Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Filma „VALIANT! Brauciens uz brīvu Latviju“

Ar aplausiem un panākumiem dodas pasaulē

Laikraksts Latvietis Nr. 681, 2021. g. 20. dec.
Marta Kive -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs

Filmas „VALIANT“ afiša.

Kadrs no filmas.

Filmas „VALIANT“ atklāšanā. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

Filmas „VALIANT“ atklāšanā. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

Muzeja un pētniecības centra Latvieši pasaulē biedri, draugi, atbalstītāji! Mūsu visu kopā veidotais projekts VALIANT ir izdevies un piedzīvojis fantastiskus svētkus!

Muzeja veidotās dokumentālās filmas VALIANT! Brauciens uz brīvu Latviju pirmizrāde Latvijā notika Rīgā, kinoteātrī Splendid Palace, valsts svētku laikā, 18. novembrī, piedaloties filmas veidotājiem, filmas varoņiem un Latvijas skatītājiem.

Filma ir par Ziemeļamerikas latviešu jauniešu politiskajām demonstrācijām aukstā kara noslēguma fāzē 20. gs. 80. gados – to mērķis bija piesaistīt preses uzmanību Baltijas valstu okupācijas jautājumam. Šis ir stāsts par trimdas latviešu jauniešu izdomu, trakulīgumu, drosmi un nacionālpatriotisko stāju, kas tiek atklāts, izmantojot vienas ļoti īpašas automašīnas dzīvesstāstu.

Filma ir izdevusies patriotiska un arīdzan ļoti lustīga. Tādu to arī sajuta skatītāji, ik pa brīdim skaļi smejoties un arī noslaukot pa asarai, filmas skatīšanās laikā. Filmas veidošanā muzejam Latvieši pasaulē bija gods sadarboties ar brīnišķīgiem filmu profesionāļiem Latvijā un ASV: īpašs paldies filmas režisorei Mārai Pelēcei, montāžas režisorei Ditai Gruzei un filmas idejas autorei un producentei Mariannai Auliciemai, muzeja galvenajai kuratorei.

Filmas tapšanu atbalstīja gan Valsts Kultūrkapitāla fonds (mērķprogramma KultūrElpa un filmu mākslas nozare), gan organizācijas – Amerikas Latviešu apvienības Latviešu Institūts, Amerikas Latviešu apvienības Kultūras Fonds, ASV vēstniecība Rīgā, Latviešu organizāciju apvienība Minesotā, TILTS kultūras biedrība, Daugavas Vanagi Kanādā, Andrejs Vāpe Snr., gan arī 80 (!) individuāli ziedotāji visā pasaulē, iesaistoties pūļa finansējuma akcijā – 8 stundas garā tiešsaistes pasākumā Tu bij'tajā demonstrācijā! Zoomathon! 2020. gada 18. novembrī.

Gadu vēlāk, 2021. gadā 18. novembrī, pirms pirmizrādes kinoteātra Spledid Palace pagalmā ieripoja arī pati filmas varone – 1971. gada Plymouth Valiant, Jura Bļodnieka vēsturiskais auto, dāvana muzejam. Uz tās virsbūves vēl iespējams salasīt savulaik uzrakstītos pretpadomju saukļus: Nyet, nyet, Soviet!, Go(rbachev) to hell! (Gorbačov, ej uz elli!) u.c. Jā, neticami, ka mums kopā izdevās šo, nu jau var teikt, relikviju atgādāt no Amerikas līdz pat Latvijai, ielikt tai jaunu motoru un saudzīgi veikt konservācijas darbus! Milzīgs paldies visiem, kas palīdzēja, it sevišķi Jurim Bļodniekam, kurš piedāvāja auto dāvināt muzejam un to nogādāja Latvijā! Mašīna turpmāk muzeju sadarbības ietvaros glabāsies Rīgas Motormuzeja krājuma telpās, kur tai tiks nodrošināti visi nepieciešamie glabāšanas apstākļi.

Sarunā pēc pirmizrādes filmu papildināja dzīvie stāsti – paldies par tiem Mārim Ķirsonam, Vitai Tēraudai, Ilgai Bērzkalnai, Mariannai Auliciemai un sarunas moderatorei Ievai Vītolai!

Sadarbībā ar ASV vēstniecību Rīgā, filma piedzīvoja pat vairākas pirmizrādes svētku nedēļā – Rīgā, Rēzeknes GORĀ, Siguldas kultūras centrā Devons, Jēkabpilī un Madonā. Un visur skatītājiem bija iespēja tikties ar Valiant dāvinātāju Juri Bļodnieku un ASV vēstniecības pārstāvi Nilu Studentu! Īpaša bija tikšanās Madonas Valsts ģimnāzijā ar vecāko klašu skolēniem. Jaunieši visi kā viens apgalvoja, ka vēlētos būt bijuši tikpat drosmīgi kā dokumentālās filmas varoņi.

Intervijā pēc filmas Jēkabpilī Juris Bļodnieks atzina: „Mēs esam tikai daži, kuri tajā filmā parādās, bet bija daudzi citi, kuri darbojās, rakstot vēstules saviem likumdevējiem, prasot palīdzību, piedaloties demonstrācijās, kaut zīmējot plakātus. Ļoti daudzi to darīja, lai neatkarība taptu un lai tā šodien būtu paliekoša.“ Arī Jēkabpils skatītāji Latgales televīzijai atklāja savus secinājumus pēc filmas noskatīšanās – Enija: „Domāju, ka tas būtu ideāls mācību materiāls skolēniem, jo ļoti labi parāda tā laika situāciju,” Silva: „Pārsteidza šo cilvēku neatlaidība, viņu izdoma un pārliecība par to, ko viņi dara. Mums jau likās, ka mēs to brīvību izcīnījām, ka te tas notika, bet tas nemaz, iespējams, nebūtu noticis, ja mūsu tautieši nebūtu nemitīgi par brīvību cīnījušies savās mītnes zemēs.“

Filmas stāstu un aktuālo tēmu papildināja arī tiešsaistes pasākums NYET, NYET, SOVIET! Trimdas latviešu politiskās demonstrācijas, kas notika sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un tika translēts no skaistās Ziedoņa zāles 30. novembrī. Par trimdas latviešu jauniešu politiskajām aktivitātēm 20. gs. 80. gados un viņu piesaistīto preses uzmanību Baltijas valstu okupācijas jautājumam sarunājās tā laika aktīvisti Anna Muhka, Vita Tērauda, Ivars Slokenbergs un muzeja galvenā kuratore Marianna Auliciema. Sarunas dalībnieki runāja par trimdas laika nozīmīgākajām demonstrācijām, latvietību svešumā un dalījās atmiņās par pašu piedzīvoto politiskajās aktivitātēs dažādās pasaules malās.

Sarunas ieraksts atrodams muzeja Facebook kontā.

Svarīgi atzīmēt, ka filma VALIANT! Brauciens uz brīvu Latviju, sākot ar 30. novembri, pateicoties sadarbībai ar Nacionālo Kino centru, ir skatāma bez maksas visā Latvijas teritorijā portālā www.filmas.lv.

Visbeidzot, ar ASV vēstniecības Latvijā atbalstu filma tiks izrādīta arī Latvijas skolās nākamā gada pavasarī. Filmas pirmizrāde ārpus Latvijas notiks 2022. gada vasarā Dziesmu un deju svētku laikā Minesotā, ASV, un ap šo laiku arī būs pieejama tās skatīšanās internetā cilvēkiem visā pasaulē.

Aicinām arī turpmāk atbalstīt muzeja darbību, gan priekšmetu nogādāšanu līdz Latvijai, gan lekciju un sarunu rīkošanu, izstāžu, filmu un grāmatu veidošanu u.c. To var izdarīt, piedaloties šī gada Ziemassvētku ziedošanas akcijā! Ziedot iespējams muzeja mājas lapā sadaļā Iesaisties: https://www.lapamuzejs.lv/iesaisties/ziedot/

Laine Kivilande,
Muzejs un pētniecības centrs „Latvieši pasaulē“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com