Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Sporta eiforija

Laikraksts Latvietis Nr. 754, 2023. g. 31. maijā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Sporta paveidi ir daudzi un dažādi, un ir ļoti atšķirīga uztverti dažādās valstīs. Latvijā populārais hokejs Austrālijā saucas „ledus hokejs“, un ir tikpat kā nepazīstams.

Latvija ir piedalījusies Pasaules hokeja čempionātā kopš 1933. gada, bet šis gads ir pirmā reize, kad ir iegūta medaļa. Kaut arī tā ir tikai bronzas medaļa par trešo vietu, tomēr sasniegums tiek svinēts kā lielie tautas svētki, un Saeima pusnakts ārkārtas sēdē lēma nākamo dienu, pirmdienu, izsludināt par svētku dienu un brīvdienu. Saeimas lēmums izraisīja daudzas sūdzības, jo par šo lēmumu cilvēki vēl nezināja, kad cēlās pirmdienas rītā, lai dotos uz darbu vai skolu.

Brīvības laukums bija pilns ar līdzjutējiem pirmdienas pēcpusdienā, kad sekmīgo komandu no lidostas atveda tur godināšanai.

Ledus hokejs ir ļoti ātra spēlē, un nezinātājam ir bieži grūti sekot, kur slīd ripa. Pasaulē ir zināmi citi sporti, kur darbība notiek daudz lēnāk un pārskatāmāk. Gandrīz ekstrēms no skatītāju puses varētu būt Amerikas kauss burāšanā. Divas 12 metru klases jahtas – katra garumā no 20 līdz 23 metriem ar 11 jūrniekiem sacenšas atklātā jūra pa 39 km garu kursu.

Pirmās Amerikas kausa sacensības notika 1851. gadā Anglijā pie Vaita salas (Isle of Wight). Noteikumi paredz, ka uzvarētājs aizved kausu uz savu valsti, un tad tur pēc dažiem gadiem notiek nākamās Amerikas kausa sacensības, kuras rīko iepriekšējo sacensību uzvarētāja jahta klubs.

Visas nākamās 24 Amerikas kausa sacensības uzvarēja Ņujorkas Jahtu klubs, kurš bieži pielāgoja un iztulkoja noteikumus sev par labu. Austrālijas miljonārs Alans Bonds bija apsēsts ar šo kausu, un vairākas reizes piedalījās nesekmīgi, līdz kamēr 1983. gadā uzvarēja, un atņēma amerikāņiem kausu.

ASV austrumkrastā notiekošās fināla sacensības skatījās tiešraidē tik pat kā visā Austrālijā vairāku stundu garumā nakts vidū no svētdienas uz pirmdienu. Lielākai daļai skatītāju pirms tam nav bijis nekādas intereses par 12 metru klases sacensībām, bet kad radās iespēja kaut ko beidzot atņemt amerikāņiem, tad tā bija cita lieta.

Agrā rītā stundā pēc uzvaras Austrālijas ministru prezidents Bobs Houks deklarēja: „Jebkurš vadītājs, kurš kādu atlaiž par to, ka šodien nav ieradies darbā, ir nelietis“*. (Valoda bija mazliet spēcīgāka).

Eiforiskā sajūta par ilgi gaidītas uzvaras ir universāla, arī – ja tikai par iegūto bronzu.

GN
2023. g. 31. maijs

* https://youtu.be/s8mdHO2_Zo8



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com