Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Medus tortes cepšanas demonstrējums

Piedāvājam recepti

Laikraksts Latvietis Nr. 811, 2024. g. 7. aug.
Valdis Krādziņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
SidnejasLatviesuBiedriba

Lolita Jurāne (centrā) ar entuziastiem. FOTO Valdis Krādziņš.

Lolita Jurāne. FOTO Valdis Krādziņš.

Medus torte top. FOTO Valdis Krādziņš.

Sestdien, 27. jūlijā, no plkst. 14.00 – 16.00 Sidnejas Latviešu nama Mārtiņa Siliņa zālē notika medus kūkas gatavošanas demonstrējums. Atnākuši bija ap 22 entuziasti, lai vērotu, kā Lolita Jurāne taisa medus kūku (torti). Viņa medus tortes cepj jau vairāk nekā 20 gadus. Pie mūsu galdiņa kāda igauniete teica, ka viņas valodā medus kūka saucas meekook. Neesmu nekāds eksperts kūku sepšanā, tādēļ pievienošu recepti, pie kuras Lolita turējās. (Tomēr viņa lietoja tikai 6 olas, tādēļ biskvītam citas sastāvdaļas arī samazināja.)

Veidnes diametrs – 24 cm (uz ko uzziež mīklu un cep kārtas). Sastāvdaļas biskvītam: 9 olas, 500g cukura, 3 ēdamkarotes medus, 3 tējkarotes sodas, 450g miltu, 250g sviesta vai margarīna cepšanai

Sastāvdaļas pildījumam: 1l skābā krējuma, 300g cukura, 1 citrona miziņa un sula, dzērveņu/brūkleņu ievārījums.

Kā tad cept?

Biskvīts: olas samaisa ar cukuru. Medu kopā ar sodu vāra, nepārtraukti maisot, līdz tas kļūst tumši zeltaini brūns. Ātri maisot pievieno olām. Masai pievieno izkausētu sviestu vai margarīnu cepšanai, piesijā miltus un samaisa. Mīklai jābūt ne pārāk biezai, ne šķidrai,apmēram, tādai kā keksa mīklai. No šīs mīklas sanāk 6 kārtas. Katru kārtu cep 200°C apmēram, 3 minūtes, līdz biskvīts kļūst zeltaini brūns. Kad visas kārtas izceptas, tām nolīdzina maliņas un biskvīta atgriezumus krāsnī sakaltē.

Pildījums: skābo krējumu samaisa ar 300g cukura. Sablendē 1 citrona mizu ar citrona sulu.

Kā sagatavo: Uz paplātes liek biskvīta kārtu un pārziež ar skābo krējumu. Uz vienas kārtas uzziež dzērveņu/brūkleņu ievārījumu. Kūkas malas un virsu pārziež ar krējumu. Dekorēšanai sasmalcina izkaltētas biskvīta maliņas un pārsijā kūkai, lai tā ir pilnīgi pārklāta.

Kūku liek ledusskapī ievilkties, lai labi garšo.

Dalībnieki varēja arī piedalīties kūkas taisīšanā. Starplaikā viņiem izdalīja Marikas Makkjū (McCue) medus kūku garšošanai ar kafiju vai tēju. Visi kopā pavadījām jauku pēcpusdienu. Paldies Lolitai un Marikai!

Izmēģiniet arī jūs!

Valdis Krādziņš
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com