Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Dāvana Ziemassvētkos?

Laikraksts Latvietis Nr. 629, 2020. g. 22. dec.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Ziemassvētki. Gaismas un cerību svētki. Kādas dāvanas saņemsim īpaši šiem Ziemassvētkiem?

Kamēr Austrālijā pandēmija iet mazumā, tikmēr Latvijā notiek tieši pretējais. Mums pat atgādina par Aizsardzības ministrijas sagatavoto bukletu „Kā rīkoties krīzes gadījumā“. Buklets jau kopš jūnija ir lejuplādējams trijās valodās*. Adventu laikā Covid-19 izplatības ierobežošanai tiek pieņemti arvien stingrāki mēri, un būs ieteicams iegādāties bukletā minētās pirmās nepieciešamības preces. Kamēr veikali vēl darbojās.

Vai Ziemassvētku dāvana būs kāda no jaunām vakcīnām, kuras izgudrotas rekordlaikā? To drošības un efektivitātes pārbaudes arī ir izietas rekordlaikā. Pieejamība Latvijā būs lēna – dažiem būs jāgaida pat uz 2021. gada otro pusi. Tātad tieši uz šo dāvanu būs vēl jāgaida.

Krīzes buklets nāk ar vēstījumu, kas sevišķi piemērots Ziemassvētku laikam: „1. Saglabā mieru; 2. Pildi atbildīgo dienestu rīkojumus; 3. Palīdzi tuviniekiem; 4. Noskaidro, vai kaimiņiem un cilvēkiem blakus nav nepieciešama palīdzība; 5. Iesaisties kā brīvprātīgais, sniedz atbalstu;...“

Liekas, ka šajā gadā pasaulē ir pieaudzis cilvēku apjukums. Arī par vairākiem jautājumiem, kuri nav nekādā veidā saistīti ar pandēmiju. Iespējams, ka tieši pandēmiju, ar visu tās izraisīto neziņu un ierobežojumiem, ir pastiprinājusi šo apjukumu tendenci. Bet tā arī ir novērsusi uzmanību no vēl nopietnākām un paliekošām problēmām.

Ziemassvētkos vairākās zemēs ir tradīcija nerātniem bērniem uzdāvināt ogles gabalu. Šī tradīcija liek mums atcerēties, ka klimata maiņas drauds nekur nav pazudis. Ogles, kā kurināmais, zaudē savu popularitāti – tas ir viens no netīrākajiem veidiem, kā ražot enerģiju. Bet vēl arvien ir populāra doma, ka degizrakteņi (angl: fossil fuel) ir neizsīkstoši, un ka to dedzināšana nesabojās klimatu. Abi uzskati ir nepareizi. Varbūt te spēlē lomu doma, ka „Manam mūžam pietiks“. Vai arī „Après moi, le déluge“ („Pēc manis, kaut vai plūdi“).

Kā labāko dāvanu šajos Ziemassvētkus es vēlētos, lai cilvēki saglabātu mieru un pieslietos loģiskākai domāšanai, kas sevī ietver spēju iesaistīties inteliģentās diskusijās un atklāt viltus ziņas un viltus argumentus.

GN
2020. g. 22. dec.

* https://www.sargs.lv/lv/tema/72stundas



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com