisausma/

Brīvprātīgie kafejnīcas darbinieki bija sagatavojuši latviskus ēdienus, kurus varēja baudīt ne tikai kafejnīcā, bet arī Mazajā zālē un arī dārzā. MLNK priekšsēde Beatrise Švolmane teica, „Šis pasākums bija visnoslogotākais jebkad, mēs bijām pat aizņemtāki nekā pagājušās Melburnas Kultūras dienās! Mēs bijām ap 30 brīvprātīgie nama darbinieki. Kafejnīca, Lindas Drēziņas vadībā, sagatavoja un pārdeva 1200 pīrāgus, 200 pankūkas, 200 desas, 50 zupas un neskaitāmas smalkmaizītes, siļķu maizītes u.c. Jaunais sarīkojuma paveids likās ļoti izdevies, jo tas pievilka ne tikai pazīstamos Melburnas latviešus, bet arī daudzus, kas namā nebija bijuši gadu desmitus, un arī tādus, kas nekad nebija bijuši!“

Susann Mitchell piedalījās kafejnīcas cepšanas komandā.

SM: Mēs šodien bijām pieci komandā, un uzcepām ap 800 pīrāgu un smalkmaizīšu. Arī sildījām saldētus, agrāk sagatavotus pīrāgus un smalkmaizītes. Es atvedu no mājas dārza naši augļus un rabarberus, kurus sagatavojām maizīšu pildījumam.

IŠ: Cik stundu Tu nostrādāji nama labad šodien?

SM: Es uzmodos plkst. 5, lai būtu namā plkst. 7.30. Pabeidzu ap plkst. 17tiem. Tam jāpieskaita divas stundas braukšana no un uz Namu.

IŠ: Susann, Tu esi pilna laika skolotāja, un Tu neesi latviešu izcelsmes. Kāpēc Tu ziedo tik daudz sava laika latviešu namā?

SM: Mans partneris ir latvietis, un man patīk iesaistīties viņa sabiedrībā. Daudz brīvprātīgo strādnieku Namā nav latvieši. Mums vienmēr iet jautri. Visi ir ļoti draudzīgi un pretimnākoši. Man sevišķi patīk ar vecākām Nama dāmām dziedāt vāciski, kamēr strādājam. Varbūt izklausās kā klišeja, bet ir liels gandarījums dot no sevis citiem, sabiedrībai.

Jāpiebilst, ka sarīkojuma laikā Melburnā temperatūra sasniedza 38°C. Pilnīgi apbrīnojumi, ka pēc daudziem diasporas gadu desmitiem, nepatīkami karstā dienā, Melburnas Latviešu nams vēl aug, zeļ un piesaista pilnas telpas ar latviešiem un Latvijas labvēļiem!

Paldies MLNK un visiem, kas palīdzēja, iesaistījās un apmeklēja sarīkojumu. Katra devums nodrošina mūsu latviešu sabiedrības un Melburnas Latviešu nama nākotni.

Ilze Švarca
Laikrakstam „Latvietis“

* https://www.etsy.com/au/shop/Forestmetalworks



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com