Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Valsts svētki Brisbanē

Sanāca prāvs ļaužu pulks

Laikraksts Latvietis Nr. 678, 2021. g. 1. dec.
Māra Siksna -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Ance Deksne, Laima Lodiņa ar Atzinības rakstu. FOTO Garens Krūmiņš.

Anna Česle. FOTO Garens Krūmiņš.

Koris „Baltika“. FOTO Garens Krūmiņš.

Brisbanes Latviešu namā sestdien, 20. novembrī, sanāca prāvs ļaužu pulks priecāties par Latvijas 103. dzimšanas dienu. Pēc pandēmijas ierobežojumiem, kas liedza tos kopēji svinēt 2020. gadā, bija jūtams pacilājums visiem kopā ar kori dziedāt Dievs, svētī Latviju! pēc tam, kad jaunieši Anna Česle un Daniels Abijs (Abey) svinīgi zālē ienesa un novietoja sarkanbaltsarkano karogu.

Kaut esam jau vairākus gadus pieraduši, ka Brisbanes korī Baltika nedzied tikai latvieši, tad tomēr ir jauki apliecināt viņu skaidro izrunu un izpratni, dziedot Karoga dziesmu (Rainis, komp. J. Lūsēns) un mūsu mīļo Pūt, vējiņi diriģenta Jura Meijas vadībā, ko uz klavierēm pavadīja Olga Lipski.

Videoierakstos noklausījāmies apsveikumus no Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita, PBLA priekšsēdes Kristīnes Saulītes un Latvijas sūtņa Austrālijā Marģera Krama. Mūsu Latvijas goda konsuls Kvīnslandē Juris Meija angliski pastāstīja savas atmiņas par piedzīvojumiem Latvijā pirms un pēc zaudējām un atguvām savu neatkarību, uzsverot, cik spilgti viņš izjūt Latvijas brīvības nozīmi.

Pārdomas veicināja Annas Česles klavieru solo – mierīga un plūstoša Grīga (Grieg) Noktirne. Vairāk nekā pusi no Latvijas 103 gadiem Brisbanē esam atzīmējuši svinīgos 18. novembra aktos. Un zīmīgi, ka Ingas Česles lasītais (Zigrīdas Frances sagatavotais) stāstījums, latviešu un angļu valodā, atsaucās uz runu, kuru Annas vecvecmāte Alma Lindemane bija teikusi Brisbanes Latviešu namā 1978. gadā. Toreiz viņa izcēla mūsu dzejnieku lomu tautu mierināt, pravietojot gaišāku nākotni. Alma dzima 1901. gadā un savā mūžā izdzīvoja grūtos cīņu gadus, prieku par izcīnīto neatkarību, kā arī sāpes trimdas tumšajās gaitās. Viņa noteikti sestdien ar prieku un lepnumu bija kopā ar mums.

Ance Deksne, LAAJ vicepriekšsēde Kvīnslandē, veiksmīgi vadīja sarīkojumu un pārsteidza mūsu čaklo darba rūķi Laimu Lodiņu ar 2021. g. LAAJ Atzinības rakstu. Ance pieminēja arī 2020. gadā apbalvotos brisbaniešus.

Sarunas vēl ilgi turpinājās pie kafijas galda ar šampānieti, gardiem pīrāgiem un kliņģeri. Zāli greznoja liela vāze pilna ar gaisīgi zeltainām orhidejām (Dancing ladies).

Māra Siksna
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com