Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Uldis Ozoliņš stāsta par 3x3!

Folskrīkā 2024. gada janvārī

Laikraksts Latvietis Nr. 753, 2023. g. 24. maijā
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Sarkans

3x3_Australija

Uldis Ozoliņš. FOTO no Ulda Ozoliņa personīgā arhīva.

3x3_Australija_2

Uldis Ozoliņš un Iveta Laine 2018. gada 3x3 Kanberā. FOTO no Ulda Ozoliņa personīgā arhīva.

Uz sarunu aicināju Uldi Ozoliņu, kurš ir 3x3 Padomes Austrālijā priekšsēdis.

Tā kā esam bijuši kopā vairākos 3x3 saietos, tad pēc Līgas Rūpetes (3×3 kustības izveidotājas) sacītā, tagad, vienmēr viens otru satiekot, uzrunājam uz Tu!

Ingrīda Biezaite: Es atceros, kad sen nebijām tikušies un sākām sarunāties, tad Tu man draudzīgi aizrādīji un atgādināji, šo manā skatījumā, ļoti jauko noteikumu...

Uldis Ozoliņš: Ja, šī Tu lietošana ir pazīme 3x3 – tas izrāda tuvību, uzticību. Ir vairāki iemesli, kāpēc es domāju, šī ir svarīga lieta. Interesanti, kad esmu bijis Latvijas 3x3, vairākiem tur ir grūti pielāgoties uz Tu lietošanu, bet Austrālijā iet vieglāk ar to. Tik šeit viena piezīme: ja kādreiz Austrālijas 3x3 saietā dzirdu kādu uzrunājot otru uz Jūs, varu būt drošs, ka tas būs kāds, kas uzaudzis Latvijā un nesen šeit iebraucis.

Es atceros vienu vadītāju kādā 3x3 Latvijā, kam līdzīgas domas kā man, viņš teica tā: „Kādu sabiedrību es vēlos? Tāda, kur visi interesējās par latviskām lietām, uzticas viens otram un uzrunā viens otrs uz Tu: ja tāda sabiedrība būtu, tad nevajadzētu tādu 3x3. Diemžēl vēl to neesam sasnieguši, tāpēc 3x3 vajag, lai parādītu ceļu.“

Padomā par šo Tu lietu tā: vai ir jelkāda latviešu tautas dziesma, kur kāds uzrunā otru uz Jūs?

Ingrīda: Saprotu, ka arī šogad esi uzņēmies pieskatīt 3x3 sagatavošanas darbus un arī pašu vadīšanu. Pastāsti lasītājiem, cik gadus Tu jau to dari, un kas Tevi mudina katru gadu no jauna uzņemties šo atbildīgo amatu?

Uldis: Tagad jau desmito gadu vadu 3x3 Padomi, kopš mira mūsu iepriekšējā priekšsēde Irēne Ziedare. Mans darbs ir lielāko tiesu plivināties pa virsu – galvenais ir atrast katru gadu kādu 3x3 saietu vadītāju, kas tad dara visu detalizēto darbu saieta organizēšanai. Tie ir tie īstie darbarūķi. Mana motivācija ir – vienkārši, lai būtu šī latviskā nedēļa, ko var izbaudīt visas paaudzes.

Ingrīda: Vai arī šogad Tu pārstāvēsi politisko ievirzi, kā to esi darījis līdz šim?

Uldis: Jā, tas jau mans maizes darbs, sabiedriskās zināšanas ir tas, ko mācu universitātē, un nevaru neskatīties uz Latvijas politiku. Bet skatos arī uz plašāku – Baltijas un Austrumeiropas politiku.

Re, Latvija it kā maza, ne pārāk labi pazīstama valsts, bet varbūt tā ir mūsu nelaime, cik bieži mēs esam bijuši pasaules degpunktā. Ir daudz lietas Latvijas politikā, kas nav viegli saprotamas ļaudīm, kuri uzauguši Austrālijā, tāpēc ar pacietību jāskaidro, lai viņiem būtu kāda saprašana, kas tur notiek!

Ingrīda: Un pastāsti savus vērojumus, kā pa šiem gadiem ir mainījušies 3x3 saieti?

Uldis: Jā, daudz ir mainījies, bet tomēr pamats paliek tāds pats – viena latviska nedēļa, visām paaudzēm, ar raitu programmu, ar aktivitātēm un dažādām nodarbībām, lai katrs var atrast to, kas interesē: politika? koklēšana? pastaigas? kulinārija? dziedāšana... Un daudz kas cits!

Viena lieta, kas ir mainījusies, protams, ir, ka tagad daudz vairāk ir ģimenes, kur abi partneri nav latvieši un viens nerunā nemaz latviski; kādreiz tiem nebija ko darīt, ja bija 3x3 saiets. Bet tagad pasniedzam viņiem arī nodarbības – latviešu valodas mācīšanu, lai varētu nu elementāri pateikt kādus vārdus un teikumus latviski; tas vispār palīdz ģimenes dzīvē, bērniem... Mums laimējies, ka pēdējos gados mums ir bijušas izcilas pedagoģes no Latvijas, kuras atbalsta Kultūras vai Izglītības ministrijas, kas māca gan latviski runājošiem, gan nelatviski runājošiem.

Mums, latviski runājošiem, arī derētu drusku uzlabot mūsu jau citreiz klibojošo latviešu valodu! Tāda mācīšana ir tiešam zelts. Un, protams, vēl viena maiņa ir! Vairāki dalībnieki, kuri iebraukuši no Latvijas kopš neatkarības atgūšanas laika. Tagad mums jau vairāk nekā pusducis tādi ir, arī ir vadījuši mūsu 3x3.

Tas kuplina saietus, un tas it sevišķi svētīgi ir bērniem, kad kāds latviešu bērns ar skaidru latviešu valodu nonāk bērnu vidū – tad tas ir kā paraugs, tad vietējie bērni arī atrod, ka prot to valodu, un nav vienmēr jārunā tikai angliski.

Ielieciet jau tagad savos plānotājos, ka no 2.- 8. janvārim 2024. gadā 3x3 notiks Haumansgepa Atklājumu nometnē, Folskrīkā (Howmans Gap Discovery Camp, Falls Creek)!

Un tuvāka informācija ir pieejama: www.3x3.lv

Tur arī var apskatīt arhīvu par iepriekšējiem Austrālijas saietiem.

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com