Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kas notiek Melburnas Latviešu ciemā?

Pēdējā mēneša notikumi

Laikraksts Latvietis Nr. 673, 2021. g. 27. okt.
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LatviesuCiems

Velta sašķiro plastmasu stiprinājumus no maizes iepakojumiem. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Ceriņš uzplaucis. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Jasmīns Latviešu ciemā. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Atkal spēlējam novusu. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Futbola fināla pēcpusdiena. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Ingrīda ar svētku kliņģeri. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Latviešu ciemā. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Palīdzam pasaulei!

2021. gada janvāra Latviešu Ciema Avīzītē mūsu Daila aicināja Latviešu Ciema iedzīvotājus nevis mest gružos plastmasa stiprinājumus no maizes iepakojumiem, bet vākt tos kopā. Viens spainītis tika novietots darbinieku atpūtas istabā, otrs mājiņu iedzīvotājiem – sabiedriskajā namā.

Atsaucība bija liela, un stiprinājumi tika savākti daudz un dažādās krāsās.

Velta palīdzēja tos sašķirot pa krāsām, un Daila vienu dienu tos vedīs nodot pārstrādei. Mēs arvien turpināsim tos vākt!!!

Pavasara pastaigas

Saulainās dienās iedzīvotāji ķer saules starus un siltumu Ciema iekšpagalmā.

Vairākas iedzīvotājas ir brašas staigātājas. Citu reizi pastaigā dodas trīs, vēl citā piecas dalībnieces. Aizejot kādu gabaliņu, ir brīdis atpūtai, un tad brašā solī visi dodas atpakaļ. Tas ir laiks, kad var apskatīt bērza birzīti un pasmaržot izplaukušos ceriņus.

Bērziem ir izplaukušas zaļas lapas, jasmīns šobrīd saņemas – veido pumpuriņus, un ir prieks raudzīties uz skaistajiem aprūpes nama iedzīvotāju – Janča un Anniņas ceriņiem. Tie, lai arī vēl mazi būdami, sākuši ziedēt kuplās, krāsainās kupenās!

Oktobris – „International Day of Older Persons“*

Nu re, vēl viena svinamā diena klāt!

Šajā dienā aprūpes nama ļaudis tika apsveikti, katram pasniedzot mazu paciņu ar dažādiem saldumiem un mazu apsveikuma kartīti.

Atkal spēlējam novusu

Latviešu Ciema aprūpes nama ļaudīm tiek nodrošinātas ļoti daudz un dažādas nodarbības. Gan prāta asināšanai, gan tādas, kur var gremdēties tālās atmiņās. Notiek dievkalpojumi un meditācijas Ciema baznīciņā. No rītiem vingrošana, lai izlocītos, un tagad arī spēlējam novusu.

Futbola fināla pēcpusdiena

Latviešu Ciema aprūpes nama ļaudis 22. septembrī bija aicināti Ciema Lielajā zālē uz AFL** futbola pēcpusdienu. Zāle bija rotāta ar krāsainām dekorācijām un daudziem piepūstiem baloniem. Ļaudis sanāca kopā, lai uzzinātu kaut ko vairāk par šo – tik būtisko dienu Austrālijas zemē un veiktu totalizatoru, minot, kura futbola komanda uzvarēs gaidāmajā finālā nedēļas nogalē, kas notika 26. septembrī.

Andris bija sagatavojis runu, kurā pastāstīja par futbola nozīmi, vēsturi, sabiedrības iesaistīšanos un gaidāmo finālspēli.

Andris uz tāfeles bija sagatavojis totalizatoru. Paskaidrojot, ka austrāļiem ir betting*** kultūra. Katru sestdienu varat likt savu naudu uz zirgiem. Varat minēt futbola spēles iznākumu, kurš spēlētājs iespers visvairāk vārtus. Un mudināja: „Mēs jau betting jautājumos negribam palikt austrāļu sabiedrībai iepakaļ? Taču – nē! Ne pa visam!“

Un uz galda tika noliktas zelta monētas (šokolādes). Tagad visiem bija iespēja uzlikt savu naudu uz futbola komandu.

Anita un Ingrīda gāja apkārt pie sanākušiem un vāca naudu, lai tie ieliek savu naudu attiecīgā grozā, kura komanda būs uzvarētāja.

Bezpartijiskā, oficiālā pārbaudes persona, Ciema biroja darbiniece Lauma, saskaitīja un ziņoja rezultātus. Tad Andris uzrakstīja rezultātus uz oficiālā totalizatora tāfeles.

Par labu velniem^ nobalsoja 8 Ciema dalībnieki un par labu suņiem^^ nobalsoja 9 Ciema dalībnieki! Beigās Andris saka paldies visiem, kas pielika savu roku pie kopējā darba.

Svētku kliņģeris, uzmundrinājuma dāvaniņas un ceriņi

Vienu dienu septembra sākumā, ierodoties darbā, pamanīju rosību talcinieču virtuvē. Mūsu Ingrīdas Houkas (Hawke) rokas ātri darbojās – no vijīgās mīklas veidojot skaistu, lielu kliņģeri.

Darot šo dabu, Ingrīda pastāstīja, ka pīrāgus ir sacepusi iepriekšēja vakarā mājās...

Jau pēc neilga laika kliņģeris cepās krāsnī, un kad tas sāka būt gatavs – viss Ciems smaržoja saldi un kārdinoši!

Kam tad šie gardumi bija domāti? Izrādās, ka Maigai, kura uz kādu laiciņu bija atnākusi padzīvot Latviešu Ciemā vienā no aprūpes nama istabām, esot dzimšanas diena!

Kopā ar pēcpusdienas tēju visi, kuri vēlējās, varēja baudīt gardo dzeltenmaizi un pīrāgus.

Kā raksta kāda no Latviešu Ciema iedzīvotājām, kura dzīvo vienā no mājiņām: „Vai nav jauki dzīvot Melburnas Ciemā! Viens jauks rūķītis (Ingrīda Hawke) ieradās pie mājiņas durvīm un pasniedza jauku tūtiņu pilnu ar gardumiem.

Domājam, mēs netiekam piemirsti un varam panašķoties pa šo noslēgto laiku.“

Šajā laikā katrs uzmundrinājums dod spēku un dzīvotprieku... Paldies visiem, kuri gādā par jauku dzīvi Latviešu Ciemā.

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“

* Starptautiskā senioru dienu

** AFL – Australian Football League – Austrālijas Futbola līga.

*** Likt derības

^ „Demons“ – Melburnas futbola komanda

^ „Dogs“ – Rietumu buldogu futbola komanda



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com