Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

„Čuguna Bobis“

Laikraksts Latvietis Nr. 812, 2024. g. 14. aug.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Ukraina atkal spēja pārsteigt Krieviju un pasauli ar iebrukumu dziļi Krievijas teritorijā Kurskas virzienā. Jau iebrukuma sākumā Ukrainas spēki ieņēma lielāko daļu no Sudžas pilsētas, 9 kilometrus no robežas. Ukraina tur pārņēma savā kontrolē Krievijas gāzes sadales staciju.

Interesantais ir tas, ka visu šo laiku gāze plūda no Krievijas caur Sudžu un tālāk caur Ukrainu uz Eiropas Savienības valstīm. Par gāzes tranzītu Ukraina visu laiku saņem lielus maksājumus.

Pēc Sudžas ieņemšanas gāzes cenas pieauga un dabasgāzes plūsma samazinājās, bet tomēr turpinājās.

Karš šodien atšķiras no agrākiem kariem. Krievija ir iebrukusi Ukrainas teritorijā, bombardē Ukrainas pilsētas, nogalinot un ievainojot civiliedzīvotājus, tā cenšas iznīcināt Ukrainas elektrības ražošanas infrastruktūru. Bet visu šo laiku Krievijas dabasgāze var mierīgi šķērsot Ukrainu. Eiropas Savienība atbalsta Ukrainu karā ar Krieviju, gan finansiāli, gan ar kara materiāliem, bet vienlaicīgi turpina pirkt dabasgāzi no Krievijas.

Latvija izdod salīdzinoši lielas summas Ukrainas militāram atbalstam karā pret Krieviju, bet vienlaicīgi Latvijas uzņēmumi tirgojās ar Krieviju.

Varētu būt aptuvens salīdzinājums ar situāciju Austrālijā 1938. gada beigās. Japāna jau 1931. gadā iebruka Ķīnā, un jau bija noticis Naņdzjinas slaktiņš, kad tika nogalināti 40 000 līdz 300 000 civiliedzīvotāji un atbruņoti karavīri, kā arī notika plaša izvarošana. Austrālijas valdība 1938. gada maijā pieteica embargo dzelzs rūdas eksportam uz Japānu, bet turpināja ļaut čuguna un metāla lūžņu eksportu uz Japānu.

Kad 1938. gada novembrī bija paredzēts Portkembla ostā kuģī Dalfram iekraut čugunu Japānai, tad arodbiedrības pieteica streiku, aizbildinoties, ka tas pats čuguns drīz atgriezīsies Austrālijā kā bumbas un lodes. Streiks turpinājās 10 nedēļas, līdz kamēr tieslietu ministrs (Attorney General) un vēlāk ministru prezidents Roberts Menzijs piespieda arodbiedrībām pakļauties valdības gribai, un čuguns tomēr tika iekrauts.

Par viņa darbību, atbalstot čuguna eksportu uz Japānu, Menzijs ieguva iesauku „Čuguna Bobis“ („Pig Iron Bob“*). Trīs gadus vēlāk Austrālija bija kara stāvoklī ar Japānu, un Japānas bumbas krita uz Austrālijas Ziemeļu teritorijas galvaspilsētu Darvīnu.

Kādu iesauku dosim šodienas tirgotājiem ar Krieviju?

GN
2024. g. 14. jūnijā

* „Bob“ – saīsinājums no vārda „Robert“.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com