Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Koklīte skanēja upītes malā...

Kanberas tautas deju kopas „Sprigulītis“ koklētāji

Laikraksts Latvietis Nr. 686, 2022. g. 19. janv.
Skaidrīte Dariusa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sprigulīšu koklētāji No kreisās: Tālis Burkevics, Inta Skuja Skrīvere, Pranas Darius (†) , Skaidrīte Dariusa, Imants Skrīveris (†). Trūkst Gita Vilka Storija (Storey). FOTO Vilis Motmillers.

Inta Skuja Skrīvere. FOTO Vilis Motmillers.

Lielā un mazā kokle. FOTO Ēriks Skrīveris.

Bija agrie 1960.tie gadi, kad, viesojoties Sidnejā, satikos ar toreizējo kokļu meistaru Otto Kampi (†). Sarunas rezultātā pieci Sprigulīša dejotāji, paši sedzot diezgan prāvo maksu, iegādājās piecas kokles.

Koklētāju apmācītājs un vadītājs bija Pranas Darius (†). Kokļu spēli apguvām ātri. Visi bijām ļoti ieinteresēti šajā latviešu senajā skaņu pasaulē. Grūtības koklēšanā radās ar O. Kampes taisīto kokļu ar koka tapām ātro noskaņošanos. Bija reizes, kad priekšnesumu puslaikā bija jāapstājas un kokles jāuzskaņo. Te palīdzēja P. Dariusa taisītā lielā lietuviešu kokle ar dzelzs tapām, kas tik ātri nenoskaņojās, un pēc kuras skaņu toņa mēs, pārējie koklētāji, uzskaņojām savējās.

Ar koklēšanu piedalījāmies Jaunatnes dienās un Kultūras dienās Melburnā, Adelaidē un Sidnejā, kā arī atsevišķos sarīkojumos Kanberā un Sidnejā.

Mūsu priekšnesumos iekļāvām senās tautas dziesmas un melodijas, kā arī tautas deju pavadījumus.

Visur guvām lielu publikas atsaucību. Kokļu skaņa ar savu maigumu, senatnīgumu saistīja klausītājus un ļāva tam ieiet tautas senajā skaņu pasaulē. Savukārt, dejotāju solis dejā pie kokļu skaņām kļuva ļoti viegls un vijīgs. Atceros, kā vairākas vienkāršās tautas dejas sprigulīšu dejojumā ar kokļu pavadījumu vairākkārt izpelnījās skatītāju pateicību. Un koklītes skanēja no viena sarīkojuma uz nākošo.

Ir pagājuši gari gadi, koklētāji ir apklusuši un koklītes grezno dzīvojamo telpu sienas, vai arī guļ plauktos.

Skaidrīte Dariusa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com