Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ar sparu sporta „Spars“ svin 70 gadu jubileju

Stāstīja par kopas dibināšanu

Laikraksts Latvietis Nr. 698, 2022. g. 20. apr.
Vita Kristovska -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Spars

„Spara“ 70 gadu jubileja. FOTO Māra More (Moore).

„Spara“ 70 gadu jubileja. FOTO Māra More (Moore).

„Spars“ sportisti.

„Spars“ volejbolistes 1963. gadā. „Spars I“ – uzvarētājas deju orķestra „Akords“ kausa izcīņā.

No „Spars“ arhīviem.

1952. gada 1. martā dedzīgi jauni latvieši sapulcējās, lai dibināti Sporta kopu Spars. Revesbijas parkā, Roba ielas galā, satikās jaunieši, lai spēlētu volejbolu, basketbolu, futbolu, skrietu, lēktu un priecātos. (Te jāpiebilst, ka 20. gadsimta 50. gados Revesbija, Pananija un Bankstauna bija priekšpilsētas, kur mājas pirka un būvēja latvieši. Robā ielā gandrīz katrā mājā dzīvoja kāda latviešu ģimene.)

Spara dibinātāji bija seši sparīgi puiši: Arvīds Bebris, Rolands Bērziņš, Staņislavs Kašs, Jānis Ronis, Nikolajs Soģis un Kārlis Tiliks. Pirmais Spara prezidents bija Kārlis Tiliks, kurš neatlaidīgi ar visu savu enerģiju 31 gadu vadīja Sparu. Tilikam sekoja Dimis Pešudovs (4 gadus), Arnolds Jumiķis (2 gadus) un tagad vairāk nekā 35 gadus ir Viktors Sīkais.

Kopš 1952. gada aiztecējuši 70 gadi. Latvieši atstājuši Revesbiju un Pananiju, lai gan Bankstaunā vēl aktīvi darbojas DV un Veco ļaužu aprūpe.

Daugavas Vanagu nams uzposts. Zāle nesen remontēta. Jauni aizkari, gaismas... Vanags pie sienas pārkrāsots, priecājas par lielo pulku sportistu, bijušo sportistu un sportistu atbalstītājiem, kuri 2022. gada 26. martā pulcējušies, lai atzīmētu lielo jubileju. Varētu būt 80 apmeklētāju.

Septiņi gari galdi salikti kā saules stari (kā to paskaidroja pašreizējais prezidents). Draudzīgas sarunas. Smaidi. Apkampieni. Smiekli. Svinīga noskaņa. Satiekas veci draugi un paziņas.

Pašreizējais prezidents Viktors Sīkais savā runā stāsta par kopas dibināšanu. Uzsver sešu dibinātāju degsmi, pašaizliedzīgo darbu un sekmīgo sadarbību.

V. Sīkais angliski pārtulko vārdu Spars, uzsverot, ka šo vārdu nevar pārtulkot vienā vārdā, bet vairākos; angliski tas būtu Vigour, robustness, physical and mental strength. Vārdu deva Nate Tilika, kura šogad Kanberā svinēs savu simto dzimšanas dienu.

Ar cieņu un pateicību piemin sešus dibinātājus. Apsveic Staņislavu Kašu, kurš vienīgais no dibinātājiem piedalās svinībās. Savā runā V. Sīkais uzsver, ka sports bijis visu latvietība. Kopā bijis daudz treneru, bet par savu degsmi un izturību piemin ilggadējo treneri Pēteri Palabku. Atceras, ka pirmos gados treniņi ilga 3-4 stundas. Valdīja draudzība, sportisti negribēja šķirties. Sadarbojās ar pārējām latviešu sporta kopām Sidnejā. Aktīvi darbojās 5 kopas: Auseklīts, Daugava, Olimpija, Spars un Spīdola. Šodien aktīvi ir Daugava un Spars.

Latvieši piedalījās sacensībās ar vietējiem klubiem. Lielākais sasniegums bija, kad 1974. gadā latviešu Spars izcīnīja Jaundienvidvelsas štata tituli basketbolā zēni zem 14 gadiem (U-14 Boys).

Nolasa apsveikumus. Apsveic LOK (Latvijas Olimpiskā Komanda) Vilnis Baltiņš. Apsveikumu ir arī atsūtījis aktīvs sportists latviešu un austrāliešu aprindās (kādreizējais President of City of Sydney Basketball Association) Valdis Graudiņš. No Latvijas sveic Guntis Eiduks, LOK prezidents Džoržš Tikmanis un no Adelaides Valdis Jaunzems.

V. Sīkais pateicās arī SLB un valdes priekšsēdim Jānim Čečiņam un SLB Latviešu skolai. V. Sīkais izceļ sadarbību ar skolu un trīs pēdējiem skolas vadītājiem – Mārai Moor, Daivai Tuktēnai un Normundam Ronim.

Toms Veidners izceļ Viktora Sīkā darbību.

Andris Andersons (Daugava) apsveic prezidentu un pasniedz dāvanas (fotogrāfijas). Vienā attēls no 1976. gada, kad V. Sīkais kā jauns zēns saņēma trīskārtēju kroni: Kārļa Upīša un dēla ceļojošo balvu vieglatlētikā, Nikolaja Soģa (Spars) piemiņas balvu un balvu labākajam latviešu sportistam.

Nedrīkst aizmirst vareno saimnieci Ināru Sīkais. Uz galda mājasmātes gatavotā aknu pastēte, skābie gurķīši, siers ar augļiem. Seko latviskais galvenais ēdiens – šnicele, kartupeļi un krāšņi salāti. Tad seko saldais ēdiens – neaprakstāms, bet gards.

Vakars paiet draudzīgās sarunās. Neviens negrib šķirties. Kur aiztecējuši 70 gadi?

LAI DZĪVO SPARS!

Vita Kristovska
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com