Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Imanta Tillera izstāde – „After de Chirico“

„Arc One“ galerijā Melburnā

Laikraksts Latvietis Nr. 754, 2023. g. 31. maijā
Greims Andersons (Graham Anderson) -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Uldis Zīverts, Lia Buchanan, Sandra Karlsberga, Imants Tillers, Sabīne Kazaka, Anita Andersone. FOTO Greims Andersons (Graham Anderson).

Imantu Tilleru izstādē intervē Klēra Fīrija-Džounsa (Clare Fuery-Jones). FOTO Pēters Nāgels.

Imanta Tillera darbu izstāde After de Chirico ir skatāma no 2023. gada 27. maija līdz 1. jūlijam Arc One galerijā, kas atrodas 45 Flinders Lane, Melburnā. Izstādes atklāšanu 27. maijā apmeklēja ap 60 cilvēku. Izstādi ievadīja profesors Īans Maklīns (Ian McLean), kurš vada Melburnas Universitātes Mākslas vēstures katedru. Profesors Maklīns ir bijis ilggadējs Tillera mākslas entuziasts. Viņš Imantu raksturojis kā „savas paaudzes izcilāko starptautisko Austrālijas mākslinieku“. Profesors Maklīns runāja par grieķu izcelsmes itāļu mākslinieka Džordžo de Čiriko (Giorgio de Chirico, 1888–1978) mākslas un rakstniecības ietekmi uz Tilera darbu un jo īpaši „tā sauktās „metafiziskās“ gleznas, kas (de Čiriko) padarīja leģendāru starp Sirreālisma māksliniekiem.“

Imants Tillers vairāk nekā 40 gadus ir pārinterpritējis de Čiriko darbus savās gleznās. Izstādē ir iekļautas 3 lielas gleznas, kuru fokuss ir de Čiriko šedevrs no 1917. gadā gleznotās Satraucošās mūzas. Pārējie darbi ietver sēriju A Life of Blank; deviņi izsmalcināti skaisti 1990. gadā radītie darbi.

Pēc profesora Maklīna ievada Imantu intervēja Klēra Fīrija-Džounsa (Clare Fuery-Jones). Klēra studē doktorantūrā Melburnas Universitātes mākslas vēstures/filozofijas fakultātē par Tillera mākslu.

Melburnas latviete Sandra Karlsberga jautāja Imantam par viņa vecāku latviskā mantojuma un Austrālijas pirmo tautu ietekmi uz viņa daiļradi. Tas izraisīja ļoti interesantu diskusiju par ietekmi uz Imantu, kurš dzimis Austrālijā pēc vecāku dislokācijas, kad Latviju okupēja Padomju vara Otrā pasaules kara beigās.

Šīs tēmas – Imanta latviskais mantojums, viņa sadarbība ar aborigēnu māksliniekiem un citu mākslinieku pār­interpretēšana, to starpā Džordžo de Čiriko, ir plaši aprakstītas 2022. gada nogalē izdotajā Tillera ļoti saistošajā eseju grāmatā Credo. Par šo grāmatu ir plašāks izklāsts laikraksta Latvietis Nr. 736, kas iznāca 2023. gada 24. janvārī un ir pieejams tiešsaistē: https://laikraksts.com/raksti/11890.

Credo ir arī pieejams grāmatnīcās un to var iegādāties arī galerijā Arc One visu Imanta Tillera izstādes laiku. Paralēli izstādes atklāšanai, tika rādīta latviešu režisores Antras Cilinskas dokumentālā filma Imants Tillers: Pasaulē iemests. Melburnas kinoteātra Kino galerijās. Kopumā – bagātīgs Tillera festivāls.

Greims Andersons (Graham Anderson)
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com