Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sidnejas latviešu teātris Kanberā

Viencēliena luga „Šķīstīšanās / Lustrum“

Laikraksts Latvietis Nr. 812, 2024. g. 14. aug.
Juris Jakovics -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
SLT

Sidnejas Latviešu teātra ansamblis. FOTO Juris Jakovics.

Skats no lugas „Šķīstīšanās / Lustrum“. FOTO Juris Jakovics.

Ak, kas par prieku, kas par ilgi neredzētu notikumu! Šodien pie mums uzstājās Sidnejas Latviešu teātris, pirmo reizi pēc daudziem gadiem! Un kas par lugu!

Kultūras akadēmijas maģistrantūra, dramaturģe un žurnāliste Anita Grīniece 2019. gadā, publicējusi viencēliena lugu „Šķīstīšanās / Lustrum“. attēlo istabas mēbeļu, stādu un mušas aizdomu un neuzticību apsārņotās savstarpējās sarunas padomju laikā Latvijā. Alegorija labi saprotama – te iet runa par cilvēku apspiestību zem svešas varas nežēlīgiem zābakiem. Sagadīšanās ar mēbeļu un puķu likteņiem ir krasi atspoguļota. Šeit skaidri redzam, ka ir jārunā „caur puķēm“, ja vispār.

Neizpaudīšu pārāk daudz noslēpumu, ja minēšu, ka dekorācijas un kostīmi bija iespaidīgi un piemēroti, publikai nostādīt attiecīgu noskaņu. Izmantojām restorāna The Duxton, O'Connor plašo augšējo telpu. Publikai izkārtotā zāle bija omulīga, un tas, ka pietrūka skatuve, bija neuzkrītoši. Aktieri braši iztēloja savas lomas apstākļos, kuri nebija viņiem sevišķi piemēroti.

Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams apsveica režisori Ilonu Brūveri ar ziediem, un, pārstāvot Kanberas latviešu saimi, Iveta Leitase uzdāvināja atspirdzinošu pudeli labi noslēpta dzēriena. Apmeklētāju skaits bija ap 30, pārstāvēdami kā jaunākas, tā vecākas paaudzes. Pēc izrādes aktieri veikli novāca dekorācijas un kopā ar dažiem publikas pārstāvjiem pakavējās apakšējā stāva nostūrī pie gara galda ar atspirdzinājumiem.

Ir nozīmīgi, ka šī ludziņa atgādina politisko sasprindzinājumu tagadējā Austrumeiropā un ASV, sakarā ar Krievijas nežēlīgo un nepamatoto iebrukumu Ukrainā, Baltijas tautu apdraudēšanu, un visu Eiropas valstu satraukumu un atbalstu Ukrainai. Zinām, ka Krievijas draudi ir nopietni. Atpakaļ griezties uz Lustrum laikiem – to nekādā ziņā nevaram pieļaut.

Šī ir trešā Grīnieces luga, kuru sidnejieši ir iestudējuši, tikai ne Kanberā. Mums te ir bijis pārāk liels pārmaiņu laiks tādiem pasākumiem. Bet manām, ka iedvesma mūsu latvietības izpaušanā ir no jauna atnesusi ziedu laikus.

Juris Jakovics
2024. g. 11. augustā
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com