Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Vītolu fonda draugu gads

Līga Rakstiņa

Laikraksts Latvietis Nr. 812, 2024. g. 14. aug.
Vītolu fonds -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Līga Rakstiņa. FOTO Vītolu fonds.

Līgas Rakstiņas vārds fondā izskan ar īpašu mīlestību, jo viņas jauda un enerģija spēj iedvesmot. Viņa nebaidās uzdrošināties, un aicina arī citus būt drosmīgiem. Līga ir viena no pirmajām fonda stipendiātēm un arī pirmā, kurai radās ideja pulcēt bijušos stipendiātus Draugu stipendijā. Par Līgu varētu ilgi turpināt un uzsvērt – PIRMĀ. Varbūt tāda arī ir īstenā Vītolu fonda un stipendiātu misija – neredzēt finišu pirmajai reizei?

Sākums

Līga nāk no Balvu novada, neliela ciematiņa Tilžas. Pabeidzot vidusskolu, viņa mācības turpināja Latvijas Universitātē, kurā, pateicoties Viļa Vītola dibinātajai stipendijai (2003-2006), ieguva bakalaura grādu ekonomikā un pēc tam maģistra grādu Finanšu ekonomikā ar finanšu analītiķa kvalifikāciju.

„12. klasē uzzināju par iespēju pieteikties Vītola fonda stipendijai, jo zināju, ka studēšu, bet zināju, ka tas arī būs finansiāli grūti, jo māsa jau studēja un, tā kā tētis bija miris, tad mamma mūs uzturēja viena pati. Vēl šodien atceros, kā saņēmu telefona zvanu no fonda ar brīnišķīgo ziņu par šādu dāvāto iespēju, kam vēl ilgi nespēju noticēt, jo likās kā pilnīgi sveši cilvēki var vienkārši palīdzēt neprasot neko pretī,“ atceroties stāsta Līga.

Darbs vienmēr ir bijis ļoti būtiska Līgas dzīves sastāvdaļa. Pēdējie darba gadi aizvadīti, strādājot vecākā finanšu analītiķa amatā. Paralēli darbam, viņa brīvprātīgi palīdz organizēt Pasaules latviešu jaunatnes seminārus 2x2, kā arī sadarbībā ar 2x2 sniedz atbalstu Ukrainai, ražojot un sūtot krāsniņas, kas karavīrus silda ierakumos.

2x2 nometne ir domāta jauniešiem no 18 līdz 30 gadiem, lai sanāktu kopā latviskā garā, izglītotos, veidotu sadarbības un draudzības uz mūžu. Kad pirmoreiz dažiem no Vītolu fonda stipendiātiem tika piedāvāta iespēja bezmaksas piedalīties nometnē ASV, Līga Rakstiņa bija pirmā, kuru fonds izvēlējās. Tur viņa iepazinās ar vairākiem ziedotājiem, tai skaitā Kārli Cerbuli, ar kuru kopā tagad turpina organizēt 2X2 nometnes Latvijā.

Atgriešanās

Ir pagājuši jau 14 gadi, kad Līga pēc studiju absolvēšanas spēra drosmīgu soli un augustā rakstīja aicinājumu tolaik 200 izskolotajiem fonda stipendiātiem, mēģinot savākt vienu Draugu stipendiju. Pēc pirmās veiksmīgās bijušo stipendiātu kopīgās ziedošanas, Līga rakstīja fondam: „Ar izglītību sasniegt dzīvē tādu līmeni, lai varētu palīdzēt citiem. Ko tas nozīmē mums bijušajiem stipendiātiem?

Protams, pirmā atbilde, kas nāk prāta, ir iegūt pietiekamu materiālo labklājību, kas dod iespēju daļu ienākumu atvēlēt arī citiem. Mēs zinām, ka nevis daudzumā ir nozīme, bet gan pašā došanā un labvēlībā, ko tā nes līdzi. Līdz ar to, mēs varam izjust, ka Vītolu fonda novēlējuma sūtība nav vien saistīta ar bijušo stipendiātu ienākumu līmeni.“

Līga uzskata, ka vēstulē rakstītais nav zaudējis savu aktualitāti arī šodien, jo šie vārdi ir tikpat īsti un patiesi kā pirms 14 gadiem. „Tolaik es apzinājos, ka arī tie 5 lati kādam ir liela nauda, jo kāds varbūt vēl turpina meklēt savu ceļu dzīvē, vai atbalsta brāļus vai māsas, vai palīdz kādam citam. Bet toreiz tas nebija par summu, bet par ideju parādīt, ka mēs gribam dot tālāk to, kas ir dots mums. To novēlu arī šodien – atbalstiet ideju ar mazumiņu, lai kopā varam septembrī dot iespēju vēl kādam uzsākt studijas,“ saka Līga.

Vītolu fonds

Vītolu fonds ir iespēja cilvēkiem un uzņēmumiem, kas tic Latvijas nākotnei un jauniešiem, atbalstīt un finansēt jaunus, neatlaidīgus un talantīgus studentus. Fonds piešķir savas un administrē citu ziedotāju stipendijas. Fonda mērķis ir stipendiju veidā palīdzēt spējīgiem, centīgiem, bet maznodrošinātiem jauniešiem studēt Latvijas augstskolās. Tā dibinātāji ir Vilis un Marta Vītoli. Plašāka informācija: www.vitolufonds.lv Tālr.: 26022856

Vītolu fonds



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com