Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Varoņu piemiņas diena Vanagos

Adelaidē atzīmē Lāčplēša dienu

Laikraksts Latvietis Nr. 676, 2021. g. 18. nov.
Astra Kronīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Daugavas Vanagu Adelaides nodaļas karogs. FOTO Pēteris Strazds.

Sarīkojuma dalībnieki. FOTO Pēteris Strazds.

Sarīkojuma dalībnieki. FOTO Pēteris Strazds.

Ar DV nodaļai pasniegto karogu – no kreisās: K.Birze, L.Kļaviņš, V.Kalderovska, A.Skalde, N.Strauta, O.Jefimovs, V.Holcmane, O.Kargans.

Latvijā nedēļu pirms Valsts svētkiem tagad dēvē par patriotu nedēļu. Sākot ar 11. novembri, notiek visādi svinīgi sarīkojumi, kuri kulminējās Valsts svētku parādē un ceremonijās 18. novembrī. Līdzīga norise notiek arī visos ārpus Latvijas centros. Šogad Adelaidē Lāčplēša dienas atcere notika Daugavas Vanagu Adelaides nodaļas namā 6. novembrī. Valsts Svētku akts notiks 13. novembrī.

Atceres sarīkojumā, nodaļas vadītāja Dr. Ilga Vēvere runāja par varoņiem un varonību, citējot Adelaides nodaļas dibinātāju maj. Eduarda Stīpnieka vārdus. Pārfrāzējot teikto, varoņi ir tie kareivji, kuri padodas visādām fiziskām un garīgām grūtībām, lai cīnītos par kopīgu mērķi vai ideālu, savu es, pat dzīvību, noliekot otrā vietā.

Visā Rietumu pasaulē 11. novembris, 1918. gada vienpadsmitā mēneša vienpadsmitā stundā, tiek atzīmēts kā Pirmā pasaules kara beigas. Visās Austrālijas skolās un sabiedrībā šo brīdi katru gadu atzīmē ar klusuma brīdi. Notiek arī svinīgas ceremonijas.

Bet Latvijas vēsturē, šī izpratne nesakrīt ar notikumiem. Latvijā karš nebeidzās, un Latvijas teritorijā kaujas turpinājās starp vācu, Bermontiešu un bolševiku karaspēkiem. Visi šie spēki bija naidīgi pret jaundibināto Latvijas valsti. Latvijas Brīvības cīņas vai Neatkarības karš tikai beidzās 1920. gada augustā.

Latvijas enciklopēdijā ir šāds teksts par Lāčplēša dienu: 11. novembris – par Latvijas neatkarību kritušo karavīru piemiņas diena, kas īpaši atzīmē Latvijas armijas uzvaru pār Bermonta karaspēku 11.11.1919. Atbrīvoja no pretinieka karaspēka Daugavas kreiso krastu un līdz ar to – visu Rīgu bermontiādes apstākļos. Tas bija būtisks pagrieziena punkts Latvijas neatkarības karā un stiprināja Latvijas tautas ticību jaundibinātās neatkarīgās valsts nākotnei.

Sākumā, Lāčplēša dienas svētkos godināja pirmos 288 Lāčplēša Kara ordeņa kavalierus, tad kara invalīdus un trīsdesmitajos gados diena bija pazīstama kā Armijas, Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru, kara invalīdu un Brīvības kara dalībnieku svētkiem.

Mūsu laikos, Lāčplēša dienai ir plašāka nozīme. Šai dienā godina visus tos, visos karos, kuri upurējuši sevi Latvijas valsts neatkarības labad.

Sestdien, 6. novembrī, Daugavas Vanagu namā rādīja režisora Dzintara Dreiberga 2019. gadā izdoto mākslas filmu Dvēseļu putenis, kura bāzēta uz rakstnieka A. Grīna, daļēji autobiogrāfisko romānu triloģiju. Filmas saturs labi iekļāvās svinamās dienas tēmā.

Sekoja Vanadžu kafijas galds.

Noslēgumā gribu pieminēt Adelaides nodaļas īpašo nodaļas karogu, kas redzams fotogrāfijā. Armijas vienībām karogi ir ļoti nozīmīgi, pat svēti. Tos sargā ar savu dzīvību. Brīvības cīņās strēlnieku sauklis bija – Pulcējaties zem latviešu karogiem!

Šoreiz karogu sardzē stāvēja Agris Ezeriņš un Adelaides Vanadžu kopas vadītāja Ilze Mūsiņa. Greznais karogs ir šūts no smaga satīna auduma un tika veidots pēc mākslinieces Margaritas Stīpnieces meta. 1955. gada decembrī, trīs gadus pēc nodaļas dibināšanas, Adelaides Vanadzes pasniedza Vanagiem šo karogu. Karoga kāts, kas tagad greznots ar vairākām naglām, ir kādreizējā nodaļas priekšsēža Jēkaba Kalderovska darināts.

Šajā sarīkojumā pulcējās, apmēram, 40 tautieši.

Astra Kronīte
Laikrakstam „Latvietis“
2021. gada 9. novembrī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com