Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Oficiālajā saziņā ar mobilajiem ES pilsoņiem

Nepieciešams atļaut arī angļu valodu

Laikraksts Latvietis Nr. 684, 2022. g. 6. janv.
Didzis Meļķis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
ManaBalss

Atļaut angļu valodu oficiālajā saziņā ar mobilajiem ES pilsoņiem ir viens no risinājumiem šīs sabiedrības grupas līdzdalības nodrošināšanai. Šis viens no ieteikumiem, noslēdzoties organizācijas ManaBalss un Open Knowledge Sweden projektam Atvērtas pilsētas ES pilsoņiem* (OPENCIT).

Līdztekus ieteikumam oficiālajā saziņā izmantot angļu valodu, ir konstatēta arī nepieciešamība uzlabot vispārējo datu vākšanu un atjaunināšanu par ES pilsoņiem, kas uzturas Latvijā. Tāpat norādīts uz Latvijā rezidējošo ES pilsoņu nepietiekamo informētību par to tiesībām balsot Eiropas Parlamenta un arī Latvijas pašvaldību vēlēšanās.

Šie ieteikumi izriet no pētījuma ES mobilie iedzīvotāji Latvijā** (angļu val.) un intervijām ar mērķauditorijas pārstāvjiem.

OPENCIT projekta noslēguma secinājumi un ieteikumi ir ietverti Centrālajai vēlēšanu komisijai, Ekonomikas ministrijai un Iekšlietu ministrijai nosūtītā atbalsta vēstulē Latvijā rezidējošo citu ES valstu pilsoņu pilsoniskās līdzdalības veicināšanai. Atbalsta vēstulei kopā ar OPENCIT īstenotājiem pievienojas arī Latvijas un Eiropas diasporu un profesionāļu organizācijas – Eiropas Latviešu apvienība, biedrība Ar pasaules pieredzi Latvijā un Europeans Throughout The World.

Noslēdzot OPENCIT, Open2Vote aktuālo jautājumu sadaļā esam devuši sabiedrībai ir iespēja izteikt vērtējumu par vienu no OPENCIT noslēguma ieteikumiem, atbildot uz jautājumu, Vai Latvijas valsts un pašvaldību iestāžu oficiālo komunikāciju vajadzētu pilnvērtīgi un savlaicīgi tulkot arī angļu valodā?***

Līdzšinējais sabiedrības balsojums par uzdoto jautājumu pauž viennozīmīgu atbalstu angļu valodas lietojumam saziņā ar Latvijā rezidējošajiem ES pilsoņiem. Šāds atbalsts ir redzams arī tematiskās Facebook grupās, kur attiecīgais jautājums ir uzdots, piemēram, Expats in Latvia.****

Projekta OPENCIT gaitā ir izveidota līdzdalības platforma Open2Vote.eu. Open2Vote zīmols ir izvēlēts, lai Latvijā izmēģināto tehnoloģiju un gūto pieredzi paredzami sekmīgāk varētu pārnest uz citām Eiropas valstīm un ES līmenī.

Projekta OPENCIT īstenotājs ir sabiedrības līdzdalības platformu Manabalss.lv un Open2Vote.eu uzturētājorganizācija – nodibinājums Sabiedrības līdzdalības fonds, kā arī nevalstiskā organizācija Open Knowledge Sweden Zviedrijā. Projekts tiek īstenots 2021.-2022. gadā un tiek finansēts no ES (JUST) Tiesību, vienlīdzības un pilsonības programmas (Rights, Equality and Citizenship Programme – REC) līdzekļiem, kā arī ar Sabiedrības Integrācijas Fonda finansiālu atbalstu Latvijas valsts budžeta finansētās programmas Līdzfinansējuma programma ietvaros.

Didzis Meļķis,
organizācijas ManaBalss komunikācijas vadītājs
Rīgā, 2021. gada 21. decembrī

* https://myvoice.group/project/atvertas-pilsetas-eiropas-savienibas-pilsoniem/

** https://myvoice.group/project/es-mobilie-iedzivotaji-latvija-situacijas-apraksts-ar-ieteikumiem/

*** https://open2vote.eu/latvija/bills/307

**** https://www.facebook.com/photo/?fbid=7273270139365078&set=gm.5317020341661422



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com