Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pertas Vanadžu pusdienas

Pertas latviešu sadzīve sāk ieiet atpakaļ vecajās sliedēs

Laikraksts Latvietis Nr. 754, 2023. g. 31. maijā
Jānis Purvinskis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Jubilārs Jūlijs Bernšteins (galda galā). FOTO Anita Rudaka.

Daži no citiem pusdienu ciemiņiem. FOTO Anita Rudaka.

Pa to Covida laiku bijām pieraduši nekur neiet, sēdēt mājās un pēc iespējas nekur svešos ļaudīs neiet. Tā arī Pertas latviešu kopiena iesāka šo gadu. Bet nu jau pusgads gandrīz ir garām, un Pertas latviešu sadzīve sāk ieiet atpakaļ vecajās sliedēs. Ja janvārī Draudzīgā Aicinājuma un Barikāžu atceres sarīkojumos bijām laimīgi, ja bija desmit vai divpadsmit apmeklētāju, tad nu jau redzam ap divdesmit un arī vairāk.

Mūsu vanadzītes pūlas un ik mēneša pirmajā sestdienā gatavot mums garšīgas pusdienas. Pēdējās pusdienās 6. maijā bija saradušies jau pāri par trīsdesmit ciemiņu. Prieks bija redzēt un prieks bija satikt vairāk tādus, kuri jau likās, ka bija kaut kur pazuduši. Tā kā daudzi pertieši brauks uz Latviju uz Dziesmu un Deju svētkiem, tad nākošās pusdienas būs tikai 5. augustā un tad tikai – 4. novembrī. Lūdzu atzīmējiet šos datumus savos kalendāros!

Nu un kas tad vēl notika vanadžu pusdienās? Mums atkal bija viens jubilārs – Jūlijam Bernšteinam apritēja nu jau stipri pāri tiem ievērojamiem deviņdesmit gadiem, un viņš jau tiecās uz deviņdesmit piekto gadu. Tā nu visi mūsu Jūlijam nodziedājām gan Daudz baltu dieniņu, gan Happy Birthday, jo mūsu pulkā bija arī daudz latviski nerunājošu draugu. Arī pusdienas bija smalki smalkās un smeķīgas; tā, ka siekalas vien vajadzēja rīt.

Vanadzītes man piedos, ja es būšu nepareizi nosaucis, jo neesmu jau nekāds šefs, bet man likās, ka bija ļoti garšīgas kotletes ar kartupeļiem un skābu gurķīti un vēl citām saknēm, bet smeķēja gan it labi, labi. Pēc tam vēl bija kafijas galds ar kūkām, smalkmaizītēm, un Ilmārs bija atradis arī kādu glāzi vīna. Nu ko tad vairāk varēja vēlēties? Bijām paēduši, padzēruši (kaut vai arī, ja tikai kafiju), bijām padzīvojuši ar draugiem un arī latviski parunājuši, un kad laiks pienāca taisīties uz māju pusi, bija arī tā kā druscīt žēl šķirties.

Bet nu tad jau līdz Jāņiem, jo, kā jau parasts, Pertā Jāņus rīko Latviešu biedrība, un šogad Līgo svētki būs tieši piektdienā, 23. jūnijā plkst. 18.30 mūsu pašu pagalmā; dziedāsim, dancosim, iesim rotaļās un vispār – svinēsim visvecākos latviešu tradīciju svētkus pie jāņuguns.

Tagad vēlreiz paldies vanadzītēm par garšīgajām pusdienām, paldies visiem par atnākšanu un padzīvošanu kopā ar mums un uz redzēšanos 23. jūnijā Līgo svētkos!

Jānis Purvinskis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com