Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kanberas skolas jaunākās ziņas

Darbojas gan klātienē, gan tiešsaistē

Laikraksts Latvietis Nr. 813, 2024. g. 21. aug.
Iveta Leitase -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Kanberas latviešu skola. FOTO Iveta Leitase.

Kanberas latviešu skola. FOTO no Ivetas Leitases personīgā arhīva.

LVA_IZM

Nu jau gandrīz četrus gadus Kanberā darbojas latviešu skola, un mūsu mazie bērnudārznieki jau ir izauguši, šogad sākot mācīties lasīt. Mūsu skolas trīs pusaudži apgūst latviešu valodu citā veidā – viņi tā vietā, lai otrdienās nāktu uz skolu, pievienojas attālinātajām nodarbībām internetā, kur mācās kopā ar citiem Austrālijas latviešu jauniešiem. Annas Ziedares Vasaras vidusskola ir liels kārdinājums, un man tiešām ir prieks, ka viņi cenšas un vēlas uzlabot savas valodas zināšanas pirms AZVV, kas katru gadu janvārī notiek Adelaides tuvumā.

Tā kā Kanberas skolā esmu vienīgā bērnu skolotāja, man tagad ir vieglāk koncentrēties uz vienu vecuma grupu. Pašlaik mums ir seši bērni, kas regulāri mācās, un es cenšos padarīt stundas interesantas, lai bērniem būtu prieks nākt uz skolu. Šogad esam ieviesuši jauninājumu – Kahoot! (digitālu platformu, ko izmanto arī Austrālijas skolās), kas padara stundas interaktīvas un aizraujošas, jo mācību materiāls tiek izveidots sacensību formātā. Mūsu kārtība ir tāda, ka vispirms mācāmies no grāmatām, un stundas beigās izspēlējam viktorīnu.

Dažas no viktorīnām bērni ir iemīļojuši un laiku pa laikam lūdz atkārtot, tādējādi mēs gluži neviļus arī atkārtojam mācību vielu pēc bērnu pašu pieprasījuma. Mūsu mīļākās viktorīnas ir par krāsām un sportu.

Klātienes pieaugušo grupiņa sparīgi mācās blakus pie galdiņa, un šogad mums ir pievienojušies vairāki jauni skolēni. Jācer, ka dzīvīgās bērnu balsis iedvesmo pieaugušos vairāk nekā traucē. Pieaugušo grupu vada bijusī matemātikas skolotāja Ilze Groves, kura tagad ir pārkvalificējusies uz latviešu valodas mācīšanu un var labi izmantot savas gramatikas zināšanas, ko kādreiz senos laikos mācīja Austrālijas skolās. Jau trešo gadu darbojas arī tiešsaistes valodas grupiņa labiem valodas zinātājiem Leldes Vītolas vadībā.

Otrdienas vakarā notiek gan mācības, gan arī Sprigulīša mēģinājumi, dodot iespēju vecākiem dejot, kamēr bērni mācās. Abiem ir labi.

Esam jau sākuši gatavoties Latvijas dzimšanas dienas svinībām. Līdzīgi kā pagājušajā gadā, esam izvēlējušies dziesmu par Latviju, un tagad tulkojam, mācamies vārdus un domājam idejas priekšnesumam.

Mūsu skolas vecāki piedalās visās stundās kopā ar saviem bērniem, un Kanberas sabiedrība vienmēr ir ieinteresēta dzirdēt, kā mums sokas. Skolas finansēšana tik mazai skolai kā mūsējā ir nozīmīgs jautājums. Ļoti saprātīgo telpu īres maksu Poļu klubā mēs nosedzam ar skolas dalības maksu, Latvijas valsts budžeta līdzekļiem, kas paredzēti diasporas atbalstam, un pārējo iztrūkumu sedz Kanberas Latviešu sabiedrība un iepriekšējo gadu ziedojumi no Kanberas Daugavas vanagiem.

Nākamais skolas notikums ir Sidnejas Latviešu skolas viesošanās Kanberā 7. septembrī, kur kopā ar citiem Sidnejas ciemiņiem un Kanberas latviešiem Poļu klubā darīsim mūsu mīļākās lietas – ēdīsim, dziedāsim, dejosim un beigās visi dosimies paciemoties Latvijas vēstniecībā. Tāds notikums manā Kanberas laikā notiks pirmo reizi, un es pati esmu tikai dzirdējusi par jautro un brīžam trakulīgo sidnejiešu un kanberiešu draudzību pirms daudziem gadiem. Redzēs nu, vai pagātne atkārtosies.

Pēc tam šogad ir vēl divi notikumi – 18. novembra svinības un Ziemassvētki, kur bērni atkal mācīsies pantiņus un vecītis nesīs dāvanas, kā jau „katru gad' no jauna...“.

Iveta Leitase,
skolas vadītāja

2024. gadā Kanberas Latviešu skolas darbību līdzfinansē Latviešu valodas aģentūra no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta programmas „Valsts valodas politika un pārvalde“.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com