Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Tiekamies Kultūras dienās!

Jaunieši būs gandrīz katrā pasākumā

Laikraksts Latvietis Nr. 673, 2021. g. 27. okt.
Kārla Tuktēna -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL58KD2021

Jaunieši Austrālijas Latviešu Kultūras dienās un Austrālijas Jaunatnes dienās.

Katrās Kultūras dienās (KD) jūs redzēsiet jauniešus gandrīz katrā pasākumā. Jauniešus var atrast, dejojot Tautas dejas, piedaloties korī, uz skatuves uzstājoties teātrī vai uzstājoties kā mūziķiem. Jūs arī varētu atrast jauniešus katrā pasākumā, uz kuru jūs dodaties. Mums patīk apmeklēt mākslas izstādes un skatīties vai spēlēt basketbola spēles, tāpat kā ikvienam citam.

KD dod iespēju jauniešiem iedziļināties daudzos un dažādos latviešu kultūras aspektos. Dzīvošana Austrālijā acīmredzot nozīmē, ka mēs ikdienas dzīvē neesam pakļauti latviešu kultūras tradīcijām un pieredzēm, un neko nevar salīdzināt ar iespēju, ko tādi notikumi kā KD dod jauniešiem, kad viņi var atkāpties no savas ierastās austrāliešu dzīves un nokļūt latviešu kultūras pasaulē, kur jaunieši var uzzināt par latviešu kultūru un to piedzīvot. Lielākā daļa no mums ir dzimuši Austrālijā, bet mūsu vecvecāki vai vecāki ir dzimuši Latvijā. Par laimi daudziem jauniešiem ir bijusi iespēja ceļot uz Latviju un baudīt latviešu kultūru. Tādi festivāli kā KD vienmēr ir devuši mums iespēju uzzināt vairāk par mūsu Latvijas valsti.

KD veido lielu daļu no mūsu kultūras identitātes. Mēs esam audzināti, zinot, ka katra gada beigās mēs pavadīsim, apmēram, nedēļu, piedaloties latviešu pasākumos un aktivitātēs. Tāpēc KD ir vieta, kur daudzi no mums iegūst piederības sajūtu latviešu kopienai, kā arī izpratni un zināšanas par to, ko nozīmē būt latvietim. KD un tamlīdzīgi pasākumi ir iemesls, kāpēc daži jaunieši, kas apmeklē KD, sauks sevi par latviešiem, lai gan viņi nekad nav bijuši Latvijā, viņiem nav tās pilsonība un pat ir šeit – Austrālijā dzimuši.

KD dod ikvienam nepārspējamu iespēju sazināties ar cilvēki no Latvijas. Katru gadu esam ļoti lepni par to, ka piedalās ļoti augsti godāti latviešu talanti, kā piemēram, Prāta Vētra. Latvijā nav platformas, nemaz nerunājot par Austrāliju, kas ļautu cilvēkiem iepazīties ar šiem cilvēkiem. Šī ir iespēja, par kuru, manuprāt, visi Austrālijas latvieši ir pateicīgi, bet šī iespēja, patiešām rada lielu piederības sajūtu jauniešiem un to nevar atņemt.

Lai gan mūsu latviešu valoda varētu būt labāka, KD dod mums iespēju izmēģināt un praktizēt savas valodas zināšanas. Latviešu valoda ir svarīga, un tā ir viena no latviešu kultūras mugurkauliem, tāpēc mēs visi cenšamies pēc iespējas vairāk valodu lietot un to mācīties. Tomēr jūs dzirdēsiet, ka lielāko daļu laika mēs runājam angļu valodā, bet tas ir tāpēc, ka lielākajai daļai no mums mājās nav iespējas runāt latviski, un tā ir mūsu otrā valoda. Tāpēc mums ir ļoti grūti izveidot patiesus sakarus un patiesas sarunas latviešu valodā. Mēs visi cenšamies izmantot šo iespēju, lai patiešām aptvertu savu latviešu mantojumu un iemācītos un praktizētu mūsu valodu. KD dod mums, jauniešiem, iespēju iegūt jaunus draugus un sakarus ar cilvēkiem no līdzīgas vides, un dod mums iespēju atjaunot saites ar draugiem no dažādām pilsētām.

Annas Ziedares Vasaras vidusskola arī spēlē lielu lomu, lai ļautu jauniešiem iedziļināties latviešu kultūrā. Tomēr KD dod mums iespēju to izdarīt ārpus Dzintaru robežām citā vidē un kopā ar citām paaudzēm. KD ir veltītas visām paaudzēm, un tāpēc arī ir tā vieta, kur daudzi no mums vēlas veidot sakarus un pirmo reizi iepazīties ar latviešu kultūru. Lai gan, ja daudzi no mums atceras, ka negribējām iet uz visiem šiem notikumiem un jutāmies neveikli, nevienu nepazīstot, bet jaunībā, saskaroties ar latviešu kultūru un ar citiem latviešiem no citām pilsētām, mēs novērtējam savu mantojumu un iegūstam mīlestību pret Latviju. Bez tādiem pasākumiem kā KD mums nebūtu iespējas savienoties ar savu mantojumu, un mēs neuzskatītu sevi par latviešiem. Pasaule ap mums mainās ne tikai Covid dēļ, bet vienkārši tāpēc, ka laiks iet uz priekšu. Mums jāpārliecinās, ka mēs pieņemam mainīgo pasauli un virzāmies tai līdzi. Jauniešu paaudze palīdz parādīt šīs pārmaiņas pasaulē. Mēs kultūru uztveram savādāk nekā vecākās paaudzes, bet joprojām uzturam mūsu latviešu kultūras tradīcijas.

Šīs gaidāmās KD būs ļoti atšķirīgas no iepriekšējām KD Covida dēļ, jo nevarēsim lielā mērā kopīgi satikties un svinēt tā, kā bijām pieraduši. Tomēr jaunieši būs ļoti priecīgi redzēt, kādas šīs KD izveidosies, un mēs iesaistīsimies aktivitātēs gan tiešsaistē, gan klātienē. Mēs neesam beidzamos divos gados piedalījušies mūsu latviešu sabiedriskās aktivitātēs, kā piemēram, tautas deju vai koru mēģinājumos. Tāpēc ļoti gaidām KD, lai varētu reaktivizēt mūsu mīlestību pret Latviju un mūsu saikni ar mūsu kopīgo latviešu mantojumu.

Šogad KD jaunais formāts, būdams daļēji tiešsaistē un daļēji klātienē, ļaus iesaistīties ikvienam no visas Austrālijas, kā arī no citām valstīm un cerams, ka arī no Latvijas. Tehnoloģija atļauj mums kopīgi svinēt kaut esam attālināti. Ceram, ka līdz gada beigām mūsu pavalstu vai teritoriju robežas atvērsies un ļaus mums visiem klātienē lustīgi nosvinēt Kultūras dienas un sagaidīt un svinēt laimīgāku Jauno gadu.

Tiekamies Kultūras dienās!

Kārla
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com