Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jāņi „Dzintaros“

Austrālijā Jāņu nakts ir visgarākā nakts gadā!

Laikraksts Latvietis Nr. 658, 2021. g. 13. jūlijā
Mārīte Rumpe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Līgotāji „Dzintaros“. FOTO Pēteris Strazds.

Zinta Rūtiņa un Dominiks Kelijs. FOTO Pēteris Strazds.

Lilita Daenke. FOTO Pēteris Strazds.

Ugunskurs. FOTO Pēteris Strazds.

Ugunskurs. FOTO Pēteris Strazds.

Sanāciet, Jāņu bērni,
Sagaidiet Jāņu dienu!
Jāņu diena lepni nāca,
Ugunīs vizēdama.

Kā katru gadu, arī šogad Adelaides Latviešu skolas saime rīkoja JĀŅUS – „DZINTAROS“. Pagājušajā gadā izpalika Jāņu svinības pandēmijas ierobežojumu dēļ, tāpēc šogad jāņubērni bija īpaši sparīgi un ieradās Dzintaros priecīgi un gatavi līgot līdz saules lēktam. (Zinot to, ka Austrālijā tā ir visgarākā nakts gadā!)

Bet nu par visu pēc kārtas. Līgotāji tika aicināti pavadīt Dzintaros visu nedēļas nogali jau no piektdienas, 25. jūnija, līdz svētdienai, 27. jūnijam.

Piektdienas vakarā Zanda un Eduards Šulci mācīja kā sienams īsts jāņusiers. Uzzinājām, kurš ir labākais piens un cik olas jāpievieno, lai siers būtu dzeltens. Tagad mēs zinām, ka arī Austrālijā var uztaisīt īstu Jāņu sieru. Mazākajiem līgotājiem tika piedāvāts kino vakars ēdamzālē, kur varēja skatīties filmas. Vienīgā sūdzība bija, ka neesot popkorns... to rīkotāji lieciet aiz auss nākošajam gadam.

Sestdienas rītā sākās rosība virtuvē, sākumā tika vārītas zupas pusdienām un tad Silvija un Pīters Mekmaleni (Peter McMullen) pārņēma vadības grožus, lai sāktu gatavot ražīgas vakariņas visiem līgotājiem. Paldies visiem palīgiem, kuri mizoja, grieza, kapāja, kā arī mazgāja traukus. Šogad bija prāvs līgotāju skaits – ap 115 cilvēku.

Mums bija tiešām liels prieks redzēt jaunas ģimenes ar maziem bērniem, sen neredzētus latviešus un viņu draugus no citām tautībām. Nez ko cittautieši domāja par mūsu izdarībām, nākošgad intervēsim ciemiņus, lai uzzinātu viņu domas.

Ap plkst.15 pēcpusdienā sākām pīt vainagus pagalmā. Katrs līgotājs atnesa savu saišķīti ar krāšņām Jāņu zālēm, un radās vainagi. Ik gadu mums ir lielais jautājums – būs vai nebūs ozoliem zaļas lapas? Šogad izglāba Rūdis Dancis un Andrejs Jaudzems, kuri kā par brīnumu ieradās ar zaļām ozollapām. Paldies puišiem! Pēc vainagu pīšanas devāmies uz vārtiem, kur līgotājus sagaidīja Jāņu tēvs un Jāņu māte. Šogad tie bija Zinta Rūtiņa un Dominiks Kelijs (Dominic Kelly); paldies viņiem par skanīgo dziedāšanu, pīrāgiem, alu un jāņusieru. Līgotāji sajutās tiešām gaidīti. Lai dziesmas skanētu tālu un skanīgi, ejot rotaļās mums palīdzēja arī citi muzikanti – Lilita Daenke, Zanda un Eduards Šulci, Mičels Mekmalens (Mitchell McMullen). Kad jāņubērni izdancojās un nosala, visi devāmies iekšā, lai baudītu vakariņas. Kā jau īstā latviešu līgošanā, neiztikt bez dziedāšanas. Paēduši un padzēruši garšīgo karstvīnu (ko šoreiz gatavoja Brita un Varis Līdumi), visi dziedāja līdzi Lilitai, kurai, kā vienmēr, līdzi bija akordeons. Nu laiks aizraujošākajai vakara daļai, ko visi bērni ar nepacietību gaidīja, tā bija loterija!!! Valdīja plaša emociju gamma, katru reizi, kad tika izvilkta laimīgā biļete. Varu pačukstēt, ka loterijas balvās redzēju daudz marshmallows jeb zefīriņus. Ko ar tiem dara? Nu, protams, cep ugunskurā.... zinu, zinu nav Jāņu tradīcija, bet ka tik bērniem prieks!

Liels prieks bija, ka bija ieradušies četri Jāņi un viena Līga, jo kas tad par līgošanu bez Jāņiem un Līgas!

Tad nu pie ugunskura. Jāņu ugunskura gatavošana, kā vienmēr, sākas nedēļu vai divas iepriekš. Šoreiz tas gods tika uzticēts Eduardam Šulcam. Malka uz Dzintariem tika vesta vairākās kravās. Sestdien no rīta Eduards ar palīgiem zāģēja, raka un cēla... un sanāca varens ugunskurs. Ugunskuru iekurinot, Jāņumāte un Jāņutēvs dziedāja, un Zanda un Daila ziedoja ugunij sieru un pērnā gada vainagus. Pēc rituāla visi sasila pie Jāņuguns, un sākās apdziedāšana. Puiši apdziedāja meitas un meitas puišus... Vakara gaitā skanēja vairākas tautas dziesmas un ne tikai. Tiek, kas bija nosaluši, varēja atkal doties uz ēdamzāli un mieloties ar kūkām un skatīties koncertu no iepriekšējo gadu KD... kas zina, varbūt kāds ieraudzīja arī sevi?

Esam saņēmuši ļoti pozitīvas atsauksmes par šī gada Jāņiem. Mums ir liels prieks, ka līgotājiem patika, un uz tikšanos nākošajā gadā.

Līgo, līgo!

Mārīte Rumpe
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com