Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Divi diasporas teātri no Lielbritānijas

Piedalās divos amatierteātru festivālos Latvijā

Laikraksts Latvietis Nr. 811, 2024. g. 7. aug.
Dace Čaklā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LKCB

Birmingemas_MT

Foto no izrādes „Atklātā jūrā“. FOTO Gvido Plaudis.

Trepes

Foto no izrādes „Šakāļu uzbrukums“. FOTO Guntars Līcis.

Jau vairākus gadus Lielbritānijā darbojošamies teātri – Birmingemas Mazais teātris un Londonas teātris Trepes, iestudē izrādes, bet šogad tie ieradušies Latvijā, lai ar savām izrādēm Atklātā jūrā un Šakāļu uzbrukums piedalītos Diasporas teātru festivālā Dāvana Latvijai Rīgā VEF Kultūras pilī 2. augustā un XV Latvijas amatierteātru svētkos Valkā 9.-12. augustā.

Birmingemas Mazais teātris un Londonas teātris Trepes, jau vairāk nekā piecus gadus iepriecina savus skatītājus ar izrādēm Lielbritānijā un regulāri dodas viesizrādēs, bet šogad teātri ar divām izrādēm atbraukuši uz Latviju.

Birmingemas Mazais teātris uz Latviju atvedis pasaules absurda klasiķa Slavomira Mrožeka darba Atklātā jūrā Ingmāra Čaklā (Lielbritānija) iestudējumu. Izrādes sagatavošanā ir piesaistīta plaša radošā komanda: horeogrāfe Alda Skrastiņa (Latvija), video mākslinieks Asatuurs Keim (Lielbritānija), tērpu mākslinieki Gunta Lārmane un Selīna Briežkalna, gaismu mākslinieks Kristaps Kalnietis (Latvija) un skaņu operators Māris Roberts Čaklais (Lielbritānija).

Teātris saka, ka: „Izrāde „Atklātā jūrā“ ir absurda komēdija, kuras centrā ir trīs izsalkuši džentlmeņi, kuri atrodas jūrā uz plosta. Pēc vairākām jautrām manipulācijām tikai demokrātija var palīdzēt izlemt, kurš no viņiem būs nākamā maltīte! Izbaudiet enerģisku, nežēlīgu un jautru civilizācijas galu!“

Teātra zinātniece un kritiķe Edīte Tišheizere, kas ir arī Diasporas teātru saieta PLATS solis 2023 eksperte, par iestudējumu sniedz šādu komentāru: „Nekāda reālisma – horeogrāfiski sarežģīts, ritmiski precīzs uzvedums ar konsekventi izturētu atsvešinātu spēles stilu, kurā pamazām iesūcas patiesas jūtas. Vārdu «iesūcas» lietoju tāpēc, ka ūdens bija svarīga izrādes metafora – gan okeāna rādītā bezgalība, kurā ikviens ir vientuļa sala, gan asaras, ar kurām lēnām piepildās skārda vannītes, pa kurām bradā trīs uz salas iestrēgušas starpdzimumu būtnes.“

Savukārt, Londonas teātris Trepes atvedis latviešu dramaturga ar pseidonīmu Murads Hodžirbajevs lugas Šakāļu uzbrukums iestudējumu Salīnas Briežkalnas (Lielbritānija) režijā. Arī šai izrādei piesaistīta plaša komanda: tērpi un scenogrāfija Santa Siliņa (Īrija) un Ingmārs Čaklais (Lielbritānija), horeogrāfija Ashwini Deshmukh (Lielbritānija), gaismu mākslinieks Kristaps Kalnietis (Latvija) un skaņu operators Māris Roberts Čaklais (Lielbritānija).

Par izrādi teātris saka: „Šakāļi gaudodami un smilkstēdami, zobus atņirguši tuvojās pilsētai… Pilsēta nav mežs, pilsētā ir sava dzīve, savi noteikumi. Starp trīs galvenajām varonēm, Sardzi, Ubadzi un Dāmu, tiek risināts jautājums par viņu vietu šajā pasaules telpā.

Mēs katrs spēlējam savu lomu šajā dzīves teātrī, viss atkarīgs cik nopietna tā ir...

Bet varbūt tas neko nenozīmē?!“

Režisors Juris Rijnieks un Diasporas teātru saieta PLATS solis 2023 eksperts par izrādi saka: „Iestudējums „Šakāļu uzbrukums“ ir ļoti krāšņs, varētu teikt, pat savos noteiktos rāmjos episka izrāde ar ļoti gaumīgi atlasītu scenogrāfiju, ar ļoti brīnišķīgu ritmisko zīmējumu un nejaušībām, kas rodas ik pa brīdim nosacītos apstākļos, to visu papildinot ar ļoti atbilstošu un brīnišķīgu tēlotāju sastāvu.“

Abas izrādes ar panākumiem piedalījušās Diasporas teātru saietā PLATS solis Bergenā, Norvēģijā, Teātru festivālā Starp 5 salām (Lielbritānijā) un pat Latvijas amatierteātru iestudējumu skatē Gada izrāde 2023.

Skatītāji Latvijā izrādes varēs noskatīties vairākās vietās: Diasporas teātru festivālā Dāvana Latvijā, kas norisinājās 2. augustā VEF Kultūras pilī Rīgā, londoniešus varēs redzēt plkst. 11.30, bet birmingemiešus 17.00. Savukārt, XV Latvijas amatierteātru svētkos Šakāļu uzbrukums skatītājus gaidīs 10. augustā plkst. 20,00 Valgas Kultūras namā (Igaunijā), bet Atklātā jūrā – 11. augustā plkst. 14.30 Valkas pilsētas kultūras namā.

Biļetes uz izrādēm var iegādāties un vairāk informācijas par teātri var uzzināt to mājas lapās: www.teatris.uk un www.trepes.uk

Dace Čaklā
Latviešu kultūras centrs Birmingemā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com