Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Dziesmu un deju ceļojums mākonī

Tikšanās mūzikā un sarunā ar latviešu dziedātāju un pianisti Katrīnu Gupalo

Laikraksts Latvietis Nr. 644, 2021. g. 7. apr.
Anda Sūna Kuka (Cook) -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
TILTS

ZOOM sarīkojums.

Gabija Bīriņa. FOTO Ekrānuzņēmums.

Katrīna Gupalo. FOTO Ekrānuzņēmums.

Ņudžersijas skolas piecas vecāko klašu meitenes. No kreisās: Ella Damratoski (augšā), Katrīna Meixner (apakšā), Katrīna Beltiņa, Gabriela Pantele (augšā), Līva Kilgišova (lejā). FOTO Ekrānuzņēmums.

Varbūt tas tāds apstrīdams virsraksts, bet kā gan savādāk izskaidrot pasakaino priekšnesumu, kurš ceļoja no Latvijas, saskārās ar rīkotājiem Amerikā un tad tika vairāk nekā 160 klausītāju/skatītāju uztverts no visām pasaules malām. Tādi brīnumi varēja notikt tikai, kad Latviešu kultūras biedrības TILTS priekšnieces Daces Aperānes un dziedātājas Katrīnas Gupalo radošie prāti uzbūra iespēju pārvarēt gada ilgstošo vīrusa ierobežojumu, kas šķīra publiku no koncertu atskaņotājiem. Brīnumaini, klausītāji Ziemeļamerikā pāri okeānam 7. martā ar ZOOM palīdzību klausījās, skatījās un piedalījās populārās dziedātājas un pianistes Katrīnas Gupalo koncertā no Latvijas.

Ievadā Dace Aperāne sveica spilgto dziedātāju un pianisti Katrīni Gupalo kā jaunās Mūzikas un mākslas sērijas Kultūras TILTS ievedēju: „Ceru, ka šodienas un turpmākie Kultūras TILTS pasākumi sniegs jums, klausītāji, jaunus ieskatus par latviešu kultūras daudzveidību un nozīmi mūsdienās.“ Viņa pateicās dejotājai Gabijai Bīriņai par piedalīšanos šīs dienas uzvedumā un izteica atzinību Ronaldam Mežmačam un Modrim Bērziņam, kuru mākslinieciskie video bija tapuši īpaši šim koncertam. Stiliste Ieva Katana bija sagādājusi Gabijas Bīriņas tērpus. Programmā piedalījās arī bijušais Latvijas vēstnieks ASV, autors un tulkotājs Ojārs Ēriks Kalniņš un tecības vadītāja bija TILTS valdes locekle Iveta Grava. Tehniskais meistars bija Priedaines Jānis – Jānis Grigalinovičs-Leja.

Katrīna Gupalo ir dziedātāja ar spējām uzburt krāsainas skaņu gleznas. Priekšnesumam viņa bija izvēlējusies Imanta Kalniņa dziesmas ar cerību pavairot interesi ārpus Latvijas šī Latvijā ļoti iecienītā komponista darbiem. Kalniņš ir it īpaši mīlēts Latvijā kā tautas sacelšanās simbols, un pirmās četras dziesmas bija no Latvijas Atmodas gadiem.

Pacilājošā Dziesma, ar ko tu sāksies (Viktora Kalniņa vārdi), izteiksmīgi, kaut klusi, Katrīnas Gupalo balsī aicināja saprast, ka dziesma ir kliedziens. Piedziedājumā piedalījās Ņudžersijas Latviešu skolas piecas vecāko klašu meitenes, ar kurām bija strādājusi mūzikas skolotāja Guna Pantele. Dzeguzes balss (Māra Čaklā vārdi) no divdesmit gadu cenzētās filmas Četri balti krekli Gupalo izpildījumā piešķīra klavierēm pavēlīgu izteiksmi. Dūdieviņš (Vizmas Beļševicas vārdi), skaistie salīdzinājumi – dod dūnas gaišumu vakara bēdām – mākslinieces balss, šķiet, izpaudās kā izmisīga lūgsna. Gabijas Bīriņas horeogrāfiskā, sensuālā tēlainība tuksnešainās klintīs un okeāna ūdens skaujās, kareivīgais temps Alvas zaldātīņi (Māra Čaklā vārdi) Gupalo balsī pieņēma atturīgu trauksmainību. Viscaur šīm dziesmām piemita meitenīgi valdzinoša noskaņa.

Pirms priekšnesuma otrās daļas Ojārs Kalniņš pastāstīja par savu sadarbošanos ar Imantu Kalniņu un viņa vēsti – laimīgi cilvēki brīvā Latvijā. Katrīna Gupalo pateicās Dacei Aperānei par šī sarīkojuma izkārtošanu. Sekojošās dziesmas angļu valodā tulkojis Ojārs Kalniņš.

Let's Sing of the Rivers (Viktora Kalniņa oriģ. dzeja) skaista dziesma, vēl skaistāks dziedājums. Katrīna Gupalo lika upes viļņiem plūst viņai līdz. Elpo (Aināra Mielava vārdi) dziesmas temps vijās ar izteiksmīgi trauksmaino noskaņu. Butterfly's Satiny Scent (oriģ. Tauriņa samtainā smarža, Maijas Līcītes teksts), liegais aicinājums – mīli mani ...starp zvaigzni un sauli vedināja uz brūklenāja paklāja, kad diena vēl kautra. Pēc īsas Ivetas Gravas sarunas ar Gabiju Bīriņu, kura dzīvo Maiami (Miami), Florīdā, sekoja dziesma, Take it or Leave it (Ojārs Ēriks Kalniņš). Izteiktās domas par dzīves izvēlēm papildināja iepriekš filmēts horeogrāfijas tēlojums.

Pēc sarunas ar Katrīnu Gupalo, Gabiju Bīriņu un Ojāru Kalniņu klausītāji varēja uzdot jautājumus. Noslēgumā, Viņi dejoja vienu vasaru (Māris Čaklais), rezonēja izjustā klavieru un balss izskanējumā. Katrīna Gupalo spēj izraisīt vairums līdzsvarotu jūtu ar savu valdzinošo balsi, un viņai piemīt arī klausītājiem ļoti svarīga īpašība – laba dikcija.

Līdz vasarai tiek plānoti vēl divi-trīs Mūzikas un mākslas virtuālo sēriju Kultūras TILTS pasākumi. Otrais Kultūras TILTS pasākums norisināsies svētdien, 18. aprīlī, plkst. 16.00 (EDT) Zoom. Šajā reizē Interpretācijas plānotājs Pēteris Dajevskis sniegs interaktīvu referātu Latviešu scenogrāfa un mākslinieka Ēvalda Dajevska pasaule: pazīstamais un nepazīstamais. Informācija par Zoom saiti būs ievietota: www.tilts.org

Paldies māksliniecēm Katrīnai Gupalo, Gabijai Bīriņai, rakstniekam Ojāram Ērikam Kalniņam, Latviešu kultūras biedrībai TILTS, tās valdes loceklei Ivetai Gravai un priekšniecei Dacei Aperānei par vērtīgo pēcpusdienu un iespēju „atklāt jaunas dimensijas Imanta Kalniņa apburošajā dziesmu pasaulē“ (D. Aperāne).

Mākonītis aizpeldēja, atmiņā atstājot Imanta Kalniņa melodiski ievelkošās dziesmas un Katrīnas Gupalo nepiespiesti glāstošo enerģiju.

Uz redzēšanos 18. aprīlī!

Anda Sūna Kuka (Cook)
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com